0:11 Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2021
eReportaz

Live:

Την επόμενη εβδομάδα η εργαλειοθήκη μέτρων για τις τιμές ενέργειας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Την επόμενη εβδομάδα η εργαλειοθήκη μέτρων για τις τιμές ενέργειας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αντιδράσει γρήγορα σε επίπεδο κρατών μελών και να αυξήσει την προετοιμασία της για μελλοντικές κρίσεις τόνισε πριν από λίγο στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εδώ στο Στρασβούργο, η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον, μιλώντας στην συζήτηση για την αύξηση των τιμών ενέργειας και ενεργειακή φτώχεια

Ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει μία εργαλειοθήκη μέτρων που μπορούν να λάβουν τα κράτη-μέλη μακροπρόθεσμα μεσοπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα στο πλαίσιο του κοινοτικού δικαίου.

Σε αυτά περιλαμβάνονται άμεσες πληρωμές σε εκείνους που βρίσκονται σε κίνδυνο, μείωση των φόρων, μετατόπιση των φορολογικών εισπράξεων με στόχο σε άμεσο επίπεδο να μειωθεί ο γενικός αντίκτυπος της αύξησης των τιμών στους πλέον ευάλωτους.

Παράλληλα όπως σημείωσε η ίδια οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορούν επίσης να ενισχυθούν μέσω κρατικής βοήθειας και μέσω σχετικών συμφωνιών που πρέπει να γίνουν, να εξασφαλιστεί ότι οι αγορές λειτουργούν με διαφάνεια και δίκαιο τρόπο, οι αρχές ανταγωνισμού να παίξουν τον καθοριστικό τους ρόλο, όπως και η επιτροπή αγοράς όσον αφορά τις πληρωμές για την προστασία των καταναλωτών και ιδίως στην αποφυγή διακοπής ηλεκτροδότησης στους πιο φτωχούς.

Επιπλέον, όπως ανέφερε η κα. Σίμσον είναι σημαντικό η Ευρώπη να είναι πιο προετοιμασμένη και ανθεκτική στην αύξηση των τιμών. θα πρέπει γιαυτό, όπως ανέφερε, να υπάρχουν περισσότερες ποικιλόμορφες πήγες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και μία δίκαιη μετάβαση των αγορών φυσικού αερίου. Γιαυτό μέχρι το τέλος του έτους θα προταθεί μία μεταρρύθμιση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της αγοράς φυσικού αερίου που θα καλύπτει και τα θέματα ασφάλειας.

Η επίτροπος υπογράμμισε πως κρίση των τιμών ενέργειας έρχεται σε μία κρίσιμη στιγμή όπου η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αντιδράσει από κοινού και να παραμείνει στην πορεία της για ένα ασφαλές και πιο καθαρό μέλλον

Στην συζήτηση που θα διαρκέσει μέχρι το μεσημέρι διερευνώνται πιθανές ευρωπαϊκές λύσεις ενάντια στην αύξηση των τιμών της ενέργειας καθώς τις τιμές του φυσικού αερίου που εκτινάσσονται στα ύψη λόγω της υψηλής ζήτησης και των χαμηλών αποθεμάτων στα κράτη μέλη. Εξετάζεται παράλληλα και ο ρόλος των μέτρων ενεργειακής απόδοσης και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και την ανάγκη καταπολέμησης της ενεργειακής φτώχειας.

Ήδη πολλά μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξέφρασαν την αυξανόμενη ανησυχία τους ότι η προστασία του κλίματος θα μπορούσε επίσης να παραμεριστεί λόγω της ταχείας αύξησης των τιμών της ενέργειας, ενώ τόνισαν πως η σύνδεση της τιμής ηλεκτρικής ενέργειας με το φυσικό αέριο είναι «αναποτελεσματική» και οδηγεί την Ευρώπη σε αδιέξοδο. Παράλληλη μεγάλη μερίδα ευρωβουλευτών που έχουν τοποθετηθεί μέχρι στιγμής έκαναν έκκληση για στοχευμένη βοήθεια ενάντια στην ενεργειακή φτώχεια.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την άλλη έχει ήδη δηλώσει ότι τα έσοδα από το Σχέδιο Εμπορίας Εκπομπών της ΕΕ θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τα κράτη μέλη για να μετριάσουν τις επιπτώσεις της αύξησης των τιμών, ιδίως για την αντιμετώπιση των κοινωνικών συνέπειων. Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΕ εργάζεται επίσης για τη δημιουργία ενός κοινωνικού ταμείου στο πλαίσιο του νέου πακέτου για το κλίμα.

Πηγή: ΕΡΤ/ Στρασβούργο- Κώστας Δαβάνης

Διαβάστε ακόμη 

Ακρίβεια: Αυξήσεις τιμών τον Αύγουστο σε καύσιμα και βασικά τρόφιμα – Ποια προϊόντα πήραν την ανιούσα

Bloomberg:”Η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει έναν πολύ δύσκολο χειμώνα”

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας