More

  Την Παρασκευή ο οδικός χάρτης για την έξοδο από το lockdown – Σχολεία από το νέος έτος, κλειστή η εστίαση – Ρεβεγιόν με SMS

  Η τρέχουσα εβδομάδα αναμένεται να είναι κρίσιμη καθώς η κυβέρνηση θα αποφασίσει για το αν και πώς θα χαλαρώσουν τα περιοριστικά μέτρα για την εξάπλωση του κορωνοϊού στη χώρας μας αλλά και την έξοδο από την lockdown.

  Οι τελικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν την Παρασκευή

  Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προχωρήσει σε τηλεοπτικό μήνυμα, ενώ θα παρουσιάσει τον «οδικό χάρτη» που δεν θα περιλαμβάνει μόνο την άρση των περιορισμών, αλλά και ένα αναλυτικό σχέδιο για την πορεία ως το εμβόλιο και το οριστικό τέλος της περιπέτειας.

  Αυτό που θεωρείται δεδομένο είναι η παράταση των περιοριστικών μέτρων και μετά τις 7 Δεκεμβρίου, αφού η πίεση στο σύστημα υγείας παραμένει μεγάλη. Πολλοί, ωστόσο, κάνουν λόγο ακόμα και για παράταση έως τις 21 Δεκεμβρίου.

  Πάντως τόσο στο κυβερνητικό, όσο και στο επιστημονικό επιτελείο είναι πολύ προσεκτικοί στις τοποθετήσεις τους αναφορικά με την επόμενη μέρα, μετά και την εισήγηση του πρωθυπουργού να αποφευχθούν οι ημερομηνίες. Άπαντες πλέον επαναλαμβάνουν πως οι ημερομηνίες αποτελούν δευτερεύον θέμα, αφού ο κρίσιμος παράγοντας για τον οδικό χάρτη επανεκκίνησης της χώρας θα είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα.

  Τα σενάρια για σχολεία, λιανεμπόριο και εστίαση

  Σύμφωνα με τις πληροφορίες, φαίνεται ότι τα σχολεία θα ανοίξουν ξανά από το νέο έτος. Ελάχιστες οι πιθανότητες να ανοίξουν στις 14 Δεκεμβρίου που προφανώς το lockdown πάει έως τότε με πρώτη ελπίδα να ανοίξει το λιανεμπόριο ώστε να κινηθεί η αγορά μέχρι τα Χριστούγεννα.

  Πολύ δύσκολα να ανοίξει η εστίαση. Φαίνεται ότι αυτές οι επιχειρήσεις θα παραμείνουν κλειστές διότι φοβούνται ότι η αύξηση της κινητικότητας μαζί με την εστίαση μπορεί να δημιουργήσει νέα προβλήματα και εξάπλωση του κορωνοϊού.

  Αυτό που δεν θέλει η κυβέρνηση είναι να ανοιγοκλείνουμε μετά την χαλάρωση των μέτρων και γι’ αυτό τα βήματα θα είναι πολύ προσεχτικά όπως θα ανακοινωθούν την Παρασκευή.

  Ακόμα, δεν αναμένεται να επιτραπούν καθ’ όλη τη διάρκεια των γιορτών οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, ενώ το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς θα γίνει σπίτι, παρέα με μόλις μια ακόμα οικογένεια.

  Οι βασικοί άξονες του «οδικού χάρτη»

  • Απαγόρευση μετακινήσεων από νομό σε νομό
  • Ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς με μία + μία οικογένεια
  • Στις 14 /12 θα ανοίξουν μόνο λιανεμπόριο (μικρά καταστήματα και όχι εμπορικά κέντρα), καταστήματα εποχιακών ειδών και κομμωτήρια, αλλά και αυτά μόνο με ραντεβού και αυστηρούς κανόνες
  • Κλειστή η εστίαση
  • Τα σχολεία να ανοίξουν το 2021

  Οι  έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ.

  Σαρωτικοί είναι οι έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ. για την αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων και μάλιστα οι αστυνομικοί της ομάδας ελέγχου και πρόληψης τροχαίων ατυχημάτων (ΟΕΠΤΑ) άλλαξαν τακτική εφαρμόζοντας τα τελευταία 24ωρα «ολοκληρωτικούς» ελέγχους. Διακόπτουν δηλαδή εντελώς την κυκλοφορία κατά μήκος των κεντρικών οδικών αξόνων και ελέγχουν όλους τους οδηγούς των οχημάτων, εάν διαθέτουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για τη μετακίνησή τους.

  Τα σημεία στα οποία στήνονται τα μπλόκα εναλλάσσονται διαρκώς και πραγματοποιούνται διαφορετικές ώρες της ημέρας για να υπάρχει το στοιχείο του αιφνιδιασμού και να μειωθούν στο ελάχιστο οι παραβάσεις.

  Η κατάσταση στην Ελλάδα

  Η κατάσταση τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στις όμορες, επιβαρυμένες περιοχές, προβληματίζει τις αρμόδιες επιστημονικές και υγειονομικές Αρχές, λόγω της διατήρησης του υψηλού επιδημιολογικού φορτίου που υπάρχει παρά τα περιοριστικά μέτρα, τις εκκλήσεις προς τους πολίτες αλλά και τις δραματικές απώλειες που καταγράφονται.

  Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.199 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

  Η Θεσσαλονίκη αναδείχτηκε «πρωταθλήτρια» κρουσμάτων με πολύ αυξημένο αριθμό κρουσμάτων, ενώ το ίδιο ισχύει και για την Αττική.

  Έτσι, από τα 2.199 κρούσματα που ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας το τελευταίο 24ωρο, τα 538 καταγράφονται στη Θεσσαλονίκη, ενώ σε συναγερμό βρίσκεται και η Αττική με 413 κρούσματα.

  Ακόμα, σε δύσκολη θέση βρίσκεται η Λάρισα με 112 κρούσματα, ενώ 85 ανακοίνωσε η Πέλλα και 81 η Δράμα.

  Πολύ μεγάλη είναι ξανά η διασπορά στο σύνολο της χώρας.

  Αναλυτικότερα:

  25 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
  2 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
  413 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής
  538 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
  28 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
  8 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
  10 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας
  4 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας
  14 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαϊας
  11 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
  17 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών
  81 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
  33 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
  9 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
  2 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας
  3 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας
  66 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
  21 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
  2 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
  24 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
  55 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
  2 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου
  26 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
  10 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
  13 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
  1 κρούσμα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας
  35 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
  43 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
  2 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
  4 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας
  112 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
  10 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
  1 κρούσμα στην Π.Ε. Λήμνου
  70 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
  6 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
  1 κρούσμα στην Π.Ε. Μυκόνου
  72 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
  85 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
  44 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
  1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρέβεζας
  8 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
  41 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης
  10 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου
  56 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
  33 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
  28 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
  28 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας
  40 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
  21 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
  3 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου
  27 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

  Πρόσφατα Άρθρα

  Εισβολή στο Καπιτώλιο: Εσωτερική έρευνα στα υπουργεία Δικαιοσύνης και Άμυνας

  Εσωτερικές έρευνες ξεκινήσαν στους κόλπους αμερικανικών υπουργείων, μεταξύ άλλων σε εκείνα της Δικαιοσύνης και της Άμυνας, για να αξιολογήσουν την προετοιμασία τους και την...

  Τα εμβόλια κορωνοϊού μπορούν να προσαρμοστούν στις μεταλλάξεις

  Οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού θα μπορούσαν θεωρητικά να ξεφύγουν από τα υπάρχοντα εμβόλια, όμως τα ίδια τα εμβόλια μπορούν να προσαρμοστούν στα νέα στελέχη,...

  Τρεις συλλήψεις από την Αστυνομία για τη ληστεία σε ζευγάρι και το θάνατο 91χρονου

  Σε τρεις συλλήψεις προχώρησαν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Αγρινίου, για την ληστεία σε βάρος ηλικιωμένου ζευγαριού, στην κοινότητα Χαλκιόπουλο, από την οποία επήλθε ο...

  Συναγερμός στο Χίθροου μετα τον εντοπισμό ύποπτου αντικειμένου – Συνελήφθη 19χρονος

  Συναγερμός σήμανε το απόγευμα στη Μεγάλη Βρετανία ύστερα από τον εντοπισμό ύποπτου αντικειμένου στο αεροδρόμιο Χίθροου. Οι αστυνομικές αρχές προχώρησαν στην εκκένωση του Terminal...

  Εξαδάκτυλος για άνοιγμα καταστημάτων: «Ανάγκα και Θεοί πείθονται…»

  «Το δίωρο πρέπει να καταναλώνεται για πραγματικές αγορές, δεν είναι ευκαιρία για βόλτα ή για συναντήσεις» ανέφερε  ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος για...