2:25 Δευτέρα 20 Μαΐου 2024
eReportaz

Live:

Το Ανώτατο Δικαστήριο ολοκλήρωσε την ακροαματική διαδικασία για τον Ντόναλντ Τραμπ. Τις επόμενες εβδομάδες η απόφαση

Το Ανώτατο Δικαστήριο ολοκλήρωσε την ακροαματική διαδικασία για τον Ντόναλντ Τραμπ. Τις επόμενες εβδομάδες η απόφαση

Μετά από περίπου δύο ώρες ολοκληρώθηκαν οι καταθέσεις στο Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτείων, για την υπόθεση της Πολιτείας του Κολοράντο που έκρινε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν μπορεί να είναι υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ καθώς είναι στασιαστής.

Με βάση τα όσα ακούστηκαν από τους Ανώτατους Δικαστές, οι αναλυτές εκτιμούν πως αυτή η πρωτοφανής και ιστορική υπόθεση θα καταλήξει με ακύρωση της απόφασης της πολιτείας του Κολοράντο.

Το Κολοράντο στήριξε την απόφασή του στην 14η τροπολογία του Αμερικανικού Συντάγματος και την ρητή απαγόρευση συμμετοχής «στασιαστών». Οι Δικαστές στη διάρκεια της ακροματικής διαδικασίας εξέφρασαν τον σκεπτικισμό τους, καθώς η εν λόγω τροπολογία υπάρχει από τον εμφύλιο πόλεμο, και κάποιοι είπαν πως «δεν μπορεί μία πολιτεία να αποφασίζει ποιος θα είναι υποψήφιος στις εθνικές εκλογές».

Το Ανώτατο Δικαστήριο έχει συντηρητική πλειοψηφία αλλά σε κάθε περίπτωση δεν επιθυμεί να παίρνει θέση σε ζητήματα πολιτικής φύσης. Παρόλα αυτά, η απόφασή του θα κρίνει πολλά καθώς πολλές ακόμα πολιτείες έχουν ανοίξει διαδικασία αποκλεισμού του Τραμπ από την προεδρία λόγω της στάσης του στην εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο.

Οι εκπρόσωποι της Πολιτείας του Κολοράντο τόνισαν ότι είναι στην ευχέρεια κάθε Πολιτείας να κρίνει εάν έχουν τηρηθεί οι συνταγματικές προβλέψεις για τους υποψηφίους και μάλιστα η Γενική Εισαγγελέας της Πολιτείας είπε ότι κανονικά το Ανώτατο Δικαστήριο δεν θα έπρεπε να ακούσει αυτή την υπόθεση.

Ο δικηγόρος του Κολοράντο είπε στους δικαστές ότι «αυτή η υπόθεση αφορά το μέλλον της δημοκρατίας στις Ηνωμένες Πολιτείες και όχι μόνο αυτόν τον εκλογικό κύκλο. Το Σύνταγμα είναι η προστασία της δημοκρατίας καθώς ο Τραμπ θα μπορούσε να πάει στο Κογκρέσο και να λάβει αμνηστία. Το Σύνταγμα είναι αυτό που προστατεύει τη δημοκρατία μας από στασιαστές. Ο πρώην πρόεδρος Τραμπ προσπάθησε να αφαιρέσει το δικαίωμα του εκλέγειν από 80 εκατομμύρια Αμερικανούς που ψήφισαν εναντίον του και το Σύνταγμα προβλέπει ότι δεν πρέπει να του δοθεί δεύτερη ευκαιρία».

Η απόφαση αναμένεται μέσα στις επόμενες εβδομάδες καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο εξετάζει την υπόθεση με τη μορφή του κατεπείγοντος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ουρές έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ενόψει της δίκης Τραμπ

ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο αρνήθηκε να αποφανθεί για το αν ο Ντόναλντ Τραμπ έχει προεδρική ασυλία

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας