11:49 Κυριακή 14 Αυγούστου 2022
eReportaz

Live:

To Αζερμπαϊτζάν θα αναγνωρίσει επίσημα ως χώρα το ψευδοκράτος των τουρκοκυπρίων

To Αζερμπαϊτζάν θα αναγνωρίσει επίσημα ως χώρα το ψευδοκράτος των τουρκοκυπρίων

Το ψευδοκράτος αναμένει από το Αζερμπαϊτζάν να το αναγνωρίσει επίσημα ως χώρα, δήλωσε την Πέμπτη ο τουρκοκύπριος “πρωθυπουργός” του ψευδοκράτους, Φαΐζ Σουτζούογλου.

“Η προσδοκία μας, ειδικά ως αδέρφια, είναι ότι το Αζερμπαϊτζάν, με το οποίο προερχόμαστε από τις ίδιες ρίζες, μιλάμε την ίδια γλώσσα και μοιραζόμαστε την ίδια θρησκεία, θα αναγνωρίσει την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, κάτι που θα είναι ένα σημαντικό βήμα”, δήλωσε ο Σουτζούογλου στο πρακτορείο Anadolu.

Ο Σουτζούογλου σημείωσε ότι δεν θα υπάρξει ομοσπονδιακή λύση για την συνεχόμενη ειρηνευτική διαδικασία στο νησί, “άρα έχουμε δώσει την απόφασή μας επ’ αυτού. Από εδώ και στο εξής θα υπάρχει το καθεστώς δύο κυρίαρχων, ισότιμων κρατών (στο νησί)”, είπε.

“Σε αυτό το θέμα, υπάρχει η ορθή στάση του προέδρου μας Ερσίν Τατάρ και η απίστευτη υποστήριξη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν”.

“Θα ξέρουν ότι αν χαστουκίσουν, θα τους γρονθοκοπήσουν. Έτσι μας προστατεύει η πατρίδα [Τουρκία]. Επομένως, είμαστε πολύ άνετοι με αυτήν την κατεύθυνση στην ΤΔΒΚ, γιατί ξέρουμε ότι πίσω μας υπάρχει η τεράστια δύναμη των 84 εκατομμυρίων [Τούρκων]”, είπε.

Ο Σουτζούογλου επεσήμανε επίσης τη σημασία των ενεργειακών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο.

“Η Κύπρος είναι ένα αβύθιστο αεροπλανοφόρο. Όποιος κυριαρχεί στην Κύπρο είναι αυτός που κυριαρχεί στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Υπάρχουν η ΤΔΒΚ και η μητέρα πατρίδα. Η Τουρκική Κύπρος θα συνεχίσει τον αγώνα της προς αυτή την κατεύθυνση μέχρι το τέλος”, πρόσθεσε.

Σεντόπ: Εθνικός μας σκοπός η Κύπρος
Η υπόθεση των Τουρκοκυπρίων και του ψευδοκράτους είναι επίσης η εθνική υπόθεση της Τουρκίας, δήλωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος του τουρκικού κοινοβουλίου Μουσταφά Σεντόπ, επαναλαμβάνοντας τη στάση της Άγκυρας στο Κυπριακό.

“Όλοι στην Τουρκία συμφωνούν για την ΤΔΒΚ. Πάντα υποστηρίζουμε και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την ΤΔΒΚ υπό οποιεσδήποτε συνθήκες”, είπε ο Σεντόπ μετά την υποδοχή των Τουρκοκυπρίων βουλευτών και του πρωθυπουργού Φαΐζ Σουτζούογλου στο τουρκικό κοινοβούλιο στην πρωτεύουσα Άγκυρα.

“Αναμφίβολα, αυτό δεν είναι απλώς ένα θέμα συναισθημάτων. Η υπόθεση της ΤΔΒΚ είναι εθνική μας υπόθεση”, είπε ο Σεντόπ, υπογραμμίζοντας ότι η τουρκοκυπριακή υπόθεση βασίζεται σε δικαιολογημένα νομικά, πολιτικά και ιστορικά θεμέλια.

Πηγή: Capital.gr

Διαβάστε ακόμη

Τί ζητά ο Τουρκοκύπριος Ερσίν Τατάρ από το Συμβούλιο Ασφαλείας για την Κύπρο

Mοντέλο λύσης δύο κρατών στην Κύπρο θα προτείνει ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ

Διαβάστε ακόμη

         

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας