9:20 Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021
eReportaz

Live:

Το bitcoin νόμιμο νόμισμα στο Ελ Σαλβαδόρ

Το bitcoin νόμιμο νόμισμα στο Ελ Σαλβαδόρ

Το Ελ Σαλβαδόρ έχει γίνει η πρώτη χώρα που υιοθέτησε το bitcoin ως νόμιμο νόμισμα.

Το Κογκρέσο της χώρας ψήφισε με ευρεία πλειοψηφία το νομοσχέδιο για το bitcoin, με 62 από τις 84 ψήφους.

Σημειώνεται πως ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ, Ναγίμπ Μπουκέλε, ανακοίνωσε μέσω Twitter πως έστειλε το νομοσχέδιο στο Κογκρέσο προς ψήφιση.

“Ο σκοπός του νομοσχεδίου είναι να ρυθμίσει το bitcoin ως νόμιμο νόμισμα με απελευθερωτική ισχύ και απεριόριστο σε οποιαδήποτε συναλλαγή”, αναφέρει μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο.

Οι τιμές θα μπορούν να εμφανίζονται σε bitcoin, οι φορολογικές συνεισφορές θα μπορούν να καταβάλλονται με το κρυπτονόμισμα και οι συναλλαγές σε bitcoin δεν θα υπόκεινται στη φορολογία των κεφαλαιουχικών κερδών

Το bitcoin είναι γνωστό για τις έντονες μεταβολές της τιμής του, με τους κριτικούς να τονίζουν ότι είναι ακατάλληλο για να καταστεί ένα αποτελεσματικό νόμισμα. Δεν είναι ακόμη σαφές πώς το Ελ Σαλβαδόρ θα κυκλοφορήσει τελικά το bitcoin ως νόμιμο νόμισμα.

Η συναλλαγματική ισοτιμία με το δολάριο ΗΠΑ “θα καθορίζεται ελεύθερα από την αγορά”, σύμφωνα με τον προτεινόμενο νομοσχέδιο. Σημειώνεται πως το τρέχον επίσημο νόμισμα του Ελ Σαλβαδόρ είναι το δολάριο ΗΠΑ.

Το ν/σ αναφέρει επίσης ότι το κράτος θα “προωθήσει την απαραίτητη εκπαίδευση και μηχανισμούς έτσι ώστε ο πληθυσμός να έχει πρόσβαση σε συναλλαγές με bitcoin”

Περίπου το 70% του Ελ Σαλβαδόρ δεν έχει πρόσβαση σε παραδοσιακές χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, σύμφωνα με τον ν/σ. Το κρυπτονόμισμα θεωρείται τρόπος αύξησης της οικονομικής ένταξης των πολιτών.

Η κίνηση του Μπουκέλε να στείλει το ν/σ στο Κογκρέσο έρχεται μετά την ανακοίνωση της περασμένης εβδομάδας ότι το Ελ Σαλβαδόρ έχει συνάψει συνεργασία με το ψηφιακό πορτοφόλι Strike, για την κατασκευή της σύγχρονης χρηματοοικονομικής υποδομής της χώρας για την υιοθέτηση του bitcoin.

Τον Απρίλιο, το bitcoin σημείωσε ρεκόρ στα 64.829,14 δολάρια, αλλά έκτοτε έχει υποχωρήσει σχεδόν κατά το ήμισυ, σύμφωνα με τα στοιχεία της CoinDesk. Ωστόσο το κρυπτονόμισμα εξακολουθεί να σημειώνει άνοδο πάνω από 230% τους τελευταίους 12 μήνες. Αυτή η άνοδος οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως το αυξανόμενο ενδιαφέρον από θεσμικούς επενδυτές και μεγάλες εταιρείες, όπως η Tesla και η Square που έχουν αγοράσει bitcoin.

Διαβάστε επίσης

Ελπίδες σε… “κόλπα” µε οχήµατα για το ΧΑ

Ένας παλιός (έμπειρος) τραπεζίτης στο ΠΛΑΙΣΙΟ

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας