16:58 Παρασκευή 9 Ιουνίου 2023
eReportaz

Live:

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξετάζει πιθανά εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξετάζει πιθανά εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία

Το ΔΠΔ μπορεί να ερευνήσει πιθανολογούμενα εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν στο έδαφος της Ουκρανίας ασχέτως εθνικότητας των καταγγελλόμενων ως δραστών.
Ανησυχία εξέφρασε σήμερα ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) Καρίμ Χαν για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και σημείωσε ότι το διεθνές δικαστήριο μπορεί να ερευνήσει για πιθανά εγκλήματα πολέμου στη χώρα.

«Παρακολουθώ στενά τις πρόσφατες εξελίξεις εντός και γύρω από την Ουκρανία με εντεινόμενη ανησυχία», αναφέρει ο Χαν σε ανακοίνωσή του.

«Υπενθυμίζω σε όλες τις πλευρές που διεξάγουν εχθροπραξίες στο έδαφος της Ουκρανίας ότι το γραφείο μου μπορεί να ασκήσει τη δικαιοδοσία του και να ερευνήσει οποιαδήποτε πράξη γενοκτονίας, εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας ή εγκλήματος πολέμου που διαπράχθηκε εντός της Ουκρανίας», προσθέτει ο Χαν στην ανακοίνωσή του.

Μετά την προσάρτηση από τη Ρωσία της Κριμαίας τον Μάρτιο του 2014 και τις μάχες που ακολούθησαν στην ανατολική Ουκρανία ανάμεσα σε φιλορώσους αυτονομιστές και τις ουκρανικές κυβερνητικές δυνάμεις, η Ουκρανία αποδέχθηκε τη δικαιοδοσία του ΔΠΔ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου στο έδαφός της από τον Φεβρουάριο του 2014.

Τον Δεκέμβριο του 2020, το γραφείο του εισαγγελέα ανακοίνωσε ότι έχει λόγους να πιστεύει πως εγκλήματα πολέμου κι άλλα εγκλήματα διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία.

Η προκαταρκτική εξέταση έκλεισε, αλλά ακόμη δεν έχει υποβληθεί επίσημο αίτημα στους δικαστές να ξεκινήσουν πλήρη έρευνα. Οι δικαστές οφείλουν να συμφωνήσουν προτού μπορέσει να ξεκινήσει έρευνα.

Τον περσινό Δεκέμβριο ο Χαν δήλωσε ότι δεν υπήρχε ενημέρωση σχετικά με την υπόθεση όταν ρωτήθηκε για την πρόοδο της έρευνας.

Η Ρωσία δεν είναι μέλος του ΔΠΔ και έχει αντιταχθεί στην έρευνα αυτή του διεθνούς δικαστηρίου.

Ωστόσο το ΔΠΔ μπορεί να ερευνήσει πιθανολογούμενα εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν στο έδαφος της Ουκρανίας ασχέτως εθνικότητας των καταγγελλόμενων ως δραστών.

Διαβάστε επίσης 

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο δίνει έναν μήνα στο Ισραήλ για να ζητήσει την αναβολή έρευνας για τα εγκλήματα πολέμου

Οι ΗΠΑ “ανησυχούν” για την απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να ερευνήσει τα “εγκλήματα πολέμου” στη Δυτική όχθη

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

                 

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας