4:17 Κυριακή 26 Ιουνίου 2022
eReportaz

Live:

Το "έλα να δεις" στην Τραπέζα Αττικής

Το "έλα να δεις" στην Τραπέζα Αττικής

Καταπέλτης σχετικά με τα όσα έπραξε η προηγούμενη διοίκηση της Τράπεζας Αττικής είναι η μηνυτήρια αναφορά της Τράπεζας της Ελλάδος που κατατέθηκε στις 25 Ιανουαρίου στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου, και ζητά να διερευνηθούν τυχόν αξιόποινες πράξεις.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην μηνυτήρια αναφορά, η Τράπεζα Αττικής συστηματικά χορηγούσε δάνεια κάτω του κόστους, με ανύπαρκτες εξασφαλίσεις, με αποτέλεσμα να υφίσταται ζημιά η Τράπεζα.

Στα ευρήματα του κοινού ελέγχου της Τραπέζης Ελλάδος και του εποπτικού μηχανισμού της ΕΚΤ, που δημοσιεύει το «Βήμα της Κυριακής», συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων διευκολύνσεις που προωθούνταν σε επιχειρήσεις όπως η μετατροπή βραχυπρόθεσμων δανείων σε μακροπρόθεσμα, δίχως την κατάλληλη αιτιολόγηση.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της κατασκευαστικής εταιρείας Τοξότης Α.Ε., συμφερόντων του Χρήστου Καλογρίτσα, η οποία πήρε 39 δάνεια από την Τράπεζα Αττικής από τις αρχές του 2015, με επιτόκια που σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν κάτω από το κόστος της τράπεζας.

Το πιστωτικό όριο της εταιρείας Τοξότης Α.Ε., αυξήθηκε από 10 εκατομμύρια ευρώ σε 100 εκατομμύρια σε μόλις 16 ημέρες, από τις 28 Απριλίου 2015 έως τις 14 Μαΐου 2015.

Παράλληλα, γίνεται λόγος για τη χορήγηση δανείων σε εταιρείες προκειμένου να συμμετάσχουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που πραγματοποίησε η τράπεζα το 2015, ώστε να παραμείνει ο έλεγχος της τράπεζας στο ταμείο των μηχανικών.

Για το θέμα μίλησε στο ΣΚΑΪ ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος ανάφερε πως δεν έχει πρόβλημα να γίνει έλεγχος από «70 εισαγγελείς».

Ισχυρίστηκε πως παλαιότερα  είχε επισημάνει προσωπικά τα προβλήματα στην Τράπεζα της Ελλάδος, ως πρόεδρος τότε του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος .

Το ασφαλιστικό Ταμείο των μηχανικών και εργοληπτών δημοσίων έργων (ΤΣΜΕΔΕ) είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος στην Τράπεζα Αττικής. Το ΤΕΕ έχει στενή σχέση με το ΤΣΜΕΔΕ.

Ο κ. Σπίρτζης πέρασε μάλιστα και ελαφρώς στην αντεπίθεση, λέγοντας πως η ΤτΕ θα έπρεπε προ πολλού να έχει εφαρμόσει «πιο σφιχτό» σύστημα ελέγχων στην Τράπεζας Αττικής και άλλα ιδρύματα.

Διαβάστε επίσης:

«Πάρτι» χαριστικών δανείων της Τράπεζας Αττικής

Οι αποκαλύψεις του Ereportaz για τα θαλασσοδάνεια:

Η μεγάλη έρευνα του ereportaz για τα κομματικά θαλασσοδάνεια στους οικονομικούς εισαγγελείς

 

Το “ξεχασμένο” εισαγγελικό πόρισμα για τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων (έγγραφα)

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

         

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας