7:37 Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023
eReportaz

Live:

Το ereportaz αποκαλύπτει: To πιστοποιητικό του εμβολιασμού κατά του Covid 19 για τα διεθνή ταξίδια ήδη υφίσταται

Το ereportaz αποκαλύπτει: To πιστοποιητικό του εμβολιασμού κατά του Covid 19 για τα διεθνή ταξίδια ήδη υφίσταται

Καθώς προχωρά ο εμβολιασμός του πληθυσμού για την προφύλαξη απέναντι στον κορωνοϊό, τα ερωτήματα για την υποχρέωση πιστοποιητικού εμβολιασμού πληθαίνουν.

Ρεπορτάζ: Νίκος Βασιλειάδης

Η κατάσταση είναι πολύπλοκη, γιατί υπάρχουν πολλοί τομείς της δημόσιας και κοινωνικής ζωής που για να επιστρέψουν και πάλι στην κανονικότητα, θα μπορούσαν θεωρητικά, και παρά τις οποίες διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου, να επιβάλουν ως όρο την υποχρέωση εμβολιασμού των πολιτών. Τέτοιοι τομείς είναι ο χώρος του θεάματος, η εστίαση, ο τουρισμός. Το ενδεχόμενο δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Ήδη την αρχή έκανε αρχές Νοεμβρίου η αεροπορική εταιρεία Quantas της Αυστραλίας. “Θέλουμε να προσαρμόσουμε τους Γενικούς Όρους Συναλλαγών κατά τέτοιο τρόπο, ώστε οι επιβάτες πριν επιβιβάζονται στο αεροσκάφος, να δείχνουν βεβαίωση ότι έκαναν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού” είπε ο επικεφαλής της αεροπορικής εταιρείας Άλαν Τζόις.

Στην Ελλάδα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στην ενημέρωση για την πορεία του κορωνοιού στην χώρα, ανέφερε  πως δεν γνωρίζει και δεν έχει γίνει κάποια συζήτηση σχετικά με το πιστοποητικό και τα ταξίδια εκτός Ελλάδας, ωστόσο κάθε πολίτης που εμβολιάζεται θα μπορεί για προσωπική του χρήση όπως δήλωσε να μπαίνει στο gov.gr και να τυπώνει το πιστοποιητικό του εμβολιασμού.

Ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ιατρών Φρανκ Βάλτερ Μοντγκόμερι θεωρεί εφικτό μακροπρόθεσμα, όσοι εμβολιάζονται να τους δοθούν ιδιαίτερα δικαιώματα που θα αναγνωρίζονται με ένα τέτοιο πιστοποιητικό. Μιλώντας μάλιστα στο Γερμανικό Ραδιόφωνο DLF ανέφερε ότι κάτι τέτοιο απαγορεύεται όσον καιρό δεν υπάρχουν εμβόλια διαθέσιμα σε όλους. “Αλλά αργότερα, όταν όλοι αποκτήσουν πρόσβαση στο εμβόλιο και μπορεί να διαγνωσθεί ανοσία επί τη βάσει αιματολογικών εξετάσεων, τέτοιες αποφάσεις καθίστανται δυνατές” υπογράμμισε παραπέμποντας σε απαγορεύσεις που ήδη υπάρχουν για εισόδους σε χώρες χωρίς εμβόλιο κατά του κίτρινου πυρετού ή τον εμβολιασμό κατά της ιλαράς.

Και εδώ έγκειται και το “παράλογο” της όλης συζήτησης περί “διαβατηρίου κορωνοιού” αφού όπως είναι γνωστό  η καθιέρωση ενός “medical passport” ως αποδεικτικού του εμβολιασμού κατά του Covid 19 για τα διεθνή ταξίδια ήδη υφίσταται.

Για τους γνωρίζοντες υπάρχει  το International Certificate of Vaccination or Prophylaxis (ICVP), γνωστό ως Carte Jaune/Yellow Card λόγω του χρώματος του, το οποίο προβλέπεται από τους International Health Regulations (IHR) του 2005.
Οι κανονισμοί αυτοί δημιουργούνται στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και σύμφωνα με το άρθρο 22 του Καταστατικού του αποτέλουν ένα κείμενο νομικά δεσμευτικού χαρακτήρα, το οποίο έχει τεθεί σε ισχύ από το 2007.

Μάλιστα στον Annex 6 υφίσταται και το επικαιροποιημένο standardized πρότυπο για τον κίτρινο πυρετό που όλα τα κράτη μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και οι αεροπορικές τους εταιρίες οφείλουν να ακολουθούν.

Σύμφωνα με τους IHR μία χώρα έχει δικαίωμα να επιβάλει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό ως προϋπόθεση για την είσοδο στο έδαφος της και την απόδειξή του. […states can implement health measures that achieve the same or greater level of health protection than WHO recommendations; however, such measures must have a health rationale, be non-discriminatory… 58.3].

Υφίστανται βέβαια και οι  εξαιρέσεις πχ εάν ο ταξιδιώτης πάσχει από κάποια ασθένεια/πάθηση/health condition που απαγορεύει τον εμβολιασμό, η οποία βεβαίως και θα πρέπει να αναφέρεται από την επίσημη εκδούσα αρχή, όμως αυτός ο ταξιδιώτης μπορεί να υποβληθεί σε καραντίνα, απομόνωση ή ιατρικό έλεγχο.
Μάλιστα η ιστορία του medical passport είναι πολύ παλαιά. Προβλεπόταν ήδη από την διεθνή συνθήκη International Sanitary Convention for Aerial Navigation του 1933 της Χάγης και τα πρώτα ICVP καθιερώθηκαν με την διεθνή συνθήκη International Sanitary Convention for Aerial Navigation του 1944 και αφορούσαν την χολέρα, την ευλογιά, τον κίτρινο πυρετό και τον τύφο.
Συμπερασματικά. Τα κράτη έχουν κάθε δικαίωμα να επιβάλλουν τον υποχρεωτικό εμβολιασμό γι’ όσους επιθυμούν να εισέλθουν στο έδαφος τους ή να ταξιδέψουν και κάθε άλλη συζήτηση είναι περιττή.

Δείτε το International Certificate of Vaccination or Prophylaxis  εδώ:  IVC200_06_26

Διαβάστε επίσης 

Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας θα επιτηρεί τη διαδικασία εμβολιασμού κατά της covid-19

Αεροπορικό εισιτήριο μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού;

Διαβάστε ακόμη

        

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας