12:32 Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
eReportaz

Live:

Το φαγοπότι των ΜΚΟ κόστισε… 1 δισ.

Το φαγοπότι των ΜΚΟ κόστισε… 1 δισ.

Το φαγοπότι των ΜΚΟ κόστισε… 1 δισ.- Φαγοπότι που ξεπερνά το ένα δισεκατομμύριο ευρώ κάνουν εδώ και σχεδόν τρία χρόνια οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις στην Ελλάδα εκμεταλλευόμενες την ανοργανωσιά του κράτους απέναντι στο προσφυγικό ζήτημα. Τα χρήματα προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και δίδονται στις ΜΚΟ μέσω της Ύπατης Αρμοστείας και του Διεθνή Οργανισμού Μετανάστευσης και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, από τα 2,3 δισ. που έχουν ξοδευτεί από το 2016 για την αντιμετώπιση του ζητήματος,τα μισά, δηλαδή το 50%, τα έχουν εισπράξει οι ΜΚΟ.

Η κυβέρνηση μέσα από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αφού διαπίστωσε ότι ουδείς γνωρίζει πόσες ΜΚΟ δραστηριοποιούνται στα νησιά και στην ενδοχώρα, πόσες προσφέρουν υπηρεσίες μέσα στα Κέντρα Υποδοχής Προσφύγων και πόσες έξω από αυτά, αποφάσισε να συντάξει νέο μητρώο καταγραφής τους, προκειμένου να βάλει μια τάξη στο χάος. Η απόφαση καταγραφής των ΜΚΟ θεωρήθηκε αναγκαία από το Μέγαρο Μαξίμου μετά τις καταγγελίες από δημάρχους και περιφερειάρχες για κομπίνες, ασυδοσία, «ύποπτες» δράσεις και ενέργειες καθώς και για την προέλευση κάποιων ΜΚΟ για τις οποίες ουδείς γνωρίζει από πού κρατάει η σκούφια τους και ποιος είναι ο πραγματικός τους ρόλος στην αντιμετώπιση του προσφυγικού/μεταναστευτικού ζητήματος.

Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι φορές που οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες έχουν προβληματιστεί από κάποιες ΜΚΟ, οι οποίες δεν δηλώνουν την προέλευσή τους και τις πηγές χρηματοδότησής τους, με τη δικαιολογία ότι δεν τους πληρώνουν τις εργασίες τους, ούτε το ελληνικό κράτος ούτε η ΕΕ.

Η διορία

Η κυβέρνηση έχει δώσει προθεσμία μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου σε όλες τις ΜΚΟ να εγγραφούν στο νέο μητρώο που έχει δημιουργηθεί. Μέχρι στιγμής, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από τις 100 και πλέον ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στον ελλαδικό χώρο, οι 70 που ήταν εγγεγραμμένες στο προηγούμενο μητρώο έκαναν εκ νέου αίτηση επανεγγραφής, ενώ έχουν παρουσιαστεί και άλλες 18 που έχουν αιτηθεί και αυτές εγγραφή. Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη περιμένει και μετά θα λάβει τα μέτρα που χρειάζεται.

Στόχος το υπουργείου είναι να ξεκαθαρίσει την «ήρα από το στάρι», όπως είπε χαρακτηριστικά κυβερνητικό στέλεχος στην «ΜΠΑΜ», καθώς όλες οι ΜΚΟ δεν είναι το ίδιο. Υπάρχουν κάποιες, οι οποίες πραγματικά προσφέρουν υπηρεσίες στην αντιμετώπιση του ζητήματος και κάποιες άλλες που δεν είναι κατανοητός ο λόγος ύπαρξής τους και τα πραγματικά τους κίνητρα.

Ο νέος νόμος

Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναμένεται να καταθέσει σχετικό νομοσχέδιο για τις ΜΚΟ, καταργώντας τον προηγούμενο νόμο του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δεν προβλέπει ούτε έλεγχο ούτε λογοδοσία ούτε πιστοποίηση της κάθε οργάνωσης, αλλά ούτε και την έξοδότους. Ο νέος νόμος στην ουσία θα βάζει μια τάξη στη λειτουργία των ΜΚΟ, καθώς θα ζητά την ταυτοποίησή τους, παρά το επιχείρημα που προβάλουν κάποιες που έχει να κάνει με τη μη χρηματοδότησή τους από ΕΕ και ελληνικό Δημόσιο. «Από τη στιγμή που αυτές οι οργανώσεις δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, θα λογοδοτούν σε εμάς», δηλώνει το κυβερνητικό στέλεχος, επισημαίνοντας ότι ο νέος νόμος θα προβλέπει κυρώσεις αλλά και έλεγχο στις ΜΚΟ σε ό,τι αφορά βέβαια την εκτέλεση του έργου τους,καθώς οικονομικό έλεγχο διενεργούν η ΕΕ και οι φορείς που τους χρηματοδοτούν. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι αν μια ΜΚΟ δεν πληροί τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις που θα θέτει ο νόμος θα μπορεί να δραστηριοποιείται. Τουναντίον, αν μια ΜΚΟ δεν πληροί τα εχέγγυα του νόμου, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα σταματά τη δράση της. Να σημειωθεί ότι σήμερα μια ΜΚΟ μπορεί να συσταθεί με μια απλή απόφαση Πρωτοδικείου, χωρίς κάποιες άλλες απαιτήσεις από την πλευρά του Δημοσίου.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας