2:37 Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023
eReportaz

Live:

Το Google Doodle για τoν νομπελίστα Μάριο Μολίνα – Ήταν πρωτοπόρος στις έρευνες για την τρύπα του όζοντος

Το Google Doodle για τoν νομπελίστα Μάριο Μολίνα – Ήταν πρωτοπόρος στις έρευνες για την τρύπα του όζοντος

Το 1995 ο Δρ. Μάριο Μολίνα τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Χημείας, για τον ρόλο του στην επισήμανση της απειλής στο γήινο στρώμα του όζοντος από ανθρωπογενή αέρια που λέγονται χλωροφθοράνθρακες (CFC). Υπήρξε ο πρώτος γεννημένος στο Μεξικό επιστήμονας που πήρε Βραβείο Νόμπελ Χημείας. Ήταν ένας από τους ερευνητές που εξέθεσαν πώς οι χημικές ουσίες καταστρέφουν την ασπίδα του όζοντος της Γης, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία των ανθρώπων, των φυτών και της άγριας ζωής από το επιβλαβές υπεριώδες φως.

Ο Δρ Μολίνα γεννήθηκε σαν σήμερα το 1943 στην Πόλη του Μεξικού. Ως παιδί, ήταν τόσο παθιασμένος με την επιστήμη που μετέτρεψε το μπάνιο του σε ένα αυτοσχέδιο εργαστήριο. Τίποτα δεν μπορούσε να συγκριθεί με την χαρά του να βλέπει μικροσκοπικούς οργανισμούς να γλιστρούν στο παιχνίδι-μικροσκόπιο που είχε.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ


Πήρε πτυχίο χημικού μηχανικού από το Εθνικό Αυτόνομο Πανεπιστήμιο του Μεξικού και πτυχίο προχωρημένου επιπέδου από το Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ στη Γερμανία. Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του, μετακόμισε στις ΗΠΑ για να πραγματοποιήσει μεταδιδακτορική έρευνα στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ και αργότερα στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ).

Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, ο Δρ Μολίνα άρχισε να ερευνά πώς οι συνθετικές χημικές ουσίες επηρεάζουν την ατμόσφαιρα της Γης. Ήταν ένας από τους πρώτους που ανακάλυψε ότι οι χλωροφθοράνθρακες (μια χημική ουσία που βρίσκεται σε κλιματιστικά, σπρέι αεροζόλ και πολλά άλλα) διασπούσαν το όζον και προκαλούσαν την υπεριώδη ακτινοβολία να φτάσει στην επιφάνεια της Γης. Αυτός και οι συν-ερευνητές του δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο περιοδικό Nature, για τα οποία αργότερα βραβεύτηκαν με το Νόμπελ Χημείας.

Η πρωτοποριακή έρευνα έγινε το θεμέλιο του Πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ, μιας διεθνούς συνθήκης που απαγόρευσε επιτυχώς την παραγωγή σχεδόν 100 χημικών ουσιών που καταστρέφουν το όζον. Αυτή η διεθνής συμμαχία θεωρείται μία από τις πιο σημαντικές περιβαλλοντικές συνθήκες που έγιναν ποτέ.

Χάρη στις κρίσιμες επιστημονικές ανακαλύψεις του Δρ. Μολίνα, το στρώμα του όζοντος του πλανήτη βρίσκεται σε καλό δρόμο για να ανακάμψει πλήρως τις επόμενες δεκαετίες. Το Mario Molina Center, ένα κορυφαίο ερευνητικό ινστιτούτο στο Μεξικό, συνεχίζει το έργο του για να δημιουργήσει έναν πιο βιώσιμο κόσμο.

Η έρευνα του Δρ Μολίνα άλλαξε πραγματικά τον κόσμο.

Το Google Doodle για τον Δρ. Μάριο Μολίνα

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

     

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας