8:47 Τρίτη 23 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Το Ιράν απειλεί για “κατάσχεση” κι άλλων ελληνικών τάνκερ

Το Ιράν απειλεί για “κατάσχεση” κι άλλων ελληνικών τάνκερ

Προειδοποίηση ότι θα προχωρήσουν στην κατάληψη και άλλων ελληνικών τάνκερ στον Περσικό Κόλπο απηύθυναν οι Φρουροί της Επανάστασης στο Ιράν, αν «η Ελλάδα συνεχίσει τις παράνομες ενέργειες». Μετά τη βίαιη κατάληψη των δύο υπό ελληνική σημαία δεξαμενόπλοιων (Prudent Warrior και Delta Poseidon) την Παρασκευή, τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν προειδοποίηση των Φρουρών της Επανάστασης, οι οποίοι ανέφεραν πως αυτή την περίοδο 17 ελληνικά πλοία βρίσκονται στον Περσικό Κόλπο και πως θα μπορούσαν και αυτά να κατασχεθούν.

Πιο χαμηλούς τόνους κρατάει η επίσημη ιρανική λιμενική αρχή (PMO). Ο επίσημος λόγος που έχει δοθεί για την κατάληψη των εν λόγω πλοίων είναι ότι προέβησαν σε «θαλάσσιες παραβιάσεις», χωρίς βέβαια να έχουν δοθεί περαιτέρω διευκρινίσεις. Για το ζήτημα, διεξάγεται έρευνα «με βάση αποδείξεις και έγγραφα».

H PMO επισήμανε ότι τα πληρώματα των δύο πλοίων δεν έχουν συλληφθεί και ότι είναι καλά στην υγεία τους. «Βρίσκονται προστατευμένοι στα πλοία με βάση το διεθνές δικαίο και τους παρέχονται οι απαραίτητες υπηρεσίες», ανακοίνωσε η ιρανική λιμενική αρχή.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Tradewinds, το Ιράν έχει χρησιμοποιήσει συχνά ακαθόριστες θαλάσσιες παραβιάσεις για να δικαιολογήσει την κατάσχεση πλοίων με σημαίες χωρών, με τις οποίες βρίσκεται σε κάποιου είδους διαμάχη.

Το Ιράν προειδοποιεί για κατάσχεση κι άλλων ελληνικών τάνκερ στον Περσικό Κόλπο-1
Ιράν – Μαρτυρία μητέρας ναυτικού: Είναι τρομοκρατημένος – Δεν ξέρουν πότε θα ελευθερωθούν
Στο λιμάνι του Μπαντάρ Αμπάς τα δύο ελληνικά πλοία
Στο λιμάνι του Μπαντάρ Αμπάς (Bandar Abbas), στη νότια ακτή του Ιράν στον Περσικό Κόλπο, έχουν μεταφερθεί τις τελευταίες ώρες τα δύο ελληνόκτητα πλοία.

Τα μέλη των πληρωμάτων είναι καλά στην υγεία τους. Τα κινητά τους τηλέφωνα, που τους είχαν αφαιρεθεί, τους επιστράφηκαν, και τους επετράπη μέσα στο Σαββατοκύριακο να έρθουν σε επαφή με τους συγγενείς τους και τους εργοδότες τους.

Το Ιράν προειδοποιεί για κατάσχεση κι άλλων ελληνικών τάνκερ στον Περσικό Κόλπο-1

Στο Prudent Warrior επιβαίνουν είκοσι τρεις άτομα: 15 Φιλιππινέζοι, επτά Έλληνες ναυτικοί και ένας Κύπριος. Διευθυντικό στέλεχος της Polembros Shipping, στην οποία ανήκει το πλοίο, δήλωσε ότι το Σάββατο οι ιρανικές λιμενικές αρχές επιβιβάστηκαν στο τάνκερ και πως δεν υπήρξε κάποιο παράπονο για τη συμπεριφορά τους προς το πλήρωμα.
Το Delta Poseidon, που ελέγχεται από την Delta Tankers, έχει 21 Φιλιππινέζους και δύο Έλληνες ναυτικούς.

Το Ιράν προειδοποιεί για κατάσχεση κι άλλων ελληνικών τάνκερ στον Περσικό Κόλπο-2
Στο Αρχηγείο του Λιμενικού ο Ακόλουθος Άμυνας της Πρεσβείας των ΗΠΑ
Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Saeed Khatibzadeh, σε tweet του το Σάββατο υπογράμμισε τους αρχαίους δεσμούς μεταξύ Ιράν και Ελλάδας, καθώς και τον «αμοιβαίο σεβασμό» μεταξύ των λαών των δύο κρατών.

«Οι δεσμοί μας δεν πρέπει να παρεμποδίζονται από βαθιά κοντόφθαλμους λανθασμένους υπολογισμούς, όπως μια ληστεία για λογαριασμό τρίτου», έγραψε χαρακτηριστικά.

kathimerini.gr

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας