10:09 Παρασκευή 20 Μαΐου 2022
eReportaz

Live:

Το Ιράν ζητά εγγυήσεις για ειλικρινή διάλογο για τα πυρηνικά

Το Ιράν ζητά εγγυήσεις για ειλικρινή διάλογο για τα πυρηνικά

Το Ιράν ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να του δώσουν εγγυήσεις πως δεν θα αποσυρθούν και πάλι μονομερώς από τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό του πρόγραμμα, αν επιθυμούν να πετύχουν οι συνομιλίες για την αναβίωσή της.

Οι έμμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ, οι οποίες περιήλθαν σε τέλμα τον Ιούνιο μετά την εκλογή του σκληροπυρηνικού Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί, αναμένεται να ξεκινήσουν στις 29 Νοεμβρίου στη Βιέννη με στόχο τηςν αναβίωση της συμφωνίας του 2015.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τη χώρα του από αυτή το 2018 και επανέφερε τις κυρώσεις εναντίον του Ιράν.

Απηχώντας την επίσημη στάση της Τεχεράνης, ο Σαΐντ Χατιμπζαντέχ εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών επεσήμανε ότι η Ουάσινγκτον θα πρέπει να άρει τις κυρώσεις που έχει επιβάλει στο Ιράν μέσω μια επαληθεύσιμης διαδικασίας και «να αναγνωρίσει την ευθύνη της για την απόσυρσή της από τη συμφωνία».

Ο Χατιμπζαντέχ δήλωσε ότι ο Αλί Μπαγερί- Κάνι, επικεφαλής διαπραγματευτής του Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, θα μεταβεί αυτή την εβδομάδα με την ιδιότητά του του υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για Πολιτικές Υποθέσεις στις πρωτεύουσες των ευρωπαϊκών χωρών που έχουν υπογράψει τη συμφωνία του 2015.

Διαβάστε ακόμη 

Ιράν: Θα συνεχιστούν στις Βρυξέλλες οι συνομιλίες με την ΕΕ για τα πυρηνικά

Το Ιράν βλέπει συνωμοσία πίσω από την επίθεση στον Ιρακινό πρωθυπουργό

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

      

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας