16:30 Σάββατο 15 Ιουνίου 2024
eReportaz

Live:

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι πήρε τον έλεγχο ενός διαδρόμου στα σύνορα Γάζας-Αιγύπτου

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι πήρε τον έλεγχο ενός διαδρόμου στα σύνορα Γάζας-Αιγύπτου

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι πήρε τον έλεγχο ενός στρατηγικού διαδρόμου που εκτείνεται κατά μήκος των συνόρων της Γάζας με την Αίγυπτο, στόχος που το Ισραήλ είχε δηλώσει ότι ήταν απαραίτητος στην προσπάθειά του να καταστρέψει τη Χαμάς ως μέρος του συνεχιζόμενου πολέμου, που τώρα βρίσκεται στον όγδοο μήνα του.

Η κατάληψη της περιοχής δίνει στο Ισραήλ τον έλεγχο μιας λωρίδας γης που λέει ότι είναι γεμάτη από σήραγγες από που διοχετεύονταν όπλα και άλλα αγαθά για τη Χαμάς – ακόμη και κάτω από έναν πολυετή αποκλεισμό που επιβλήθηκε από το Ισραήλ και την Αίγυπτο.

Η κίνηση έρχεται καθώς το Ισραήλ έχει εμβαθύνει την εισβολή του στη νότια πόλη Ράφα της Γάζας, όπου εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που αναζητούσαν καταφύγιο από τις μάχες αλλού είχαν εκτοπιστεί και όπου η εντατικοποίηση της βίας τις τελευταίες ημέρες έχει σκοτώσει δεκάδες Παλαιστίνιους.

Η κατάληψη του διαδρόμου θα μπορούσε να περιπλέξει τις σχέσεις του Ισραήλ με την Αίγυπτο, η οποία είχε προηγουμένως διαμαρτυρηθεί για την προέλαση του Ισραήλ προς τα σύνορά της, μεταξύ άλλων όταν το Ισραήλ κατέλαβε το συνοριακό πέρασμα της Ράφα, το μοναδικό πέρασμα μεταξύ Γάζας και Αιγύπτου. Η Αίγυπτος έχει πει ότι οποιαδήποτε αύξηση των στρατευμάτων στον στρατηγικό διάδρομο θα παραβίαζε την ειρηνευτική συμφωνία των χωρών του 1979.

Ένας Ισραηλινός στρατιωτικός αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας σύμφωνα με τους στρατιωτικούς κανονισμούς, είπε ότι το Ισραήλ ειδοποίησε την Αίγυπτο για την ανάληψη. Είπε ότι περίπου 20 σήραγγες, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που ήταν προηγουμένως άγνωστες στο Ισραήλ, βρέθηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, καθώς και 82 σημεία πρόσβασης σε αυτές τις σήραγγες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διαλύθηκε η πλωτή προβλήτα στη Γάζα από τη θαλασσοταραχή

Το Ισραήλ έκοψε την απευθείας μετάδοση του Associated Press για τη Γάζα

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

        

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας