23:00 Τρίτη 21 Μαρτίου 2023
eReportaz

Live:

Το Κίνημα των Ταλιμπάν στο Πακιστάν τερματίζει την προσωρινή εκεχειρία

Το Κίνημα των Ταλιμπάν στο Πακιστάν τερματίζει την προσωρινή εκεχειρία

Οι ισλαμιστές μαχητές που πολεμούν εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας του Πακιστάν ανακήρυξαν το τέλος της προσωρινής κατάπαυσης του πυρός στην οποία είχαν συμφωνήσει, εγείροντας ανησυχία για την προσεχή αναζωπύρωση της βίας.

Σε ανακοίνωσή του που δημοσιοποίησε αργά το βράδυ χθες Πέμπτη, το Κίνημα των Ταλιμπάν στο Πακιστάν (Τεχρίκ-ι-Ταλιμπάν Πακιστάν, ΤΤΠ) κατηγορεί την κυβέρνηση ότι παραβίασε τους όρους της συμφωνίας που αφορούσαν την απελευθέρωση φυλακισμένων και τον σχηματισμό ομάδας διαπραγματευτών.

“Είναι αδύνατον για εμάς να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε την εκεχειρία”, ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΤΤΠ, ο Μοχάμεντ Χορασάνι, κλείνοντας την ανακοίνωση.

Η συμφωνία κατάπαυση του πυρός κλείστηκε με τη μεσολάβηση του Σιρατζουντίν Χακάνι, του νυν μεταβατικού υπουργού Εσωτερικών του Αφγανιστάν και ηγέτη της επίφοβης φράξιας των αφγανών Ταλιμπάν που είναι γνωστή με την ονομασία δίκτυο Χακάνι. Τέθηκε σε εφαρμογή την 9η Νοεμβρίου.

Το δίκτυο Χακάνι πιστεύεται ότι έχει στενή σχέση με την πακιστανική υπηρεσία πληροφοριών, την πανίσχυρη ISI, και διατηρεί επιρροή στους πακιστανούς Ταλιμπάν. Το ΤΤΠ φέρεται να δρα με ορμητήρια περιοχές του Αφγανιστάν μετά την εκδίωξή του από τις βάσεις του το 2014.

Οι δύο πλευρές διαβεβαίωναν προχθές Τετάρτη πως βρίσκονταν σε συνομιλίες για να παραταθεί η κατάπαυση του πυρός, όμως οι διαπραγματεύσεις της τελευταίας στιγμής κατέρρευσαν, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην πακιστανική υπηρεσία πληροφοριών.

Οι πακιστανοί Ταλιμπάν, σουνίτες, ενστερνίζονται την ακραιφνή ερμηνεία του ισλαμικού νόμου όπως και το αντίστοιχο αφγανικό κίνημα, που ανακατέλαβε την εξουσία στο Αφγανιστάν τη 15η Αυγούστου, αλλά έχουν διαφορετική επιχειρησιακή δομή.

Τις δύο δεκαετίες της δράσης των πακιστανών Ταλιμπάν έχουν σκοτωθεί κάπου 80.000 άνθρωποι, μέλη των πακιστανικών δυνάμεων ασφαλείας και πολίτες. Στους ισλαμιστές εξτρεμιστές αποδίδεται σωρεία επιθέσεων βομβιστών-καμικάζι, εφόδων ενόπλων και τοποθετήσεων βομβών.

Ειδικοί εκφράζουν την ανησυχία πως η βία του ΤΤΠ θα κλιμακωθεί εκ νέου μετά το τέλος της εκεχειρίας.

Διαβάστε ακόμη

Βιαιοπραγίες των Ταλιμπάν κατά δημοσιογράφων σε διαδήλωση στη Καμπούλ

Πακιστάν: Δύο αστυνομικοί νεκροί και έξι τραυματίες από επιθέσεις στα βόρεια της χώρας, κοντά στο Αφγανιστάν

Διαβάστε ακόμη

     

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας