More

  Το κοινοβούλιο της Λιβύης ενάντια στους ισλαμιστές

  Το αποδυναμωμένο εκλεγμένο κοινοβούλιο της Λιβύης διακήρυξε ότι συμμάχησε και επισήμως με τις δυνάμεις του απότακτου στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ, στην προσπάθειά του να ανακτήσει ένα μέρος των εξουσιών του, καθώς εντείνονται οι φόβοι ότι η χώρα οδεύει προς τον εμφύλιο πόλεμο.
  Τρία χρόνια μετά την ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι, η κατάσταση στη Λιβύη είναι χαοτική: ισλαμιστές και άλλες ομάδες ενόπλων προσπαθούν να καταλάβουν εδάφη και να επεκτείνουν την επιρροή τους, ενώ οι δυνάμεις του τακτικού στρατού βρίσκονται σε κατάσταση αποσύνθεσης.
  Μία οργάνωση έχει καταλάβει την Τρίπολη, έχει συγκροτήσει δικό της κοινοβούλιο και κυβέρνηση στην πρωτεύουσα και υποχρέωσε την κυβέρνηση που αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα να καταφύγει στα ανατολικά της χώρας.
  Ο Χαλίφα Χάφταρ, στρατηγός την εποχή του Καντάφι ο οποίος αποστάτησε από τη δεκαετία του 1980, είναι ένας από τους δεκάδες διοικητές παραστρατιωτικών ομάδων που δρουν στη χώρα.
  Την περασμένη εβδομάδα οι δυνάμεις του εξαπέλυσαν άλλη μία επίθεση εναντίον των ισλαμιστών στη Βεγγάζη.
  Η Βουλή των Αντιπροσώπων, εκλεγμένο κοινοβούλιο που πλέον συνεδριάζει στο Τομπρούκ, ενέκρινε την «Επιχείρηση Αξιοπρέπεια» η οποία έχει αρχίσει ο κ. Χάφταρ εναντίον των ισλαμιστών και του απένειμε επίσημο ρόλο. «Η Επιχείρηση Αξιοπρέπεια καθοδηγεί τους αξιωματικούς και τους στρατιώτες του λιβυκού στρατού. Η Επιχείρηση Αξιοπρέπεια είναι μια επιχείρηση του λιβυκού στρατού», είπε ο εκπρόσωπος του κοινοβουλίου Φάρατζ Χάσεμ.
  Η απόφαση έρχεται σε καταφανή αντίθεση με τις παλαιότερες εκκλήσεις της Βουλής των Αντιπροσώπων να αφοπλιστούν όλες οι ένοπλες οργανώσεις ώστε να αποκατασταθεί η τάξη στη χώρα.
  Η απόφαση του κοινοβουλίου ενδέχεται να επιδεινώσει τη σύγκρουση μεταξύ της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης του πρωθυπουργού Αμπντάλα Αλ Τένι με τους νέους ηγέτες της Τρίπολης.
  Το εκλεγμένο κοινοβούλιο και η κυβέρνηση του κ. Τένι εδρεύουν στην ανατολική Λιβύη, αφότου μια ένοπλη οργάνωση από την πόλη Μιζουράτα κατέλαβε την Τρίπολη, τον Αύγουστο. Η οργάνωση έχει αποκηρύξει τον κ. Χάφταρ που τον θεωρεί «πιστό υποστηρικτή» του Καντάφι, ο οποίος προσπαθεί να οργανώσει αντεπανάσταση με τη βοήθεια άλλων αξιωματούχων του παλαιού καθεστώτος.
  Ο κ. Χάφταρ είχε βοηθήσει όντως τον Καντάφι να καταλάβει την εξουσία το 1969, ωστόσο οι σχέσεις τους διερράγησαν τη δεκαετία του 1980.

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

  Πρόσφατα Άρθρα

  Ελάτεια-Φθιώτιδα: Δολοφονική απόπειρα εναντίον ντελιβερά από 4 με 5 άτομα

  Μαχαίρωσαν και ξυλοφόρτωσαν άγρια ντελιβερά την ώρα που πήγαινε παραγγελία - Ο 25χρονος νοσηλεύεται διασωληνωμένος μετά από την άγρια δολοφονική επίθεση εναντίον του. Σοκαρισμένη είναι...

  Κ. Σακελλαροπούλου: Η τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότατα «δεν μας πτοούν»

  Μήνυμα ότι η τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότατα «δεν μας πτοούν», έστειλε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου από τη Μυτιλήνη, όπου βρέθηκε σήμερα για...

  Το διπλό μήνυμα του Κ. Μητσοτάκη για την Κοίμηση της Θεοτόκου και τον κορωνοϊό

  Ο φετινός Δεκαπενταύγουστος μας βρίσκει όλους σε φυσική απόσταση μεταξύ μας. Όμως, ενωμένους όσο ποτέ. Γι’ αυτό και τον υποδεχόμαστε μαζί αλλά και ο...

  Πάρτι σε βίλα εφοπλιστή με Ρέμο – Βίσση και 200 άτομα στη Σχοινούσα!

  Την ώρα που η κυβέρνηση δια του Νίκου Χαρδαλιά ανακοίνωσε την περαιτέρω λήψη εκτάκτων μέτρων για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας και τον περιορισμό...

  Περιφέρεια Αττικής: Οδηγίες προς τους πολίτες λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς στην Μεταμόρφωση

  Η Περιφέρεια Αττικής συμβουλεύει τους κατοίκους της περιοχής να αποφεύγουν την έκθεσή τους στον καπνό που υπάρχει εξ αιτίας της μεγάλης πυρκαγιάς σε εργοστάσιο...