20:54 Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024
eReportaz

Live:

Το Κύπελλο του Σπύρου Λούη πάει στο Λούβρο για τους Ολυμπιακούς αγώνες

Το Κύπελλο του Σπύρου Λούη πάει στο Λούβρο για τους Ολυμπιακούς αγώνες

Στο Λούβρο θα εκτεθεί το Κύπελλο του Σπύρου Λούη από τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς αγώνες.

Το Κύπελλο που έλαβε ο Σπύρος Λούης για τη νίκη του στον μαραθώνιο θα εκτεθεί στο Λούβρο από τις 24 Απριλίου έως τις 16 Σεπτεμβρίου.

Θα είναι ένα από τα βασικά εκθέματα της περιοδικής έκθεσης «Ολυμπισμός. Μια σύγχρονη εφεύρεση, μια αρχαία κληρονομιά», η οποία θα διοργανωθεί σε συνεργασία με τη Γαλλική Σχολή Αθηνών, με αφορμή τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς αγώνες που θα διεξαχθούν στο Παρίσι.

Ο Μισέλ Μπρεάλ εμπνεύστηκε και σχεδίασε το ασημένιο Κύπελλο του Σπύρου Λούη, το οποίο αγόρασε σε διεθνή δημοπρασία το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Αυτό φέρει την επιγραφή του εμπνευστή του, που αναφέρει: «Ολυμπιακοί Αγώνες 1896, μαραθώνιον άθλον έδωκεν, Μιχαήλ Μπρέαλ».

Η έκθεση στο Λούβρο, σύμφωνα με τους διοργανωτές, προσκαλεί τους επισκέπτες να «ανακαλύψουν τη διοργάνωση των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων και τις πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για την εικονογράφησή τους στα τέλη του 19ου αιώνα, […] και να αναδείξει τον ρόλο που διαδραμάτισε η Γαλλία, και ειδικότερα το Παρίσι, χωρίς να περιορίζεται στην προσωπικότητα του Πιερ ντε Κουμπερτέν, ο οποίος έμεινε πρωτίστως στην ιστορία. Έτσι, παρουσιάζονται επίσης ιστορικοί και πολιτικοί της εποχής, όπως ο Δημήτριος Βικέλας, ο Μισέλ Μπρεάλ και ο Σπυρίδων Λάμπρος, των οποίων η συνεισφορά είναι λιγότερο γνωστή. Στην προσπάθειά τους να κατανοήσουν τον ελληνικό αθλητισμό μέσω της μελέτης αρχαίων κειμένων και αρχαιολογικών στοιχείων, αυτοί οι ιστορικοί και λόγιοι αναβίωσαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αρχαίας Ελλάδας».

Ο δανεισμός του Κυπέλλου του Σπύρου Λούη στο μουσείο του Λούβρου «αντικατοπτρίζει τη διαρκή δέσμευση του ΙΣΝ να καταστήσει αυτό το μοναδικό ιστορικό και πολιτιστικό κειμήλιο, το οποίο συγχρόνως συμβολίζει και τις αξίες του αθλητικού πνεύματος και του ευ αγωνίζεσθαι, προσβάσιμο σε ένα συνεχώς ευρύτερο κοινό για να το θαυμάσει και εν προκειμένω στα εκατομμύρια των επισκεπτών που αναμένεται να προσελκύσει το Μουσείο, ιδιαίτερα δε κατά την περίοδο των Αγώνων», επεσήμανε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Ανδρέας Δρακόπουλος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συναγερμός στο Παρίσι: Κλάπηκε χαρτοφύλακας με απόρρητα σχέδια για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων

Με ένα κομμάτι από τον πύργο του Άιφελ κάθε μετάλλιο των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

        

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας