9:21 Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022
eReportaz

Live:

Το μεγάλο ξεκαθάρισμα στον ΣΥΡΙΖΑ

Το μεγάλο ξεκαθάρισμα στον ΣΥΡΙΖΑ

«Είμαστε μια πολύ ωραία ατμόσφαιρα» που έλεγε και ο Ντίνος Ηλιόπουλος (στην ταινία «Ο Ατσίδας»). Μια τέτοια… ωραία ατμόσφαιρα επικρατεί και στον ΣΥΡΙΖΑ, όπου τα στελέχη του ετοιμάζονται για την τελική μονομαχία, η οποία θα καθορίσει την ταυτότητα και την πορεία που θα έχει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Tου Παντελή Περιβολάρη
Η αξιωματική αντιπολίτευση ψάχνει ταυτότητα και τα στελέχη της ετοιμάζονται για την τελική μονομαχία

Αν δηλαδή θα στρίψει εντελώς το τιμόνι προς τα δεξιότερα, προς το κέντρο που θέλει ο Αλέξης Τσίπρας ή θα βρει τις ρίζες του στη ριζοσπαστική Αριστερά που θέλουν οι παλαιοί του κόμματος.

Ο Αντώνης Λιάκος και η Μυρσίνη Ζορμπά, από το εκσυγχρονιστικό μπλοκ του ΠΑΣΟΚ, έκαναν την τελευταία επίθεση. Στο κείμενό τους που δημοσίευσαν πρόσφατα στην «Εφημερίδα των Συντακτών» μεταξύ άλλων έγραψαν:

«Μετά τις εκλογές και την πορεία διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας, η συζήτηση περιστρέφεται, ανεξαρτήτως ιδεολογικού προσήμου, γύρω από την κατανομή εσωκομματικών εξουσιών και επιρροών. Γεγονός που όχι μόνο αφήνει την κοινωνία αδιάφορη, αλλά απογοητεύει ανθρώπους, περιορίζει την εμβέλεια της Αριστεράς, την καθηλώνει. Γιατί, όπως αποδεικνύεται, το κόμμα δεν είναι η λύση του προβλήματος, είναι το ίδιο το πρόβλημα».

Νωρίτερα, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής τα έβαλε με όσους έφτιαξαν το πρόγραμμα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ (Ανδρέας Ξανθός;): «Από τα 14 δισ. της δαπάνης για την Υγεία, τα έξι είναι ιδιωτική δαπάνη. Και επ’ αυτού τα τελευταία 20 χρόνια δεν έγινε εντελώς τίποτα. Γιατί δεν θέλω να ωραιοποιούμε τα πράγματα. Θα λέμε την αλήθεια στον κόσμο. Και επειδή έχουμε εμπειρία κυβερνητική, δεν μπορούμε να τα λέμε εύκολα και ωραία. ∆ιότι ακούω πολύ ωραία, άκουσα τον Θύμιο να μοιράζει δισεκατομμύρια και εκατομμύρια. Μπορεί να μου πει στο τέλος ο Θύμιος πού θα τα βρει; Για να καταλάβω. Από πού θα βρεθούν όλα αυτά τα δισεκατομμύρια; Μετά από μια διακυβέρνηση τεσσάρων χρόνων πρέπει να του λέμε την αλήθεια και την πραγματικότητα του ελληνικού λαού».

Τάσεις

Αυτήν τη στιγμή στον κάποτε γεμάτο τάσεις, φράξιες και μικροκόμματα ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν δύο ομάδες. Τη μία αποτελούν όσοι είναι γύρω από τον Αλέξη Τσίπρα. Οι προεδρικοί με επικεφαλής τον ισχυρό πάντα μέσα στο κόμμα Νίκο Παππά, έστω και αποδυναμωμένο εκτός ΣΥΡΙΖΑ λόγω της Προανακριτικής, με δίπλα του τον ταλαντούχο Κώστα Ζαχαριάδη και κοντά τους τους προερχόμενους από το παραδοσιακό ΠΑΣΟΚ (Ραγκούση, Ξενογιαννακοπούλου, Κουρουμπλή, Σπίρτζη), αλλά και τους εκσυγχρονιστές, έστω και αν αυτοί έχουν διάθεση να κάνουν κριτική ακόμα και στον ίδιο τον Τσίπρα.

Από την άλλη πλευρά, κάτω από μία ομπρέλα έχουν μαζευτεί οι πάντες. Ο Τσακαλώτος με τους 53. Ο Παπαδημούλης, ο Βίτσας, ο Φίλης, ο Σκουρλέτης, ο Βούτσης. Όλοι τους, έτοιμοι να προστατεύσουν την παράδοση του ΣΥΡΙΖΑ, αντιτίθενται στα σχέδια του Τσίπρα. Άλλωστε όλοι αυτοί, μεγαλύτεροι σε ηλικία από τον τέως πρωθυπουργό, έχουν ζήσει μια διαφορετική Αριστερά και δεν μπορούν να χωνέψουν τη στροφή αφενός προς το κέντρο και τη μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα αρχηγοκεντρικό κόμμα.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα ήθελε να απαλλαγεί απ’ όλους αυτούς. Προς το παρόν δεν είναι εύκολο. Αυτό μπορεί να γίνει αργότερα μετά τις εσωκομματικές διαδικασίες. Το ερώτημα, όμως, είναι γιατί θέλει «να τους πετάξει όλους έξω», όπως λέει στην «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» πρόσωπο που γνωρίζει πολύ καλά τον ΣΥΡΙΖΑ και έχει θητεύσει σε υψηλά κλιμάκια του κόμματος.

Προσέγγιση

Γιατί πιστεύει ότι είναι αντιπαθείς σε μια πολύ μεγάλη μερίδα του κόσμου που είχε στηρίξει τον Αλέξη Τσίπρα στην ανέλιξή του στην πρωθυπουργία, αλλά κατόπιν «έφυγε» προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, και όσο είναι αυτοί στο κόμμα δεν πρόκειται ποτέ να ξαναψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ. Με άλλα λόγια, για να μπορέσει ο Αλέξης Τσίπρας να προσεγγίσει κεντρώους ψηφοφόρους, αυτούς που ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι κινούνταν μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Νέας ∆ημοκρατίας, πρέπει να αλλάξει εντελώς το κόμμα του. Και αυτό θα συμβεί μόνο αν απαλλαγεί από την παλαιά φρουρά. ∆ηλαδή, αν βάλουμε κάτω τα μαθηματικά και έστω με «μπακάλικο» τρόπο, ο Αλέξης Τσίπρας πιστεύει ότι μπορεί να χάσει ένα παραδοσιακό 3% της Αριστεράς διώχνοντας όλους τους προαναφερθέντες και μετά να χτίσει το προφίλ ενός κεντροαριστερού, Ευρωπαίου πολιτικού, που θα τον φέρει εκ νέου στην πρωθυπουργία. Αυτός είναι φυσικά και ο μεγάλος στόχος του.

Γι’ αυτό θα συνεχιστούν και οι μεταγραφές πρώην πολιτευτών ή και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Αυτός που πρωτοστατεί σε αυτήν την ιστορία είναι ο Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος μαζί με τον Νίκο Παππά είναι οι άνθρωποι που λύνουν και δένουν δίπλα στον Τσίπρα.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τζανακόπουλος-Αχτσιόγλου: Απόδραση στο Costa Navarino

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

       

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας