1:07 Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024
eReportaz

Live:

Το μεγαλύτερο εργατικό συνδικάτο της Τυνησίας στηρίζει το πραξικόπημα του Σάγεντ. Απαγορεύθηκε η κυκλοφορία

Το μεγαλύτερο εργατικό συνδικάτο της Τυνησίας  στηρίζει το πραξικόπημα του Σάγεντ. Απαγορεύθηκε η κυκλοφορία

Η Γενική Ένωση Τυνήσιων Εργαζομένων (UGTT), ένα συνδικάτο με μεγάλη επιρροή στην Τυνησία, εξέφρασε την ξεκάθαρη στήριξή της στην απόφαση του προέδρου Κάις Σάγεντ να αναστείλει τη λειτουργία του Κοινοβουλίου.

Το UGTT εκτιμά ότι οι ενέργειες του προέδρου Σάγεντ είναι «σύμφωνες» με το Σύνταγμα, ενώ ταυτόχρονα έκανε έκκληση να συνεχιστεί η δημοκρατική διαδικασία.

«Αυτά τα ειδικά μέτρα που έλαβε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας με βάση το άρθρο 80 του Συντάγματος» έχουν ως στόχο «να αποτρέψουν έναν επικείμενο κίνδυνο και να αποκαταστήσουν τη φυσιολογική λειτουργία των μηχανισμών του κράτους» εν μέσω της πανδημίας της Covid-19, υπογραμμίζει το πανίσχυρο συνδικάτο στην ανακοίνωσή του.

«Είναι καιρός» οι πλευρές που ευθύνονται για αυτήν την κατάσταση «να αναλάβουν τις ευθύνες τους» και «να βάλουν τέλος σε αυτήν την περίοδο που έβαλε φωτιά στην Τυνησία», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Την Κυριακή, μετά από διαδηλώσεις κατά του ισλαμιστικού κόμματος Ενάχντα, του μεγαλύτερου στο Κοινοβούλιο, σε πολλές πόλεις της χώρας, ο πρόεδρος Σάγεντ ανακοίνωσε το «πάγωμα» της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας για 30 ημέρες. Ανέλαβε επίσης την εκτελεστική εξουσία «με τη βοήθεια μιας κυβέρνησης» της οποίας θα διορίσει ο ίδιος τον πρωθυπουργό.

Το UGTT, χαιρετίζοντας τις «ειρηνικές» διαδηλώσεις, τόνισε ότι ο στόχος είναι «να συνεχιστεί η δημοκρατική διαδικασία και να αποκατασταθεί η σταθερότητα της χώρας». Το κόμμα Ενάχντα από την πλευρά του κάνει λόγο για «πραξικόπημα».

Εν τω μεταξύ ο  πρόεδρος της Τυνησίας Κάις Σάγεντ επέβαλε απαγόρευση της κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες, από τις 7 το απόγευμα μέχρι τις 6 το πρωί, αρχής γενομένης από απόψε και μέχρι τις 27 Αυγούστου. Από την απόφαση εξαιρούνται μόνο όσοι εργάζονται τη νύχτα και εκείνοι που χρειάζεται να μετακινηθούν για επείγοντες λόγους υγείας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της προεδρίας, που αναρτήθηκε στο Facebook, τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας απαγορεύονται επίσης οι μετακινήσεις ανθρώπων και οχημάτων από τη μία πόλη στην άλλη. Και πάλι, εξαιρούνται μόνο όσοι πρέπει να μετακινηθούν για λόγους υγείας ή για να καλύψουν βασικές ανάγκες. Όσον αφορά τις συναθροίσεις, απαγορεύεται να συγκεντρώνονται πάνω από τρεις άνθρωποι σε δρόμους ή πλατείες.

Ο Σάγεντ, σε ένα βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η προεδρία, τόνισε ότι οι αποφάσεις του αποτελούν “εφαρμογή του κειμένου του Συντάγματος και όχι πραξικόπημα”. Πρόσθεσε μάλιστα: “Σε εκείνους που λένε ότι πρόκειται για πραξικόπημα, απαντώ να επαναλάβουν τα μαθήματα περί Συνταγματικού Δικαίου”.

Ο Τυνήσιος πρόεδρος κάλεσε τους πολίτες να μην βγουν στους δρόμους, λέγοντας ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που μπορεί να αντιμετωπίσει ένα έθνος είναι η “εσωτερική έκρηξη”. Τους προέτρεψε επίσης να παραμείνουν ψύχραιμοι και να μην απαντούν στις προκλήσεις.

“Υπάρχουν εκείνοι που μετέτρεψαν την επανάσταση σε λεηλασία και λήστεψαν τη βούληση του λαού”, συνέχισε.

Εξάλλου, με απόφαση του προέδρου αναστέλλονται από αύριο Τρίτη και για δύο ημέρες οι εργασίες των κεντρικών διοικητικών υπηρεσιών, των ξένων ιδρυμάτων, των τοπικών οργανώσεων και των δημόσιων θεσμών. Ο Σάγεντ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραταθεί το κλείσιμο των υπηρεσιών αυτών.

Από την εντολή εξαιρούνται οι πράκτορες των δυνάμεων εσωτερικής ασφάλειας, οι στρατιωτικοί, οι τελωνειακοί, όσοι εργάζονται σε δημόσια νοσοκομεία και σε εκπαιδευτικά ιδρύματα που υπόκεινται σε ειδικές ρυθμίσεις.

Διαβάστε ακόμα

Πραξικόπημα στην Τυνησία. Ο πρόεδρος ανέστειλε το Κοινοβούλιο

Πετροπόλεμος έξω από το κοινοβούλιο της Τυνησίας

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

          

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας