22:47 Τρίτη 23 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Το μικροβίωμα καθορίζει την εξέλιξη της πολλαπλής σκλήρυνση σε κάθε ασθενή

Το μικροβίωμα καθορίζει την εξέλιξη της πολλαπλής σκλήρυνση σε κάθε ασθενή

γράφει η Αλεξία Σβώλου

Εδώ και αρκετά χρόνια οι έρευνες για το μικροβίωμα το ανέδειξαν ως το δεύτερο γονιδίωμα του ανθρώπου και σε αυτό συμπεριλαμβάνονται τρισεκατομμύρια μικροβίων που συμβιώνουν μαζί μας στο δέρμα και τον εντερικό αυλό άλλοτε συνεργικά και άλλοτε με…  απειλητικές διαθέσεις όταν διαταράσσονται οι ισορροπίες μεταξύ  ωφέλιμων και μη ωφέλιμων μικροβίων. Νέες έρευνες δείχνουν ότι το μικροβίωμα είναι τελικώς η αιτία που η νόσος της πολλαπλής σκλήρυνσης θεωρείται μοναδική όπως και το δακτυλικό αποτύπωμα κάθε ανθρώπου και εξελίσσεται διαφορετικά σε κάθε ασθενή. Μέσα από το διατροφικό μοντέλο που έχει άμεση συσχέτιση με το μικροβίωμα μπορούμε να βρούμε διαφορές και κοινά χαρακτηριστικά σε ασθενείς, που κατοικούν σε  διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές.

Όπως εξηγεί ο καθηγητής νευρολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Νίκος Γρηγοριάδης διευθυντής της Β νευρολογικής κλινικής του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ η οποία έχει πρωτοπορήσει στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά την διαχείριση και την ολιστική  αντιμετώπιση της πολλαπλής  σκλήρυνσης. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο καθηγητής το μικροβίωμα του Έλληνα ήτανε για χρόνια προγραμματισμένο να ανταποκρίνεται σε μία διατροφή που περιλάμβανε πολλά όσπρια (τότε η φασολάδα θεωρούνταν το εθνικό μας φαγητό), δημητριακά, φρούτα, λαχανικά, ψάρι και λίγο κρέας.  Στην Ελλάδα δεν είμαστε γενετικά προγραμματισμένοι να τρώμε μάνγκο ούτε όμως και burger και το μικροβίωμα που διαθέτουμε προσαρμόζεται στη διατροφή μας.  Τελικώς όλες εκείνες οι θεωρίες που είχαν διατυπωθεί τα τελευταία χρόνια για την σκλήρυνση λόγω της μεγαλύτερης επίπτωσης στις χώρες του Βορρά εξαιτίας του κρύου της έλλειψης ήλιου και βιταμίνης D και της μικρότερης επίπτωσης στις χώρες του νότου έχουν πλέον διαψευσθεί. Οι  διάφορες οφείλονται στην διαφορά του μικροβιώματος και στον ηλιόλουστο νότο όσο πιο κοντά βρισκόμαστε  στο μοντέλο της αυθεντικής μεσογειακής διατροφής τόσο λιγότερο κινδυνεύουμε από πολλαπλή σκλήρυνση.

Στην Ελλάδα νοσούν από πολλαπλή σκλήρυνση τουλάχιστον 23.000 ασθενείς και η διάγνωση σηματοδοτεί την έναρξη ενός μακρινού ταξιδιού που εκτός από τις απαραίτητες εξετάσεις και την λήψη της αγωγής συνεπάγεται και πολλά άλλα όπως φυσικοθεραπείες, βοήθεια στο σπίτι, νοσηλεία στο σπίτι για την λήψη ενέσιμων  θεραπειών ώστε να μη χρειάζεται ο ασθενής να μετακινείται στο νοσοκομείο, ψυχοκοινωνική στήριξη καθώς η πολλαπλή σκλήρυνση είναι  νόσος  στην οποία εμπλέκονται πολλές ειδικότητες και πολλές δομές. Για παράδειγμα οι ασθενείς παρουσιάζουν ακράτεια, σεξουαλική δυσλειτουργία, κόπωση, μουδιάσματα, οφθαλμολογικά προβλήματα κλπ. «Η ιατρική καινοτομία δεν εξαντλείται μόνο στα φάρμακα που έχουμε στη φαρέτρα για την πολλαπλή σκλήρυνση.  Ιατρική καινοτομία είναι η διασύνδεση όλων των ειδικοτήτων και των δομών, η διευκόλυνση στην συμμετοχή σε κλινικές έρευνες, η ενίσχυση της νοσηλείας στο σπίτι και η σωστή επιστημονική πληροφόρηση» λέει ο καθηγητής νευρολογίας Νίκος Γρηγοριάδης προσθέτοντας πως οι 23.000 ασθενείς διαγιγνώσκονται στην πιο παραγωγική τους ηλικία. Η μέση ηλικία διάγνωσης της πολλαπλής σκλήρυνσης είναι τα 30 χρόνια, μια ηλικία που οι άνθρωποι σπουδάζουν, ονειρεύονται, παντρεύονται, θέλουν να κάνουν παιδιά εργάζονται.

Η αληθινή καινοτομία στην πολλαπλή σκλήρυνση είναι καθοδόν κι αφορά τη δημιουργία ενός δικτύου σαν τα δίκτυα που έχουν αρχίσει να υλοποιούνται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες το οποίο έχει στο κέντρο τον ασθενή και τον φέρνει σε επαφή με ό,τι χρειάζεται. Το δίκτυο στα χαρτιά είναι έτοιμο, καταστρώθηκε  από τους καθηγητής της Ελληνικής Ακαδημίας Νευροανοσολογίας Νίκο Γρηγοριάδη και Ιωάννη Ηλιόπουλο, με την αιγίδα του υπουργείου Υγείας και τώρα μένει να γίνει πράξη.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


 

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας