16:32 Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
eReportaz

Live:

To Μουσείο Ακρόπολης ανοίγει για το κοινό την ενσωματωμένη ανασκαφή κάτω από το κτίριο!

To Μουσείο Ακρόπολης ανοίγει για το κοινό την ενσωματωμένη ανασκαφή κάτω από το κτίριο!

«Όταν κερδίζεις την παγκόσμια κοινότητα, ασκείται μόνιμα μια τεράστια πίεση στο Βρετανικό Μουσείο για τα Γλυπτά του Παρθενώνα» δηλώνει ο πρόεδρος του Μουσείου Ακρόπολης, καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής, με αφορμή τα 10 χρόνια του Μουσείου.

Στις 10 Ιουνίου 2019 το Μουσείο Ακρόπολης κλείνει δέκα χρόνια λειτουργίας. Με αφορμή την επέτειο αυτή το Μουσείο της Ακρόπολης σχεδιάσει να τη γιορτάσει μαζί με το άνοιγμα της ανασκαφής και την μετατροπή της σε εκθεσιακό χώρο, ώστε το κοινό να μπορεί να έχει πρόσβαση.

Η συγκεκριμένη ανασκαφή είναι ενσωματωμένη στην αρχιτεκτονική του Μουσείου ως έκθεμα. Η ενσωμάτωση κρίθηκε εξαρχής αναγκαία για να μπορεί να δέσει με το Μουσείο.

Για την περιήγηση των επισκεπτών φαίνεται πως θα χρησιμοποιηθούν αρχαίοι δρόμοι (οι οποίοι δεν διατηρούν τα αυθεντικά οδοστρώματά τους), γεγονός που θα ενισχύει τη βιωματική εμπειρία, μεταλλικοί διάδρομοι και μεταλλικές εξέδρες, μέσω των οποίων θα κατευθύνονται στα σημαντικότερα οικοδομήματα και στην έκθεση κινητών ευρημάτων. Μέσα στην ανασκαφή κατασκευάζονται δύο μεταλλικοί διάδρομοι – γέφυρες με δάπεδο από διάτρητο μεταλλικό πλέγμα ώστε να μην διακόπτεται οπτικά η συνέχεια του αρχαιολογικού χώρου κάτω από αυτό, καθώς και εξέδρες με παρόμοιο δάπεδο σε δύο σημεία. Στη διαδρομή του επισκέπτη εντάσσεται και η έκθεση των κινητών ευρημάτων, που αναπτύσσεται στη νότια απόληξη της ανασκαφής, σε χώρο προστατευμένο από το κτήριο του Μουσείου.

Θυμίζουμε ότι κατά τις ανασκαφές στο οικόπεδο Μακρυγάννη, είχε στο φως τμήμα του οικιστικού ιστού της αρχαίας πόλης σε αλλεπάλληλες οικοδομικές φάσεις. Από το 2000 ως το 700 π.Χ. η περιοχή χρησιμοποιείται ως χώρος κατοίκησης, που περιορίζεται στην αρχαϊκή εποχή. Τις τελευταίες δεκαετίες του 5ου αι. π.Χ. ξεκινά η συστηματική κατοίκηση και η πολεοδομική οργάνωση της περιοχής. Ο οικισμός οργανώθηκε εκατέρωθεν δυο ανηφορικών δρόμων που συνέκλιναν προς το ιερό του Διονύσου. Ένας τρίτος δρόμος οδηγούσε προς τα δυτικά και την αγορά.

 

Πηγἠ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

   

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας