10:41 Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022
eReportaz

Live:

Το μυστικό ραντεβού (τραπεζιτών) στο πρώην Zonars

Το μυστικό ραντεβού (τραπεζιτών) στο πρώην Zonars

Μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες τα διοικητικά συμβούλια των ελληνικών τραπεζών θα πρέπει να αποφασίσουν για το εάν θα υποβάλουν εγκλήσεις, ώστε να συνεχιστούν οι διώξεις που έχουν ασκηθεί ήδη από τους εισαγγελείς σε βάρος ανώτατων τραπεζικών στελεχών.
Σε πολλές περιπτώσεις, οι εν λόγω διώξεις αφορούν σε εξόφθαλμα σκάνδαλα που έχουν τεκμηριωθεί από τις εισαγγελικές Αρχές και τα οποία έχουν προκαλέσει το δημόσιο αίσθημα.

Toυ Νίκου Σιδέρη

Τα περισσότερα από αυτά τα σκάνδαλα συνέπεσαν με την οικονομική κρίση, περίοδο που οι Έλληνες φορολογούμενοι διέσωσαν τις τράπεζες με 50 δισ. ευρώ. Ως εκ τούτου είναι επιπρόσθετα επαχθή.
Η απόφαση της Κυβέρνησης Μητσοτάκη να αλλάξει τον Ποινικό Κώδικα και να καταστήσει την κακουργηματική απιστία των τραπεζιτών κατ΄ έγκληση διωκόμενο αδίκημα, από αυτεπάγγελτα διωκόμενο, μετέφερε στις σημερινές τραπεζικές διοικήσεις την ευθύνη της απόφασης για το εάν θα οδηγηθούν στις δικαστικές αίθουσες τραπεζίτες που φέρονται να έχουν παρανομήσει (για αυτό άλλωστε τους ασκήθηκαν εξ αρχής από τους εισαγγελείς ποινικές διώξεις).
Η απόφαση όμως της υποβολής έγκλησης από τα σημερινά ΔΣ των τραπεζών σε βάρος των παλαιών ΔΣ δεν είναι εύκολη υπόθεση, ειδικά για εκείνα τα πιστωτικά ιδρύματα στα οποία πολλά μέλη των παλαιών διοικήσεων -που αντιμετωπίζουν ήδη διώξεις-, συμμετέχουν και στα τωρινά ΔΣ.
Οι δε πιέσεις από τους παλαιούς τραπεζίτες στα μέλη των σημερινών ΔΣ είναι τόσο ασφυκτικές το τελευταίο διάστημα, που απαιτήθηκε επιστολή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προ ημερών, ώστε να «θυμίσει» στα υφιστάμενα τραπεζικά στελέχη το τι αναφέρει ο νέος Ποινικός Κώδικας για την κακουργηματική απιστία.

Η άστοχη απόφαση της κυβέρνησης να υποκαταστήσει τους εισαγγελείς με τους τραπεζίτες στα ζητήματα που άπτονται των συγκεκριμένων αδικημάτων είναι μια δοκιμασία για την εταιρική διακυβέρνηση των ελληνικών τραπεζών και κυρίως για την υστεροφημία τους.
Αυτή θα πληγεί ανεπανόρθωτα εφόσον δεν συνεχιστούν οι διώξεις σε βάρος τραπεζιτών που είτε «έβαλαν το δάκτυλο στο μέλι», είτε συνέπραξαν σε παρανομίες που ζημίωσαν τους φορολογουμένους.
Άλλωστε ο SSM παρακολουθεί στενά το θέμα, καθώς του έχουν ήδη γίνει αναφορές και ερωτήματα για το κατά πόσον οι τραπεζικές διοικήσεις που δεν διασφαλίσουν τα συμφέροντα των τραπεζών τους, υποβάλλοντας τις απαραίτητες εγκλήσεις, θα εξακολουθήσουν να έχουν το «fit and proper» (καταλληλόλητα).

Μυστική συνάντηση στο Zonars

Το ereportaz αποκαλύπτει πως σήμερα στο γνωστό καφέ – εστιατόριο των Αθηνών Zonars ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Κώστας Μιχαηλίδης είχε συνάντηση για το θέμα των εγκλήσεων με τον επικεφαλής του αναπτυξιακού κεφαλαίου επιχειρηματικών συμμετοχών EOS Capital Partners, Απόστολο Ταμβακάκη.

Ο κ. Μιχαηλίδης

Να σημειωθεί πως από το Δεκέμβριο του 2009 έως και τον Ιούνιο του 2012 ο κ. Ταμβακάκης είχε διατελέσει διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ταμβακάκης στο εν λόγω ραντεβού επιχειρηματολόγησε υπέρ της μη υποβολής εγκλήσεων, αναλύοντας στον κ. Μιχαηλίδη το ιστορικό κάποιων υποθέσεων για τις οποίες έχουν ασκηθεί διώξεις από τους εισαγγελείς.

Ταμβακάκης

Ο κ. Ταμβακάκης

Πάντως, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ο κ. Μιχαηλίδης δεν φαίνεται να πείστηκε από τα επιχειρήματα του κ. Ταμβακάκη και πως υιοθετεί το δόγμα, πως η Δικαιοσύνη πρέπει να αποφασίσει για τις σχετικές υποθέσεις, ώστε όσοι αδίκως κατηγορούνται να αποδοθούν στην κοινωνία αθώοι, χωρίς κηλίδες και ερωτηματικά.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

               

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας