18:14 Τρίτη 16 Ιουλίου 2024
eReportaz

Live:

Το ΝΑΤΟ δεν βλέπει αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων απ’ την Ουκρανία

Το ΝΑΤΟ δεν βλέπει αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων απ’ την Ουκρανία

Το ΝΑΤΟ δεν βλέπει αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία και περιμένει «πρόσθετες επιθετικές ενέργειες», δήλωσε την Πέμπτη ο επικεφαλής της συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ. Μιλώντας με δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, ο Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν υποχωρούν, αλλά ανασυντάσσονται.

«Σύμφωνα με τις δικές μας πληροφορίες, οι ρωσικές δυνάμεις δεν αποσύρονται, αλλά αναδιοργανώνονται. H Ρωσία προσπαθεί να ανασυνταχθεί, να ανεφοδιαστεί και να ενισχύσει την επίθεσή της στην περιοχή του Ντονμπάς» είπε ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ. «Την ίδια ώρα η Ρωσία διατηρεί την πίεση στο Κίεβο και σε άλλες πόλεις. Οπότε περιμένουμε περισσότερες επιθετικές κινήσεις, περισσότερο πόνο».

Ζελένσκι: Ζήτησε αυστηρότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας – Οι ομιλίες του στα κοινοβούλια Αυστραλίας και Ολλανδίας

Νέες και αυστηρότερες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία ζήτησε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι με ομιλίες του στα κοινοβούλια της Αυστραλίας και της Ολλανδίας.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος στο κοινοβούλιο της Αυστραλίας είπε ότι οι νέες και αυστηρότερες κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας είναι απαραίτητες για να αυξήσουν την πίεση στη Μόσχα λέγοντας ότι η χρόνια αποτυχία να χαλιναγωγηθεί η παγκόσμια δύναμη έχει αποθρασύνει τη Μόσχα.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος είπε ακόμη ότι η Ρωσία θα πρέπει να λογοδοτήσει για αδικίες του παρελθόντος, προειδοποιώντας ότι μια αποτυχία να τιμωρηθεί η Μόσχα μπορεί να ενθαρρύνει και άλλες χώρες να κηρύξουν πόλεμο εναντίον γειτόνων τους.

«Αν δεν σταματήσουμε τη Ρωσία τώρα, αν δεν θεωρηθεί υπεύθυνη, τότε κάποιες άλλες χώρες του κόσμου που ανυπομονούν για έναν παρόμοιο πόλεμο εις βάρος των γειτόνων τους θα αποφασίσουν ότι τέτοια πράγματα είναι και γι’ αυτές πιθανά», είπε ο Ζελένσκι σε τηλεδιάσκεψη.

Καθισμένος στο γραφείο του και φορώντας το χαρακτηριστικό χακί μπλουζάκι ο Ουκρανός Πρόεδρος δεν διευκρίνισε ποιες χώρες φοβάται ότι θα μιμηθούν τη Ρωσία σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η Αυστραλία και οι σύμμαχοί της στη Δύση έχουν εγείρει ανησυχίες για την αυξανόμενα επιθετική ρητορική της Κίνας σχετικά με την Ταϊβάν, την ανεξαρτησία της οποίας αμφισβητεί το Πεκίνο.

z

«Η τύχη της παγκόσμιας ασφάλειας αποφασίζεται σήμερα. Κανένας δεν μπορεί να καταφέρει να κερδίσει… κανένας δεν μπορεί να σώσει κάποιο τμήμα του κόσμου από ραδιενεργό (καταστροφή), η οποία θα επέρχετο αν χρησιμοποιούνταν πυρηνικά όπλα», είπε ο Ζελένσκι.

Η Αυστραλία έχει προμηθεύσει με αμυντικό εξοπλισμό και ανθρωπιστικό υλικό την Ουκρανία, ενώ έχει επιβάλει και απαγόρευση στις εξαγωγές αλουμίνας και μεταλλευμάτων αλουμινίου, περιλαμβανομένου του βωξίτη, στη Ρωσία.

Έχει επιβάλει συνολικά 476 κυρώσεις εις βάρος 443 ατόμων, περιλαμβανομένων επιχειρηματιών του στενού κύκλου του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, και εις βάρος 33 οντοτήτων, μεταξύ των οποίων και του μεγαλύτερου τμήματος του ρωσικού τραπεζικού τομέα και όλων των οντοτήτων που είναι υπεύθυνες για το κρατικό χρέος.

Σήμερα η Αυστραλία ανακοίνωσε την επιβολή επιπλέον 35% δασμών στις εισαγωγές από τη Ρωσία και την Λευκορωσία, η οποία όπως λέει η Καμπέρα, στήριξε την εισβολή.

Τι είπε ο Ζελένσκι στο ολλανδικό κοινοβούλιο

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε από το ολλανδικό κοινοβούλιο όπλα, βοήθεια για την ανοικοδόμηση της χώρας του, καθώς και τον τερματισμό όλων των επιχειρηματικών συναλλαγών με τη Ρωσία ως απάντηση στην εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

«Απαιτούνται αυστηρότερες κυρώσεις ώστε η Ρωσία να μην έχει ευκαιρία να συνεχίσει αυτόν τον πόλεμο μακρύτερα στην Ευρώπη. Σταματήστε κάθε εμπορική συναλλαγή με τη Ρωσία», είπε μέσω τηλεδιάσκεψης ο Ουκρανός Πρόεδρος.

Ουκρανία - πόλεμος

Ο Ζελένσκι, ο πρώτος ξένος αρχηγός κράτους που απευθύνεται στην ολομέλεια της 150μελούς ολλανδικής Κάτω Βουλής των αντιπροσώπων, είπε ότι η Ολλανδία θα πρέπει “να είναι προετοιμασμένη να σταματήσει την προμήθεια ενέργειας από τη Ρωσία, ώστε να μην πληρώνετε δισεκατομμύρια για τον πόλεμο”.

Σχεδόν το 20% του ολλανδικού φυσικού αερίου προέρχεται από τη Ρωσία, η οποία είχε γίνει ένας όλο και σημαντικότερος εμπορικός εταίρος για την Ολλανδία τα τελευταία χρόνια.

Η Ολλανδία, μαζί με άλλες χώρες της Ε.Ε. περιλαμβανομένης της Γερμανίας, αναζητούν εναλλακτικές πηγές ενέργειας, αλλά οι γρήγορες εναλλακτικές είναι λιγοστές και περιορισμένες οι παγκόσμιες προμήθειες.

Η Ολλανδία έχει προμηθεύσει τις ουκρανικές δυνάμεις με στρατιωτικό εξοπλισμό, περιλαμβανομένων αντιαρματικών ρουκετών και αεροπορικών αμυντικών συστημάτων και στηρίζει επίσης την αυξημένη ΝΑΤΟϊκή παρουσία κατά μήκος της ανατολικής πτέρυγας της στρατιωτικής συμμαχίας.

Σε μια αναφορά του στα δικαστήρια για εγκλήματα πολέμου στην Ολλανδία ο Ζελένσκι ζήτησε δικαιοσύνη.

«Εκείνοι που έδωσαν τις εντολές (να βομβαρδιστεί η Ουκρανία) θα πρέπει να λογοδοτήσουν. Στη Χάγη, την πόλη των δικαστηρίων (για εγκλήματα πολέμου), ο κόσμος το ξέρει αυτό», είπε.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

          

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας