13:49 Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
eReportaz

Live:

Το ορόσημο της μακροβιότερης τράπεζας στην Ελλάδα

Το ορόσημο της μακροβιότερης τράπεζας στην Ελλάδα

180 χρόνια από την ίδρυσή της συμπληρώνει φέτος η Εθνική Τράπεζα, η πρώτη και μακροβιότερη τράπεζα της Ελλάδας. Πρόκειται για μια ιστορική επέτειο, που αποτελεί ορόσημο τόσο για το ανθρώπινο δυναμικό της τράπεζας, όσο και για το ρόλο που διαδραμάτισε στη σύγχρονη χώρα.

Η ιστορία της είναι παράλληλη με την πορεία του ελληνικού κράτους, συνεισφέροντας στα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας, υποστηρίζοντας την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και  που διαχρονικά έχει θεσμικό ρόλο στις οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις. Μια διαδρομή κατά την οποία έχει στηρίξει και συνεχίζει να το κάνει, κάθε προσπάθεια και τα όνειρα δεκάδων γενιών, που σταθερά βρίσκεται στο πλάι της ελληνικής επιχειρηματικότητας.

Παρούσα σε κάθε δραστηριότητα, από τα μεγάλα δημόσια έργα και τις υποδομές, έως τον πολιτισμό και την κοινωνική μέριμνα.

 

Η ιστορία της Εθνικής Τράπεζας, από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα

Η Εθνική Τράπεζα ιδρύεται με διάταγμα του Όθωνα Α’ στις 30 Μαρτίου 1841 και αποτελεί το πρώτο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της χώρας. Εισάγει τον θεσμό της τραπεζικής πίστης στο ελληνικό νεοσύστατο κράτος και εκδίδει τα πρώτα χαρτονομίσματα, προνόμιο που κατέχει μέχρι την ίδρυση της Τράπεζας της Ελλάδος το 1928.

Η Τράπεζα μεγαλώνει μαζί με τη νεοσύστατη Ελλάδα. Τα πρώτα 30 χρόνια λειτουργίας της επεκτείνεται σε όλη χώρα και από τα μέσα του 19ου αιώνα συνδράμει αποφασιστικά στην εκτέλεση μεγάλων έργων υποδομής, αναγκαίων για την οικονομική ανάπτυξη και τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των Ελλήνων, όπως είναι το σιδηροδρομικό δίκτυο, η κατασκευή λιμένων και έργων οδοποιίας, η ίδρυση ακτοπλοϊκών εταιριών και άλλα πολύ σημαντικά έργα υποδομής.

Επιπλέον, η Εθνική Τράπεζα χρηματοδοτεί τους απελευθερωτικούς αγώνες για τη διεύρυνση των εθνικών συνόρων σε όλη τη διάρκεια του 19ου αιώνα και μέχρι τις πρώτες δεκαετίες του 20ου.

Καινοτομία και σύγχρονες λύσεις

MOBILE_BANKING

Εισάγει και εφαρμόζει πρώτη νέες τεχνολογίες στην Ελλάδα, από την πρώτη τηλεφωνική σύνδεση μεταξύ καταστημάτων της το 1897, έως τα πρώτα συστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών στην Ελλάδα, τη δεκαετία του ‘50.

Η συνεισφορά της στον πολιτισμό υπήρξε εξαιρετικά σημαντική, με κύριο φορέα το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας, το οποίο ιδρύθηκε το 1966 με στόχο να συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη των γραμμάτων, των καλών τεχνών και της επιστήμης.
Παρούσα σε κάθε προσπάθεια, με αμετάβλητες τις βασικές της αξίες

Η Εθνική Τράπεζα δεν σταματά να μεγαλώνει και να γίνεται πιο ισχυρή, ανοίγοντας νέους δρόμους στην τραπεζική αγορά. Οι βασικές αξίες με τις οποίες πορεύτηκε εδώ και 180 χρόνια, παραμένουν αμετάβλητες: δίνει το παρών σε κάθε εθνικό εγχείρημα, θέτει τις βάσεις για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, ενθαρρύνει την καινοτομία και την τεχνολογία, στέκεται δίπλα στην ελληνική κοινωνία, το περιβάλλον και τον πολιτισμό.

Υλοποιώντας ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μετασχηματισμού, συνεχίζει ακόμα πιο δυναμικά, με όραμα και αισιοδοξία μπροστά στις προκλήσεις, δημιουργώντας νέες προοπτικές, ενσωματώνοντας την τεχνολογική εξέλιξη και πρωτοπορώντας στην ψηφιακή εποχή με καινοτόμες υπηρεσίες και προϊόντα.
Η επόμενη μέρα για την Εθνική Τράπεζα

ΜΕΓΑΡΟ ΚΑΡΑΤΖΑ

Όλα αυτά τα χρόνια, η Εθνική Τράπεζα  τιμά την εμπιστοσύνη των πελατών της και ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους πιο αποτελεσματικά, προσφέροντας μια νέα εμπειρία εξυπηρέτησης. Παράλληλα, δημιουργεί ένα σύγχρονο και ανταγωνιστικό περιβάλλον εργασίας για τους ανθρώπους της.

Εξελίσσεται συνεχώς σε μία σύγχρονη και ανθρωποκεντρική τράπεζα που δημιουργεί ένα καλύτερο αύριο για όλους μας. Αντλώντας δύναμη από το παρελθόν, και με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, η Εθνική Τράπεζα δημιουργεί αξία για την επόμενη μέρα.

Στόχος της παραμένει να είναι η Τράπεζα πρώτης επιλογής για τους ανθρώπους της, τους πελάτες και μετόχους, για την ελληνική οικονομία και κοινωνία.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας