5:31 Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022
eReportaz

Live:

Tο ουκρανικό τάγμα Αζόφ θα δώσει την τελική μάχη οχυρωμένο στο χαλυβουργείο Azovstal

Tο ουκρανικό τάγμα Αζόφ  θα δώσει την τελική μάχη οχυρωμένο στο χαλυβουργείο Azovstal

Οι υπερασπιστές της Μαριούπολης θα πολεμήσουν μέχρι τέλους κατά των ρωσικών δυνάμεων, δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός πρωθυπουργός, Ντένις Σμιχάλ μετά και το ρωσικό τελεσίγραφο για τους εναπομείναντες μαχητές της πόλης που τους καλούσε να παραδώσουν τα όπλα.

Σύμφωνα με τον ρωσικό στρατό, η Μαριούπολη έχει καταληφθεί σχεδόν εντελώς πλέον, ενώ το ουκρανικό τάγμα Αζόφ εξακολουθεί να αμύνεται στο Azovstal, ένα τεράστιο χαλυβουργείο με θέα στην Αζοφική Θάλασσα. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα έκανε λόγο για επιλογή της Ρωσίας να ισοπεδώσει την πόλη.

Στο μεταξύ, ο Τζάστιν Κραμπ, στρατιωτικός εμπειρογνώμονας στην εταιρεία συμβούλων ασφαλείας Sybilline, είπε στο BBC ότι μπορεί να υπάρχουν ακόμη 500 έως 800 Ουκρανοί στρατιώτες στην πόλη.

«[Το χαλυβουργείο] έχει πυρηνικές αποθήκες, σήραγγες και είναι κατασκευασμένο για να επιβιώνει σε μια πυρηνική σύγκρουση. Είναι πραγματικά καλά προετοιμασμένοι για άμυνα», είπε και πρόσθεσε ότι οι αμυνόμενοι «είχαν στη διάθεσή τους περισσότερες από 50 ημέρες για να το οχυρώσουν και να δημιουργήσουν οδούς διαφυγής».

«Υποψιάζομαι ότι αν δε φύγουν, θα είναι εκεί για πολύ καιρό. Είναι θεμιτό να πούμε ότι θα υπάρξει μια αντίσταση αντάρτικου τύπου», είπε χαρακτηριστικά.

Η Ουκρανία ζήτησε από τις ρωσικές δυνάμεις να ανοίξουν ανθρωπιστικούς διαδρόμους για νέα εκκένωση αμάχων και τραυματιών στρατιωτών από τη Μαριούπολη. Ωστόσο, η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιρίνα Βερετσούκ επιβεβαίωσε ότι δε θα υπάρξει ξανά διάδρομος.

Η κατάληψη ολόκληρης της πόλης θεωρείται ως ένα σημαντικό στρατηγικό έπαθλο για τη Ρωσία, καθώς πλέον θα ελέγχει πλήρως ένα μεγάλο κομμάτι της νότιας και ανατολικής Ουκρανίας.

Διαβάστε επίσης

Ρωσία: Ο πρόεδρος Πούτιν αποδίδει τιμητικό τίτλο για τον «ηρωισμό» της Ταξιαρχίας που κατηγορείται για σφαγές στην πόλη Μπούτσα

Με «πάσο κίνησης» οι μετακινήσεις μέσα στην Μαριούπολη. Η πόλη «θα παραμείνει κλειστή για είσοδο και έξοδο για όλους»

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

                 

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας