3:47 Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021
eReportaz

Live:

Το Παρίσι προειδοποιεί για σοβαρές συνέπειες την Μόσχα για την δράση της ομάδας "Βάγκνερ" στο Μαλί

Το Παρίσι προειδοποιεί για σοβαρές συνέπειες την Μόσχα για την δράση της ομάδας "Βάγκνερ" στο Μαλί

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λε Ντριάν προειδοποίησε τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ κατά την διάρκεια της χθεσινή τους συνάντησης στην έδρα του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, για τις “σοβαρές συνέπειες” που θα έχει η εμπλοκή της ρωσικής ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας “Βάγκνερ” στο Μάλι.

Η ομάδα ή εταιρεία καλύτερα “Βάγκνερ”  είναι ένας  από τους πιο γνωστούς ιδιωτικούς στρατούς παγκοσμίως. Τις τάξεις του απαρτίζουν πρώην στρατιωτικοί των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, οι οποίοι είτε δρουν παράλληλα με τον επίσημο στρατό στις ανά τον κόσμο πολεμικές εμπλοκές του, είτε αναλαμβάνουν αυτόνομες αποστολές που πρέπει να μείνουν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Πρόκειται για σκληροτράχηλους πολεμιστές, εκπαιδευμένους στις πιο ακραίες συνθήκες. Εκτελούν στο έπακρο πάσης φύσεως αποστολές. Ανταρτοπόλεμο, καταδρομικές και αμφίβιες επιχειρήσεις, πτώσεις με αλεξίπτωτο κ.α.

Η αποτελεσματικότητά τους στις αποστολές που έφεραν εις πέρας στη Συρία και στην Ουκρανία εκτόξευσαν στα ύψη τη δημοτικότητά τους.

Η μονάδα και η βάση της
Αρχικά η ομάδα αποκαλούνταν «Σλαβικό Σώμα» και είχε ηγέτη τον απόστρατο αντισυνταγμαtάρχη Ντμίτρι Ούτκιν ο οποίος, ως το 2013, ήταν διοικητής της 700ης Αυτόνομης Μονάδας Ειδικών επιχειρήσεων της 2ης Ανεξάρτητης Ταξιαρχίας Ειδικών Δυνάμεων του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας.

Στην περιοχή του Κρασνοντάρ, στην στρατιωτική βάση της 10ης Ανεξάρτητης Ταξιαρχίας της Διεύθυνσης Στρατιωτικής Κατασκοπίας βρίσκεται, σύμφωνα με δημοσιεύματα, η βάση εκπαίδευσης της μονάδας, η οποία πλέον επεκτείνεται και στο τομέα της ασφάλειας, υπογράφοντας συμβόλαια με πολυεθνικές εταιρείες ή ακόμα και με κυβερνήσεις.

Εκεί βρίσκονται τα «Γραφεία Στρατολογίας» και «Ασφαλείας», το πεδίο βολής και ο στίβος μάχης, καθώς και πολλά άλλα κτίρια, την χρήση των οποίων η δημοσιογραφική έρευνα, δεν μπόρεσε να διακριβώσει. Οι επικεφαλής εκπαιδευτές έχουν τα προσωνύμια «Ρους» και «Ασιάτης». Ο πρώτος στο παρελθόν χρημάτισε Ειδικός Εντεταλμένος ανακριτής του Υπουργείου Εσωτερικών της Ρωσίας και ο δεύτερος ήταν χωροφύλακας στην Κριμαία μέχρι το 2014.

“Σχετικά με το Μάλι, ο υπουργός προειδοποίησε τον Ρώσο ομόλογό του για τις σοβαρές συνέπειες της εμπλοκής της ομάδας Βάγκνερ στη χώρα”, αναφέρεται στην ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, την επομένη της συνάντησης των δύο αξιωματούχων στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με γαλλικές πηγές που γνωρίζουν το θέμα, η χούντα που κυβερνά στο Μπαμακό, μελετά το ενδεχόμενο σύναψης σύμβασης με την εταιρεία “Βάγκνερ” για την ανάπτυξη χιλίων (1.000) Ρώσων παραστρατιωτικών στην χώρα.

Η Γαλλία προειδοποίησε ότι η συνεργασία με την “Βάγκνερ” για την εκπαίδευση των ενόπλων δυνάμεων του Μάλι και την παροχή προστασίας στους ηγέτες της χώρας θα έθετε υπό αμφισβήτηση τη στρατιωτική της δέσμευση στο Μάλι.

Η ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία “Βάγκνερ” θεωρείται ύποπτη, ιδίως από το Παρίσι, ότι ενεργεί για λογαριασμό του Κρεμλίνου, το οποίο επίσημα δηλώνει ότι δεν έχει καμία σχέση με την εν λόγω εταιρεία και διαβεβαιώνει ότι δεν διαπραγματεύεται καμία στρατιωτική παρουσία στο Μάλι.

Στις 15 Σεπτεμβρίου ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είχε δηλώσει ότι δεν υπάρχουν Ρώσοι στρατιωτικοί στο Μάλι και δεν διεξάγονται οποιεσδήποτε επίσημες συνομιλίες για την παρουσία τους εκεί. Απαντώντας στο ερώτημα, αν το Κρεμλίνο είναι ενήμερο για τις συνομιλίες μεταξύ της κυβέρνησης του Μάλι και της “Βάγκνερ”, είχε πει ότι δεν έχει τέτοιες πληροφορίες.

Στις 14 Σεπτεμβρίου το πρακτορείο Reuters είχε μεταδώσει ότι ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών επέκρινε μια ενδεχόμενη εγκατάσταση στο Μάλι ανδρών της ομάδας “Βάγκνερ”, χαρακτηρίζοντας την δραστηριότητά της “ασυμβίβαστη” με την συνέχιση της γαλλικής στρατιωτικής παρουσίας στην αφρικανική αυτή χώρα.

Μετά την δήλωση αυτή εκπρόσωποι σειράς δυτικών χωρών και χωρών της Βαλτικής επέκριναν μια ενδεχόμενη αποστολή ανδρών της ομάδας “Βάγκνερ” στο Μάλι.

Το υπουργείο Άμυνας του Μάλι παραδέχθηκε ότι είχε συνομιλίες με τη ρωσική εταιρεία, αλλά δηλώνει ότι δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση.

Η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί δήλωσε σε συνέντευξή της, που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Le Monde, ότι συζήτησε το θέμα αυτό με τον υπουργό Άμυνας της μεταβατικής κυβέρνησης του Μάλι, και τον προειδοποίησε με “διεθνή απομόνωση της χώρας”, εάν η κυβέρνηση του Μάλι συνάψει συμφωνία συνεργασίας με Ρώσους μισθοφόρους.

Σήμερα επίσης οι υπουργοί Άμυνας 13 ευρωπαϊκών χωρών προειδοποίησαν από την Στοκχόλμη για το ότι μια ενδεχόμενη εμπλοκή της ρωσικής ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας “Βάγκνερ” στο Μάλι θα ήταν απαράδεκτη, χωρίς ωστόσο να απειλήσουν επισήμως με απόσυρση των στρατευμάτων τους.

Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: H συμφιλίωση με τη Γαλλία “θα χρειαστεί χρόνο” και “πράξεις”

Ν. Αναστασιάδης: Τελική επιδίωξη της Τουρκίας είναι να μετατρέψει την Κύπρο σε προτεκτοράτο της

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας