Η κοροϊδία με το μεταναστευτικό

Η κοροϊδία με το μεταναστευτικό

Αν πηγαίνανε το ρολόι του χρόνου 12 μήνες πίσω κυβέρνηση και αντιπολίτευση θα είχαν αλλάξει θέσεις όσον αφορά το μεταναστευτικό, αλλά όχι στην ουσία παρά μόνο στην διαδικασία. Στην ουσία τα δύο κόμματα συμφωνούν ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτα και εξαντλούνται είτε σε διαδικαστικές παρόλες άνευ ουσίας (όπως η σημερινή κυβέρνηση) είτε σε κριτική στις διαδικασίες που ακολουθούνται (όπως κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ) που επίσης καταλήγει να μην έχει καμία αξία.

Γράφει ο Δ. Παπαδοκωστόπουλος

Το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επενδύει τον αντιπολιτευτικό του λόγο με ένα αγελαίο ανθρωπισμό, δεν σημαίνει ότι ο λόγος αυτός βαραίνει ή αποκτά διεισδυτικότητα . Το αντιθετο μάλιστα εκνευρίζει και θυμώνει με την υποκρισία του, που θυμίζει τον πυρομανή που ενώ συνέβαλε (είτε στο άναμα είτε στην επέκταση) της φωτιάς, μετά δίνει ορδηγίες ή κάνει κριτική στους πυροσβέστες που πάνε να την σβήσουν.
Ομοίως βέβαια εν προκειμένω και η ΝΔ πιάνεται στα πράσα να κάνει κωλοτούμπτα στο θέμα, αν και υπερ-προβάλει η ίδια εσεμμένα την υποτιθέμενη καθυστέρηση στην αντίδρασή της προκειμένου να θολώσει όσο μπορεί τα νερά και να μην αντιμετωπίσει την οξεία κριτικήν που κάνουν οι δική της ψηφορόφοι.
Και η κωλοτούμπα συνίσταται στο ότι ενώ είχαν υποτίθεται λύσεις αποτροπής πριν τις εκλογές, στην συνέχεια αποδείχθηκε ότι δεν είχαν τίποτα και απλά σήμερα συνεχίζουν στην βασική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ (ανοχή στην συνέχιση της εισροής των μεταναστών) με έμφαση σε δευτερεύουσες λεπτομέρειες.
Η επίταξη εκτάσεων στα νησιά γκριζάρει την εικόνα και μετατοπίζει ελαφρά το πρόβλημα, αν και δεν συνιστά το μείζον θέμα, παρά ένα πολύ δευτερεύον. Βέβαια την κυβέρνηση την συμφέρει να υπάρχουν αντιδράσεις για την επίταξη (που θυμίζει τις επιτάξεις μουλαριών στον Ελληνοιταλικό πόλεμο το 1940) καθώς πάει η μπάλα στην εξέδρα. Η κυβέρνηση πουλάει ως συνέχεια της εκπεφρασμένης πολιτικής της τα κλειστά κέντρα, όπου θα πηγαίνουν οι αφιχθέντες μετανάστες και τα οποία δεν θα είναι κλειστά αλλά ανοιχτά, καθώς θα κλείνουν μόνο το βράδυ. Κλειστά κέντρα με την ουσιαστική έννοια του όρου (που θα ήταν αποτελεσματικά , καθώς θα μετέφεραν το μηνυμα ότι η κάνουλα της Ελλάδα έκλεισε) δεν μπορεί φτιάξει, φοβούμενη ενδεχομένως της αντιδράσεις της τελείως αδιάφορης για το θέμα ΕΕ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ την κατηγορεί για τα κλειστά κέντρα και παρατηρείται το τραγερλαφικό φαινόμενο χθεσινά επιθετικά στελέχη της ΝΔ (όπως ο Κυρανάκης ή ο Αδωνης Γεωργιάδης) να απολογούνται όπως τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πριν τις εκλογές.
Βέβαια η υπόθεση του μεταναστευτικού κατά ένα περίεργο τρόπο είναι ακόμα ελεγχόμενη, καθώς οι αντιδράσεις παραμένουν λογικές και μέσα στα πλαίσια που θεωρούνται αποδεκτά. Αυτό ενώ δίνει χρόνο που θα έπρεπε να εκμεταλευτεί εποικοδομητικά η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις αθρόες εισροές (πουν θα αυξηθούν έτει περαιτέρω με την βελτίωση του καιρού) εν τούτοις καταλήγει να σπαταλιέται σε σκιαμαχές με τον ΣΥΡΙΖΑ, που θα είχαν ίσως κάποιο νόημα σε ένα άλλο χρόνο τελείως διαφορετικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σχόλια