12:50 Παρασκευή 1 Μαρτίου 2024
eReportaz

Live:

Το πρώτο crash test για την οικονομία - Η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει τις εκτιμήσεις για το ΑΕΠ

Το πρώτο crash test για την οικονομία - Η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει τις εκτιμήσεις για το ΑΕΠ

Στις 12 το μεσημέρι θα πάρουμε την πρώτη γεύση από την φετινή πορεία της ελληνικής οικονομίας καθώς η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει τις πρώτες εκτιμήσεις της για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου. Θα δούμε αν ο ρυθμός ανάπτυξης βρίσκεται εντός της τροχιάς των (επίσημων) εκτιμήσεων του ΥΠΟΙΚ για αύξηση 2,3%. Γράφω επισήμως, διότι ανεπίσημα η πρόβλεψη αυτή έχει εγκαταλειφθεί δεδομένης της εξαιρετικής πορείας του προϋπολογισμού η οποία είχε ωθήσει στελέχη της προηγούμενης ηγεσίας του ΥΠΟΙΚ να μιλούν για ρυθμό ανάπτυξης φέτος 3%, συντηρητικά μιλώντας.

Εκτιμήσεις που συμμερίζεται και η αγορά. Μόλις χθες ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, δήλωσε στο πρακτορείο Bloomberg ότι περιμένει την ελληνική οικονομία να κινηθεί φέτος με ρυθμός πέριξ 3,5% που είναι σχεδόν διπλάσιος του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Πιο συντηρητική, αλλά επίσης πάνω από τις εκτιμήσεις του προϋπολογισμού, και η Morgan Stanley που κάνει λόγο για ανάπτυξη 2,5%.

Όταν στην κυβέρνηση της Νέας δημοκρατίας, σχεδίαζαν τον προϋπολογισμό του 2023, πήραν σαν παραδοχή ότι η μέση τιμή του φυσικού αερίου θα ήταν στην περιοχή των 120€/Mwh. Πού να το φαντάζονταν ότι η τιμή έχει υποχωρήσει στα τάρταρα , λίγο πάνω από τα 25€ που είναι το χαμηλότερο από το Σεπτέμβριο του 2021; Μάλιστα και τα μελλοντικά συμβόλαια έως τον Φεβρουάριο του 2023 δεν έχουν τιμή μεγαλύτερη των 44€ καθώς και οι ευρωπαϊκές αποθήκες είναι κατά 60% γεμάτες ενώ έχουν ήδη αρχίσει και οι πρώτες κοινές προμήθειες LNG. Εφόσον τα πράγματα παραμείνουν ως έχουν και με την παραδοχή ότι η κατανάλωση θα παραμείνει η ίδια – παρότι έχει υποχωρήσει – δημιουργείται ένα όφελος στα κρατικά ταμεία κοστά στα 5δισ€ που επηρεάζει άμεσα το ΑΕΠ τουλάχιστον κατά 50%.

Όφελος υπάρχει κι από την τιμή του πετρελαίου που το οποίο φέτος δεν έχει “πιάσει” ούτε μια μέρα τα 90$/βαρέλι, τιμή με την οποία έχει δομηθεί ο κρατικός προϋπολογισμός.

Πάνω από τις εκτιμήσεις αναμένεται να κινηθεί και ο τουρισμός , η απόδοση του οποίου ήταν κομβική για την επίτευξη ρυθμού ανάπτυξης πέρυσι σχεδόν 6% και σημαντικού δημοσιονομικού χώρου που έδωσε τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να λάβει επιπλέον μέτρα στήριξης νοικοκυριών κι επιχειρήσεων. Για φέτος ο στόχος εσόδων έχει τεθεί στα 18δισ€ όμως σύσσωμη η ηγεσία του ΣΕΤΕ έχει μιλήσει από τα τέλη Μάιου για νέο ιστορικό ρεκόρ τόσο σε έσοδα όσο και αφίξεις από το εξωτερικό.

Επιπλέον η βιομηχανική παραγωγή σημειώνει μικρή αύξηση 1,8% σε σχέση με το περσινό πρώτο τρίμηνο, ο κύκλος εργασιών ελληνικών επιχειρήσεων αυξήθηκε το α’ 3μηνο κατά 7δισ€ ή 8,3% ενώ μικρή αύξηση παρουσιάζει το πρώτο δίμηνο και η οικοδομική δραστηριότητα τόσο σε οικοδομικές άδειες όσο και σε επιφάνεια και όγκο. Επίσης η αύξηση κατά 14% σχεδόν του τζίρου στο λιανικό εμπόριο το α’ τρίμηνο δείχνει ότι τα νοικοκυριά ξοδεύουν.

Επιπλέον η Morgan Stanley περιμένει φέτος νέο ρεκόρ επενδύσεων.

Εφόσον όλα αυτά όντως οδηγήσουν σε πολύ μεγαλύτερη ανάπτυξη , τότε η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου θα έχει σημαντικά δημοσιονομικά περιθώρια για μέτρα ενίσχυσης νοικοκυριών κι επιχειρήσεων.

Πηγή: skai.gr

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας