20:12 Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023
eReportaz

Live:

Το σχέδιο νόμου για τα αυθαίρετα

Το σχέδιο νόμου για τα αυθαίρετα

Σε τρεις κατηγορίες, βάσει της βαρύτητας των αυθαιρεσιών θα χωρίζει τα αυθαίρετα κτίσματα το νέο σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος το οποίο θα προβλέπει παράλληλα άλλη μεταχείριση για τα αυθαίρετα εντός σχεδίου και άλλη για τα εκτός σχεδίου.

«Κλειδί» για τη «διάσωση» των αυθαιρέτων που δεν διαθέτουν οικοδομική άδεια τουλάχιστον για μία 30ετία φαίνεται ότι θα αποτελέσει η Τράπεζα Γης. Η αντιμετώπισή τους θα γίνει με καθαρά πολεοδομικά κριτήρια, ενώ η λύση που θα παρουσιαστεί θα λαμβάνει υπόψη της το απορριπτικό σκεπτικό του ΣτΕ.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, τα αυθαίρετα θα διαχωριστούν σε κατηγορίες. Όσα έχουν μικροαυθαιρεσίες αλλά διαθέτουν οικοδομική άδεια, όσα έχουν μεσαίες αυθαιρεσίες, παραβίαση μέχρι 40% στην κάλυψη και τη δόμηση και μέχρι 20% στο ύψος. Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται και οι κλειστοί ημιυπαίθριοι οι πιλοτές και τα υπόγεια που άλλαξαν χρήση και δεν υπάρχει καθόλου οικοδομική άδεια. Σε άλλη κατηγορία εντάσσονται τα κτίσματα με μεγαλύτερες παραβάσεις και δεν διαθέτουν οικοδομική άδεια.

Βάσει των ρυθμίσεων, οι οποίες αναμένεται να ανακοινωθούν, προβλέπονται, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Έθνος», ειδικές ρυθμίσεις για τρεις γενιές αυθαιρέτων, βάσει της χρονολογίας που αναγέρθηκαν.

  • Εξαιρούνται από την κατεδάφιση όλες οι αυθαίρετες κατοικίες που χτίστηκαν πριν από το 1975 με την πληρωμή παραβόλου ύψους 500 ευρώ ανεξαρτήτως αν έχουν άδεια που έχει χαθεί και είχε εκδοθεί πολύ παλιά από την αστυνομία ή προέδρους κοινοτήτων κ.λπ.
  • Εξαιρούνται από την κατεδάφιση όλα τα αυθαίρετα που χτίστηκαν πριν από το 1983. Οι ιδιοκτήτες τους θα κληθούν να πληρώσουν παράβολο 500 ευρώ, καθώς επίσης και το 15% του προστίμου που είχε προβλεφθεί με τον παλαιότερο μαθηματικό τύπο.
  • Όσα από τα κτίρια προ του ’83 έχουν αυθαιρεσίες έως 40% βάσει της άδειας που διαθέτουν, μπορούν να «νομιμοποιηθούν» με την πληρωμή παραβόλου 500 ευρώ και το 80% του αρχικού προστίμου.
  • Στην περίπτωση των αυθαίρετων κτισμάτων που δεν διαθέτουν οικοδομική άδεια ή έχουν αυθαιρεσίες άνω του 40% και έχουν ανεγερθεί μετά το 1983 θα υπάρξουν ξεχωριστές ρυθμίσεις και επιβολή προστίμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξουν εκπτώσεις αν τα πρόστιμα καταβληθούν εφάπαξ (25%) ή καταβληθεί το 30% του προστίμου εντός εξαμήνου (10%).

Σε όλες τις περιπτώσεις πάντως και προκειμένου να προχωρήσει η «νομιμοποίηση» των αυθαιρέτων οι ιδιοκτήτες τους θα πρέπει να ενταχθούν στο μέτρο της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας των κτιρίων.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

      

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας