3:42 Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023
eReportaz

Live:

Το ΣτΕ απέρριψε τις αιτήσεις της Β. Θάνου, κατά της απόφασης απομάκρυνσής της από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Το ΣτΕ απέρριψε τις αιτήσεις της Β. Θάνου, κατά της απόφασης απομάκρυνσής της από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Με μια σειρά αποφάσεών της, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε τις αιτήσεις ακύρωσης της πρώην πρόεδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Βασιλικής Θάνου-Χριστοφίλου, της τέως αντιπρόεδρου Άννας Νάκου και των δυο μελών της, Νικόλαου Ζευγώλη και Ιωάννη Παύλοβιτς.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια του ΣτΕ (πρόεδρος η Μαίρη Σάρπ και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας και γενικός διευθυντής της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών Δήμητρης Εμμανουηλίδης) απέρριψαν (αποφάσεις 912-915/2021) τις αιτήσεις της κ. Θάνου και των άλλων, με τις οποίες ζητούσαν να ακυρωθούν τόσο οι αποφάσεις με τις οποίες απομακρύνθηκαν από τις θέσεις που κατείχαν, όσο και αυτές με τις οποίες τοποθετήθηκαν νέα πρόσωπα στις θέσεις τους.

Αναλυτικότερα, στο ΣτΕ εκτός από τα τέως μέλη της διοίκησης της επιτροπής, είχαν ασκήσει παρεμβάσεις από διαφορετικές σκοπιές, μεταξύ των άλλων, ο Ιωάννης Λιανός, η Καλλιόπη Μπενετάτου, η Μαρία-Ιωάννα Ράντου και η Μαρία Ιωαννίδου. Όλες οι αιτήσεις είχαν συζητηθεί στο ακροατήριο του ΣτΕ στις 7 Φεβρουαρίου 2020.

Η κ. Θάνου και οι άλλοι υποστήριζαν ότι όλο το πλέγμα των αποφάσεων αντικατάστασης του Δ.Σ. της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ήταν αντισυνταγματικό, παράνομο και αντίθετο στο ενωσιακό δίκαιο, αλλά και ήταν φωτογραφικές, οι πράξεις διορισμού της νέας διοίκησης της ανεξάρτητης Επιτροπής.

Σήμερα, η Ολομέλεια του ΣτΕ, έκρινε ότι οι διατάξεις του άρθρου 101 του νόμου 4623/2019, με το οποίο αντικαταστάθηκε η παράγραφος 7 του άρθρου 12 του νόμου 3959/2011 και θεσπίσθηκαν ασυμβίβαστα για ορισμένες θέσεις της πυραμίδας της Επιτροπής Ανταγωνισμού είναι συνταγματική, συμβατή με την ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία και τις ευρωπαϊκές συμβάσεις.

Πηγή: AΠΕ – ΜΠΕ / Παν. Τσιμπούκης

Διαβάστε ακόμη

Παραιτήθηκε η υπουργός Δικαιοσύνης στην Κύπρο

Το «αμαρτωλό» Ταμείο της Πυροσβεστικής

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

     

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας