16:31 Τρίτη 21 Μαΐου 2024
eReportaz

Live:

Το ΣτΕ έστειλε ερώτημα στο Δικαστήριο της Ε.Ε. για το αν μπορεί το ΕΣΡ να επιβάλλει πρόστιμα σε ιστοτόπους

Το ΣτΕ έστειλε ερώτημα στο Δικαστήριο της Ε.Ε. για το αν μπορεί το ΕΣΡ να επιβάλλει πρόστιμα σε ιστοτόπους

Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέστειλε προδικαστικά ερωτήματα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το αν το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) είναι αναρμόδιο να επιβάλλει σε ιδιοκτήτες ηλεκτρονικών ιστοτόπων, πρόστιμα για προβολή ποιοτικά υποβαθμισμένου οπτικοακουστικού περιεχομένου και για παραβίαση της υποχρέωσης σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Ειδικότερα, το ΣτΕ απασχόλησαν οι αιτήσεις των ιδιοκτητών των ηλεκτρονικών ιστοτόπων «Ζούγκλα» και «Μακελειό», οι οποίοι ζητούσαν να ακυρωθούν τα πρόστιμα των 30.000 ευρώ που τους είχαν επιβληθεί αντίστοιχα από το ΕΣΡ λόγω προβολής ποιοτικά υποβαθμισμένου οπτικοακουστικού περιεχομένου και παραβίασης της υποχρέωσης σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Η 7μελής σύνθεση του Δ’ Τμήματος του ΣτΕ (πρόεδρος η αντιπρόεδρος Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου και εισηγήτρια η πάρεδρος Ευτυχία Κουράκου), ομόφωνα με την υπ’ αριθμ. 1349-1350/2023 απόφασή της, έκρινε ότι πρέπει να αποσταλούν προδικαστικά ερωτήματα το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το επίμαχο θέμα.

Παράλληλα, το ΣτΕ, έκρινε κατά πλειοψηφία ότι «οι φορείς που παρέχουν τηλεοπτικές υπηρεσίες μέσω διαδικτύου και οι οποίοι δεν είναι παραδοσιακοί τηλεοπτικοί σταθμοί, δεν καταλαμβάνονται από τις διατάξεις της εθνικής ραδιοτηλεοπτικής νομοθεσίας που επιβάλλουν την υποχρέωση σεβασμού της ανθρώπινης αξίας και αξιοπρέπειας και απαγορεύουν την μετάδοση ποιοτικά υποβαθμισμένου περιεχομένου και, συνεπώς, το ΕΣΡ δεν μπορεί κατά διασταλτική ερμηνεία ή κατ’ ανάλογη εφαρμογή των διατάξεων αυτών του εθνικού δικαίου, να τους επιβάλει τις σχετικές κυρώσεις».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απίστευτο: Ποινή φυλάκισης 44 ετών για το Γηροκομείο στο Ηράκλειο – Το τελεσίγραφο του ιδιοκτήτη στην Εισαγγελία!

Λιγνάδης: Μηνύσεις σε βάρος Γερασιμίδου, Ακρίτα και Μενδώνη!

Διαβάστε ακόμη

     

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας