5:09 Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2021
eReportaz

Live:

Μπλόκο ΣτΕ για τα υποβρύχια που γέρνουν...

Μπλόκο ΣτΕ για τα υποβρύχια που γέρνουν...

To Συμβούλιο της Επικρατείας αναμένεται να “κόψει” το γόρδιο δεσμό μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της γερμανικής εταιρίας που εξαγόρασε την Howaldtswerke-Deutsche Werft – HDW, την επιχείρηση που σχετίζεται με τα γερμένα ή μη παραδομένα υποβρύχια του πολεμικού Ναυτικού.

Η ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS) που αγόρασε την HDW με την οποία είχε υπογραφεί η συμφωνία για την κατασκευή των υποβρυχίων τύπου 214 προσέφυγε στο ΣτΕ κατά της απόφασης του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλου να εκδώσει καταλογιστική πράξη σε βάρος της γερμανικής εταιρείας ύψους 115.000.000 ευρώ. Με την απόφαση αυτή η ελληνική πλευρά ζητεί την επιστροφή του συνόλου των ποσών (που έχει δώσει στην επίμαχη εταιρεία το Ελληνικό Δημόσιο από το 2010 έως τα μέσα του 2011), ως αχρεωστήτως καταβληθέντων. Το ποσό αυτό δόθηκε σε δυο δόσεις των 18 και 97 εκ. ευρώ.

Οι Γερμανοί υποστηρίζουν ότι η καταλογιστική πράξη είναι αντισυνταγματική και παράνομη, αφού αρμόδιος για το θέμα καταλογισμών σε ιδιώτες είναι ο υπουργός Οικονομικών. Αναφέρουν δε ότι παραβιάστηκε η συνταγματική επιταγή του άρθρου 20 που επιτάσσει πριν την έκδοση οποιασδήποτε καταλογιστικής πράξης να καλείται ο ενδιαφερόμενος σε ακρόαση και ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας «υπέπεσε σε πλάνη περί τα πράγματα» και για το λόγο αυτό εφάρμοσε εσφαλμένα την νομοθεσία.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, επικαλούμενος επιτακτικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος, διαβίβασε τη σχετική πράξη στην Δ.Ο.Υ. για είσπραξη. Πάντως, το Ελληνικό Δημόσιο έχει προσφύγει και στο Διεθνές Δικαστήριο Διαιτησίας (ICC) και ζητάει να του επιδικαστεί αποζημίωση για την καθυστέρηση παράδοσης των υποβρυχίων, η οποία εάν γίνει δεκτή στο Δημόσιο μπορεί να επιδικαστούν μέχρι και 6 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την καταλογιστή πράξη:

1) Από το πρόγραμμα Αρχιμήδης έπρεπε να έχει παραδοθεί ήδη το υποβρύχιο Πιπίνος (12 Απριλίου 2012), το υποβρύχιο Ματρώζος (17 Φεβρουαρίου 2013) και το υποβρύχιο Κατσώνης (27 Δεκεμβρίου 2013).

2) Από το πρόγραμμα Ποσειδών έπρεπε να έχει γίνει η παράδοση του υποβρυχίου Ωκεανός (27 Μαΐου 2012) και τα πρόσθετα υλικά υποβρυχίου (excess materials) της σύμβασης 021Β/02.

3) Δεν έχει ξεκινήσει η παράδοση μέσω της εταιρείας HDW το σύνολο των επιπλέον / πρόσθετων υλικών (excess materials). Η αδυναμία αυτή του αναδόχου του έργου οφείλεται στη διαπίστωση ότι στη λίστα των υλικών της σύμβασης 021Β/02 υπάρχουν διπλοεγγραφές και ανύπαρκτα υλικά. Η υπαίτια αδυναμία εκπλήρωσης της σχετικής υποχρέωσης καθιστά την καταβολή των σχετικών ποσών αχρεωστήτως καταβληθέντων.

4) Μετά την καταγγελία (16 Μαΐου 2011) από πλευράς της εταιρείας HDW της σύμβασης με τα Ελληνικά Ναυπηγεία Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ), η κατασκευή των δύο νέων υποβρυχίων του προγράμματος Ποσειδών ΙΙ δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς την HDW, λόγω των αποκλειστικών δικαιωμάτων σχεδιασμού των υποβρυχίων που έχει.

5) Η κατασκευή των δύο υποβρυχίων του προγράμματος Ποσειδών ΙΙ δεν έχει καν αρχίσει.

Αναφέρει δε πως «ως επιτακτικό δημόσιο συμφέρον νοείται η ανάγκη άμεσης διασφάλισης της απόφασης καταλογισμού μιας εξαιρετικά μεγάλης απαίτησης του ελληνικού Δημοσίου προερχομένης από την εκτέλεση προγραμμάτων ναυπήγησης υποβρυχίων άμεσα συνδεδεμένων με ζητήματα εθνικής άμυνας έναντι του κινδύνου να καταστεί η εκτέλεση της απαίτησης αυτής αδύνατη ή ιδιαίτερα δυσχερής».

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας