9:51 Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021
eReportaz

Live:

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ παρατείνει για 6 ακόμη μήνες την παραμονή του στο Αφγανιστάν

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ παρατείνει για 6 ακόμη μήνες την παραμονή του στο Αφγανιστάν

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ανανέωσε σήμερα για έξι μήνες, έως τη 17η Μαρτίου 2022, την πολιτική αποστολή του στο Αφγανιστάν, με ένα ψήφισμα στο οποίο ζητεί επίσης από τους Ταλιμπάν μια “κυβέρνηση χωρίς αποκλεισμούς και αντιπροσωπευτική” καθώς και τη συμμετοχή των γυναικών στην κοινωνική ζωή.

Το ψήφισμα, που εγκρίθηκε ομόφωνα από τα 15 μέλη του Συμβουλίου, επιμένει για τη “σημασία να σχηματιστεί μια κυβέρνηση χωρίς αποκλεισμούς και αντιπροσωπευτική” ζητώντας παράλληλα μια “πλήρη, ίση και σημαντική συμμετοχή των γυναικών και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περιλαμβανομένων εκείνων των γυναικών, των παιδιών και των μειονοτήτων”.

Το κείμενο συνέταξαν η Εσθονία και η Νορβηγία, η οποία χαιρέτισε αμέσως το “ενιαίο μήνυμα” του Συμβουλίου για το Αφγανιστάν. Τον Αύγουστο, ένα ψήφισμα του ΣΑ που ζητούσε ελεύθερη κυκλοφορία για τους Αφγανούς που επιθυμούν να εγκαταλείψουν τη χώρα, είχε συγκεντρώσει μόνο 13 ψήφους, καθώς η Ρωσία και η Κίνα τήρησαν αποχή.

Στο ψήφισμά του το ΣΑ υπογραμμίζει “τον σημαντικό ρόλο που θα συνεχίζει να διαδραματίζει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών στην προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στο Αφγανιστάν”.

Το ψήφισμα αναγνωρίζει επίσης “την ανάγκη να διπλασιαστούν οι προσπάθειες για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στο Αφγανιστάν” και επιβεβαιώνει “τη σημασία της μάχης κατά της τρομοκρατίας” στη χώρα.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι Ταλιμπάν δεν εναντιώθηκαν στην παράταση της αποστολής του ΟΗΕ.

Διαβάστε ακόμη 

Ταλιμπάν: Eυχαριστούμε για τα λεφτά, να είστε περισσότερο γενναιόδωροι

Αφγανιστάν: 12,3 εκατομμύρια δολάρια βρέθηκαν σε οικίες πρώην υψηλόβαθμων αξιωματούχων

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας