13:09 Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
eReportaz

Live:

Το Ταμείον είναι μείον στο «Ιατρικό Αθηνών»

Το Ταμείον είναι μείον στο «Ιατρικό Αθηνών»

Το Ιατρικό Αθηνών παραμένει ο μόνος Όμιλος στον κλάδο της Υγείας που βρίσκεται σε ελληνικά χέρια, όπως διατυμπανίζει η εταιρεία, η οποία βέβαια έχει μέτοχο την Asklepios International GmbH με ποσοστό 36,48%.

Του ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ


Με τις εγγυήσεις του κράτους δεν πληρώνει φόρους και εισφορές, αποπληρώνει δάνεια και κάνει πάρτι αμοιβών διοίκησης και επιστροφής κεφαλαίου!


Προφανώς η ελληνικότητα προκύπτει από το γεγονός ότι πράγματι μεγαλύτερος μέτοχος είναι η οικογένεια του Γ. Αποστολόπουλου με ποσοστό 44,5%, με την Asklepios να έχει λόγω ποσοστού blocking right.

Μειωμένη κερδοφορία

Το πρώτο εξάμηνο του 2022 δεν θα μπορούσε κάποιος να το χαρακτηρίσει ιδανικό, δεδομένου ότι η COVID-19 και τα προβλήματα των δημόσιων νοσοκομείων έχουν αυξήσει τη ζήτηση για την ιδιωτική υγεία. Ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα 117.394 χιλ. ευρώ, έναντι 114.606 χιλ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 2,5%. Από εκεί και πέρα όμως οι γραμμές κερδοφορίας δείχνουν μειώσεις. Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 17.599 χιλ. ευρώ, μειωμένα κατά 8%, ενώ τα καθαρά κέρδη μετά φόρων, διαμορφώθηκαν σε 5.880 χιλ. ευρώ έναντι κερδών 7.879 χιλ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά 25%. Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά το γεγονός ότι ο τζίρος αυξήθηκε μόλις 2,5% οι απαιτήσεις του Ιατρικού έφτασαν στα 98 εκατ. Ευρώ, από περίπου 82 εκατ. Ευρώ που ήταν την προηγουμένη χρονιά, γεγονός που τουλάχιστον δείχνει καθυστερήσεις στις πληρωμές. Είναι οι καθυστερήσεις αυτές όμως αποτέλεσμα της πολιτικής των ασφαλιστικών εταιρειών ή συμβαίνει κάτι άλλο; Η αύξηση των απαιτήσεων αλλά και άλλοι λόγοι, όπως οι λειτουργικές ζημίες, μείωσαν δραματικά τα ταμειακά διαθέσιμα στα 25 εκατ. ευρώ από 52 εκατ. ευρώ στο τέλος του έτους, γεγονός που σημαίνει ότι ο Όμιλος Ιατρικού έκαψε περί τα 27 εκατ. ευρώ μέσα σε έξι μήνες.

Υποχρεώσεις

Παρά το γεγονός ότι η κερδοφορία επιβραδύνθηκε, οι μέτοχοι και οι διοικούντες επιφύλαξαν ένα δώρο για εαυτό τους αυξάνοντας τις αμοιβές στα 3,869 εκατ. ευρώ από 2,5 εκατ. ευρώ πέρυσι. Αυτό όμως που προκαλεί εντύπωση είναι ότι ξαφνικά στο εξάμηνο και χωρίς να έχουν γίνει εμφανώς συναλλαγές, φύτρωσαν υποχρεώσεις του Ιατρικού προς λοιπά συνδεδεμένα μέρη ύψους 4,9 εκατ. ευρώ, γεγονός που γεννά το ερώτημα αν δόθηκε δάνειο σε συνδεδεμένα μέρη, σε ποιον ανήκουν τα συνδεδεμένα μέρη και αν έπρεπε να δοθεί και σχετική άδεια που προβλέπει ο νόμος για κανονικές συναλλαγές.

Βέβαια τα περίεργα δεν εξαντλούνται στα 4,9 εκατ. ευρώ αλλά και στους φόρους που είναι πληρωτέοι (τι εννοεί άραγε;) και είναι ύψους 12,85 εκατ. ευρώ. άραγε πληρώνει η εταιρεία τους φόρους της ή δεν;… Σημειωτέον ότι ο δανεισμός ανήλθε στις 30 Ιουνίου 2022 σε 141 εκατ. ευρώ αλλά ήταν μειωμένος κατά 9 εκατ. ευρώ σε σχέση με το τέλος του 2021.

Την ίδια στιγμή οι μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις, εμπορικές και λοιπές έφτασαν σε 23,5 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία αναφέρει ότι «ο Όμιλος και η Εταιρεία κατά την 30ή Ιουνίου 2022 είχαν υπογράψει ιδιωτικά συμφωνητικά ρυθμίζοντας τις οφειλές με τους προμηθευτές. Στις μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις απεικονίζονται οι οφειλές με ημερομηνία αποπληρωμής μετά την 30ή Ιουνίου 2023. Επιπλέον στις μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις της Εταιρείας και κατ’ επέκταση του Ομίλου εμφανίζεται και το μακροπρόθεσμο μέρος των ρυθμισμένων φορολογικών υποχρεώσεων».

Ρευστότητα

Όλα αυτά δεν είναι πρόβλημα καθώς το Ιατρικό αποφάσισε και επιστροφή κεφαλαίου γιατί προφανώς θεωρεί ότι έχει την άνεση. Έτσι αποφασίστηκε η επιστροφή ποσού 6 εκατ. ευρώ προς τους μετόχους, η οποία επιστροφή μειώνει και άλλο τη διαθέσιμη ρευστότητα.

Δηλαδή, έχουμε το φαινόμενο το Ιατρικό Αθηνών να μην πληρώνει τις οφειλές του στο κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία εγκαίρως και την ίδια στιγμή να διανέμει χρήμα στους μετόχους του. Αυτό το Δημόσιο όμως που δεν πληρώνει το Ιατρικό παρείχε εγγύηση στην εταιρεία για να πάρει δάνεια από την Αναπτυξιακή εταιρία πιστοποιώντας ότι οι πατέντες επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα είναι ανεξάντλητες.

Συγκεκριμένα, το Ιατρικό Αθηνών έλαβε ομολογιακά δάνεια το 2021 μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας συνολικού ύψους 37 εκατ. ευρώ (!!!), ενώ την ίδια στιγμή τα προηγούμενα ομολογιακά δεν ήταν τακτοποιημένα και οι τράπεζες απλώς έδειχναν ανοχή δίνοντας waiver. Βέβαια η ανοχή δεν ήταν με το αζημίωτο, καθώς από τα λεφτά που εγγυήθηκε το Ταμείο Εγγυοδοσίας, δηλαδή το κράτος, αποπληρώθηκε ένα σημαντικό κομμάτι των προηγούμενων δανείων.

Όλα τα παραπάνω καθιστούν σαφές ότι η σημερινή εικόνα που παρουσιάζει το Ιατρικό Αθηνών είναι έως έναν βαθμό αποτέλεσμα της κρατικής εγγύησης και της ανοχής στη μη πληρωμή φόρων και εισφορών η οποία είναι άγνωστο από πότε ξεκινάει. Και ως επιβράβευση της κατάστασης, το ΔΣ παίρνει μεγάλες αυξήσεις και οι μέτοχοι δηλαδή, κυρίως οι δύο μεγαλομέτοχοι, επιστροφή κεφαλαίου με χρήματα που θα μπορούσαν να αποπληρωθούν υποχρεώσεις για τις οποίες οι υπόλοιποι Έλληνες στενάζουν.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γενικός Διευθυντής Επικοινωνίας στον Όμιλο INTRAKAT ο Γιώργος Τσαπρούνης

Ο Antonino Biroccio αναλαμβάνει ως ο νέος Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής της GSK Ελλάδος

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας