23:50 Τρίτη 6 Ιουνίου 2023
eReportaz

Live:

Tο τελευταίο ραντεβού της χρονιάς με την εφορία

Tο τελευταίο ραντεβού της χρονιάς με την εφορία

Bαρύ είναι παραδοσιακά το τελευταίο ραντεβού της χρονιάς με την εφορία. Οι φορολογούμενοι έχουν να τακτοποιήσουν μια σειρά υποχρεώσεων με το λογαριασμό να περιλαμβάνει την εξόφληση της έκτης δόσης του φόρου εισοδήματος, της όγδοης δόσης του ΕΝΦΙΑ, την καταβολή του ΦΠΑ για τις επιχειρήσεις, της μηνιαίας δόσης από τις ρυθμισμένες οφειλές, τα τέλη κυκλοφορίας, αλλά και την έκτη δόση της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Ειδικότερα, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να τακτοποιήσουν:

Όσοι δεν έχουν πληρώσει εφάπαξ το φόρο εισοδήματος θα πρέπει να τακτοποιήσουν την έκτη δόση του φόρου, ενώ και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να καταβάλουν τις οφειλές τους. Ακολουθούν άλλες 2 μηνιαίες δόσεις, με την τελευταία να πρέπει να εξοφληθεί έως το τέλος του Φεβρουαρίου 2023.

Ακόμα μια δόση ΕΝΦΙΑ πρέπει να καταβάλουν και οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Για αυτό το μήνα εκκρεμεί» η  όγδοη δόση, ενώ ακολουθούν ακόμα δύο δόσεις με την τελευταία να καταβάλλεται έως το τέλος Φεβρουαρίου 2023.  Όσοι αδυνατούν να εξοφλήσουν τις δόσεις έχουν τη δυνατότητα να εντάξουν την οφειλή τους στη πάγια ρύθμιση ή να την πληρώσουν με πιστωτική κάρτα σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις.

Την πληρωμή του ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις.

Την ψηφιακή κατάθεση πινακίδων κυκλοφορίας οχημάτων για οσους δεν θέλουν να καταβάλουν τέλη κυκλοφορίας

Τη δόση για την επιστρεπτέα προκαταβολή. Επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που έλαβαν επιστρεπτέα προκαταβολή υποχρεούνται μηνιαίως στην αποπληρωμή της δόσης που τους αναλογεί. Πολλοί εξ αυτών έχουν ήδη πληρώσει εφάπαξ το ποσό που τους έχει καταλογίσει η εφορία. Σημειώνεται ότι το σύνολο των δόσεων που έχουν δικαιώματα αποπληρωμής της επιστρεπτέας ανέρχεται σε 96.

 

Εκτός από τους φόρους που οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν, υπάρχει και μια σειρά από εκκρεμότητες οι οποίες πρέπει να τακτοποιηθούν έως το τέλος του χρόνου. Σε αυτές περιλαμβάνονται:

-Εισοδήματα παλαιότερων ετών: Έως το τέλος του χρόνου θα πρέπει όσοι θέλουν να αποφύγουν πρόστιμα και προσαυξήσεις να υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις με βάση την ηλεκτρονική βεβαίωση αποδοχών της ΑΑΔΕ για τα αναδρομικά τα οποία εισέπραξαν μέσα στο 2021 ανεξάρτητα από τον χρόνο που ανάγονται. Αμέσως μετά την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης εκδίδεται νέο εκκαθαριστικό σημείωμα με το ποσό του φόρου, ο οποίος πρέπει να καταβληθεί εφάπαξ μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2023.

– Αδήλωτα εισοδήματα: Όσοι εντοπίστηκαν από τον ελεγκτικό μηχανισμό να έχουν αποκρύψει εισοδήματα τα προηγούμενα έτη ή τους καταλογίσθηκε φόρος κατ’ εκτίμηση και έλαβαν το σχετικό ραβασάκι, θα πρέπει έως το τέλος του έτους να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

– Κάλυψη τεκμηρίων: Έως το τέλος του έτους θα πρέπει να υποβληθούν οι δηλώσεις από όσους επιθυμούν να καλύψουν τεκμήρια διαβίωσης ή απόκτησης περιουσιακών στοιχείων μέσω γονικών παροχών.

– Δηλώσεις από κληρονόμους. Μέχρι το τέλος του έτους πρέπει οι κληρονόμοι να υποβάλουν χειρόγραφα στην Εφορία τις φορολογικές δηλώσεις φορολογουμένων που απεβίωσαν το 2021.

– Αλλαγή κατοικίας. Οσοι κατά το προηγούμενο έτος μετέφεραν την κατοικία τους στο εξωτερικό θα πρέπει να υποβάλουν φορολογική δήλωση μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φωτιά στην Εφορία Ηρακλείου: Πού στρέφονται οι έρευνες των αρχών – Εμπρησμός η αιτία

Εφορία: Μια ΔΟΥ για κάθε πολίτη βάσει ταχυδρομικού κώδικα- Πού ανήκετε

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

                 

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας