More

  Το βούλευμα που καθίζει στο σκαμνί την εγκληματική οργάνωση του Αρτέμη Σώρρα

  Της ΕΥΑΣ ΜΠΑΪΡΑΚΤΑΡΗ

  Πριν από αρκετά χρόνια, ο δήθεν τρισεκατομμυριούχος Αρτέμης Σώρρας, κατέθεσε μηνύσεις κατά πολιτικών και όχι μόνο, κατηγορώντας τους για το αδίκημα της εσχάτης προδοσίας. Όχι φυσικά για τα μνημόνια ή για κάποιες λίγο πιο ιδιαίτερες πολιτικές αποφάσεις, για τα εθνικά θέματα ή για διαστάσεις της λειτουργίας της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας μας, με τις οποίες θα μπορούσε να διαφωνήσει, ισχυριζόμενος ότι φτάνουν στην παράβαση καθήκοντος. Οι μηνύσεις του «θα σου κάνω μήνυση» Αρτέμη, αφορούσαν τη μη είσπραξη των 600 δισ. που μας «χάριζε» ο γαλαντόμος δωρητής, αλλά που διαδοχικές κυβερνήσεις του ελληνικού και κυπριακού κράτους αρνούνται να… παραλάβουν μέχρι σήμερα.

  Στις 6 Νοέμβρη ο «ευεργέτης» του κόμματος «Ελλήνων Συνέλευσις» καλείται να παραστεί ενώπιον του Τριμελούς Κακουργιοδικείου Αθηνών προκειμένου να αντικρούσει τη βαρύτατη κατηγορία της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό το κέρδος. Η πρόταση του Εισαγγελέα είναι καταπέλτης, καθώς η δικογραφία δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης της ενοχής, τόσο του ιδίου όσο και των συνεργατών του.
  Ο άνθρωπος αυτός κατάφερε να πείσει μερίδα κόσμου ότι διαθέτει αμύθητη περιουσία και μπορεί να σώσει την Ελλάδα από το αδιέξοδο. Υποσχόταν να δώσει 20.000 ευρώ σε όποιον τον ψήφιζε και θα ξεπλήρωνε τα προσωπικά χρέη όλων των φίλων του κόμματος.

  Η πρόταση του Εισαγγελέα Εφετών

  «Κατά το έτος 2011 ο κατηγορούμενος Αρτέμιος Σώρρας μετέβη στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής όπου σε συγκεντρώσεις που διοργανώθηκαν με τη συνδρομή του συγκατηγορούμενού του Εμμανουήλ Λαμπράκη πραγματοποίησε ομιλίες προς την ελληνική ομογένεια, κατά τις οποίες ανέφερε ψευδώς ότι διέθετε αμύθητη περιουσία, μέρος της οποίας σκόπευε να παραχωρήσει για την εξάλειψη του δημοσίου χρέους της Ελλάδας και της Κύπρου. Στη συνέχεια επέστρεψε στην Ελλάδα, όπου με διάφορες μεθοδεύσεις και τεχνάσματα επιχείρησε να πείσει τα άτομα που παρακολουθούσαν τις ομιλίες ότι δήθεν είναι κάτοχος μετοχών ανυπολόγιστης αξίας και ότι το γεγονός αυτό πιστοποιείται από δημόσια έγγραφα. Ειδικότερα, ως πηγή προελεύσεως της μεγάλης του περιουσίας ανέφερε την από μέρους του κατοχή από κληρονομιά 28 μετοχών της Τράπεζας της Ανατολής (η οποία το έτος 1932 είχε απορροφηθεί από την Εθνική Τράπεζα), η αξία των οποίων διατείνονταν ότι υπερέβαινε το ποσό των πέντε τρισεκατομμυρίων ευρώ, 4 δε από αυτές φερόταν να έχει δωρίσει σε αστικές, μη κερδοσκοπικές εταιρείες ‘EndNationalDebt-END’και ‘Η Ελλάς ποτέ δεν πεθαίνει’ με σκοπό την εξάλειψη του δημόσιου χρέους της χώρας, αν και γνώριζε ότι οι συγκεκριμένες μετοχές είχαν μηδενική αξία. Επίσης, στις ομιλίες του ισχυριζόταν ότι το ελληνικό κράτος είναι δικαιούχος κληρονομικών κεφαλαίων συνολικού ύψους 115 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ τα οποία ήταν κατατεθειμένα σε ειδικούς λογαριασμούς στην Τράπεζα της Ελλάδας και στην Παγκόσμια Τράπεζα και μπορούσαν να διατεθούν για την αποπληρωμή πάσης φύσεως χρεών.

  Περαιτέρω, τον Σεπτέμβριο του 2012 ο Σώρρας ισχυρίσθηκε ότι κατείχε νομίμως γνήσια χρεωστικά ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου συνολικής αξίας 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ τα οποία είχε λάβει ως τίμημα για την πώληση αρχαίας διαστημικής τεχνολογίας στο Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα και ότι τα έξι από αυτά συνολικής αξίας 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ είχαν κατατεθεί από τον ίδιο υπέρ της Ελληνικής Δημοκρατίας σε ιδιωτικό καταθετήριο στον Καναδά, πρότεινε δε στις αρμόδιες αρχές την δανειοδότηση της χώρας με ευνοϊκούς όρους τόσο ως προς την διάρκεια αποπληρωμής του δανείου (εκατό έτη) όσο και προς το ύψος του επιτοκίου (0,5%) λαμβάνοντας ως εγγύηση ομόλογα του ελληνικού δημοσίου. Στην πραγματικότητα όμως τα χρεωστικά ομόλογα που κατείχε ο Αρτέμης Σώρρας δεν αποτελούσαν γνήσιους χρηματοπιστωτικούς τίτλους του αμερικανικού Δημοσίου, καθόσον ύστερα από έλεγχο που ενήργησαν τα αρμόδια όργανα της Τράπεζας της Ελλάδας διαπιστώθηκαν ότι αυτά ήταν προϊόντα απάτης. Η συνεχής επίκληση των ομολόγων από τον ίδιο και τους 22 συγκατηγορούμενούς του συνεργάτες στις συγκεντρώσεις γίνονταν με σκοπό την παραπλάνηση των πολιτών για να τους πείσει ότι οι δράσεις του διαπνέονταν από πατριωτικά κίνητρα και ότι απέβλεπε στην προάσπιση των εθνικών συμφερόντων και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

  Μάλιστα, το 2014 κοινοποίησε δύο εξώδικες δηλώσεις προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, τον υπουργό Οικονομικών, τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας καθώς και τους νόμιμους εκπροσώπους του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στις οποίες ανέφερε ψευδώς ότι είχε καταθέσει τα παραπάνω χρεόγραφα σε κηδεμονευόμενο λογαριασμό υπέρ της Ελληνικής Δημοκρατίας και ζήτησε ως αντάλλαγμα την άμεση παραχώρηση ποσοστού 34% του μετοχικού κεφαλαίου των 4 μεγάλων ελληνικών τραπεζών (Εθνική, Πειραιώς, AlphaBank, Eurobank) με σκοπό την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος και την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους. Το Νοέμβριο του 2014 ο Αρτέμης Σώρρας ίδρυσε κόμμα με την επωνυμία «Ελλήνων Συνέλευσις» προσελκύοντας μέλη με τα προαναφερόμενα ψευδή στοιχεία, υποσχόμενος στους οπαδούς του την ολοσχερή αποπληρωμή των χρεών τους, πάσης φύσεως και υποστήριζε ότι θα έδινε 20.000 ευρώ σε όποιον τον ψήφιζε στις εκλογές.

  Με αυτόν τον τρόπο κατάφερε να πείσει πλήθος ατόμων να καταβάλουν διάφορα χρηματικά ποσά πχ 10 ευρώ για την εγγραφή τους ως μέλη, 5 ευρώ ως μηνιαία συνδρομή, 5 έως 200 ευρώ ανάλογα με την οικονομική τους κατάσταση, για την παραλαβή εξώδικης δήλωσης απευθυνόμενης προς τους δανειστές τους, στην οποία θα αναφερόταν ότι θα έπαυαν να καταβάλλουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους που εξοφλούνταν συμψηφιστικά από τα τρισεκατομμύρια που ο Αρτέμης Σώρρας διέθετε για τον σκοπό αυτό. Επίσης, χρησιμοποίησε τα παράνομα εισοδήματα που πήρε από τον κόσμο για να εξοπλίσει πλήρως τα γραφεία τόσο του κόμματος αλλά και τον Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης που διέθετε. Τα ίδια ψέματα έλεγαν και οι συνεργάτες του και συγκεκριμένα ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου “EndNationalDebt-END” Εμμανουήλ Λαμπράκης, ο αντιπρόεδρος Θεόδωρος Καριώτης, ο γενικός γραμματέας Ιωάννης Αλεξάντερ και τα μέλη Εμανουήλ Ηλιάκης και Απόστολος Παπαδοπουλος αλλά και οι υπόλοιποι 24 κατηγορούμενοι.

  Έτσι, δρώντας από κοινού στο πλαίσιο της εγκληματικής οργάνωσης, επεδίωξαν να προσκομίσουν παράνομο περιουσιακό όφελος, η συνολική δε ζημιά που αφενός μεν απειλήθηκε (δεδομένου ότι οι αρμόδιες κρατικές Αρχές δεν αποδέχθηκαν την προτεινόμενη ανταλλαγή των ως άνω άνευ αξίας χρεογράφων με γνήσια ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου) και αφετέρου προξενήθηκε στην περιουσία του Δημοσίου, των τραπεζών και των ασφαλιστικών οργανισμών λόγω της από μέρους των παραπλανηθέντων πολιτών εκδηλωθείσας δια των προαναφερόμενων εξωδίκων δηλώσεων αρνήσεως καταβολής των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους προς τους φορείς αυτούς υπερβαίνει σημαντικά το ποσό των 150.000 ευρώ.

  Διέσπειραν ψευδείς ειδήσεις που μπορούσαν να κλονίσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους αρμόδιους και ταυτόχρονα διέγειραν πλήθος ατόμων στην διάπραξη εγκλημάτων κακουργηματικού και πλημμεληματικού χαρακτήρα (μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο, φοροδιαφυγή κ.λπ.).
  Με γνώμονα τα παραπάνω θα πρέπει να διατηρηθεί η προσωρινή κράτηση του κατηγορούμενου Αρτέμη Σώρρα και να παραπεμφθεί για τις αξιόποινες πράξεις της απόπειρας απάτης κατά συναυτουργία, της απόπειρας απάτης σε βάρος του Δημοσίου, νομικών προσώπων, δημιουργία εγκληματικής οργάνωσης στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών προκειμένου εκείνος και συναυτουργοί του να δικασθούν ως υπαίτιοι».

  Βασίλειος Νουλέζας, συνήγορος Σώρρα:

  «Το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών πού στέλνει στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών 23 σχεδόν κατηγορούμενους για αδικήματα κακουργηματικού και πλημμεληματικού χαρακτήρα, όπως σύσταση, διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση απόπειρα απάτης συναυτουργία σε βάρος του Δημοσίου, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κ.ά αντιγράφει, υιοθετεί πλήρως την ενδελεχή πρόταση του κ Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών.

  Η γνώμη μου είναι ότι η ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ αποτελεί πολιτικό φορέα χωρίς εγκληματική δραστηριότητα. Δεν επεδίωξε οικονομικό όφελος. Χρειάζεται να αποδειχθεί το υποκειμενικό και αντικειμενικό στοιχείο των κατηγορούμενων εγκλημάτων.
  Με τις εξώδικες δηλώσεις όσοι πολίτες υπέγραψαν και επέδωσαν προς την ΑΑΔΕ, ασφαλιστικά ταμεία ή τράπεζες εξέφρασαν νομικούς ισχυρισμούς, ενστάσεις και εναντίωση, άρνηση για την καταβολή ληξιπρόθεσμων οφειλών τους. Δεν νομίζω ότι υπήρξε εκ μέρους τους με δόλο απατηλή συμπεριφορά.

  Μένει να εξετασθεί αν ο επικεφαλής ιδρυτής της ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ Αρτέμης Σώρρας είχε στην κατοχή του έγκυρα διεθνή ομόλογα ή συναλλαγματικές του αμερικανικού Δημοσίου με αντίκρισμα που ήθελε να αξιοποιήσει υπέρ της χώρας του με βάση την ισχύουσα εκεί νομοθεσία και η αληθινή πραγματική πρόθεση του.

  Να ερευνηθεί το ύψος της προκληθείσης οικονομικής ζημίας σε ασφαλιστικά ταμεία, ΑΑΔΕ και τράπεζες πού έχουν εν τω μεταξύ ανακεφαλαιοποιηθεί τρείς φορές και εκχωρούν ανεξέλεγκτα κόκκινα δάνεια σε ξένα funds.
  Προφυλακισθείς έλαβε ήδη προκαταβολή ποινής. Η τεράστια δικογραφία σχηματίσθηκε από ποικίλες μηνύσεις ιδιωτών μη εχόντων ειδικές χρηματοοικονομικές γνώσεις. Τα ΜΜΕ ορισμένα εκ των οποίων είναι κατάχρεα με υπερδανεισμό προδικάζουν και προκαταλαμβάνουν στην Ελλάδα την κοινή γνώμη.

  Ως συνήγορος υπεράσπισης κορυφαίου στελέχους θα δώσω μάχη να διαλευκανθεί η υπόθεση και να διαλάμψει η αλήθεια.
  Τουλάχιστον η ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ που συστάθηκε και λειτούργησε με άδεια-έγκριση του Αρείου Πάγου δεν κατασπατάλησε κρατικές επιχορηγήσεις, δημόσιο χρήμα, δεν δανειοδοτήθηκε χωρίς εμπράγματες ασφάλειες και δεν ελάμβανε με τροχήλατες βαλίτσες μαύρο πολιτικό χρήμα.
  Είναι κυρίως πολιτική οργάνωση με διαφορετικό τρόπο λειτουργίας και ιεραρχία με βάση το καταστατικό της που ανέγνωσα.
  Υπάρχουν μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα ατιμώρητα. Δεν είναι ειλικρινά το πρόβλημα της μεταμνημονιακήςπτωχευσάσης Ελλάδας ο έγκλειστος Αρτέμης Σώρρας που τα έβαλε ανορθόδοξα με το πολιτικό οικονομικό κατεστημένο. Ορισμένες υπερβολές και αοριστίες του κατηγορητηρίου θα καταρριφθούν στο ακροατήριο. Ελπίζω σε δίκαιη δίκη».

  *Όπως δημοσιεύθηκε στην ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ

  Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις.

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

  Πρόσφατα Άρθρα

  Νέες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη νότια Συρία

  Αεροπορικά πλήγματα, τα οποία αποδίδονται στο Ισραήλ, εξαπολύθηκαν τη νύκτα της Τετάρτης προς Πέμπτη στην επαρχία Κουνέιτρα στη νότια Συρία, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν...

  Γεωργαντάς: Σταματούν τα SMS στις 15 Μαΐου- Έως τέλος Μαΐου θα έχουν γίνει πάνω από 5,5 εκατ. εμβολιασμοί

  Για το τέλος των SMS στο 13033, την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα μας αλλά και το «τείχος» ανοσίας κατά του κορωνοϊού μίλησε σε...

  Θα… κάψει πολλούς αν «κελαηδήσει» το τηλέφωνο του Μένιου

  Οι κακές γλώσσες λένε ότι τις τελευταίες εβδομάδες δεν είναι καθόλου ευχάριστο το κλίμα στο Μαξίμου για τον Γιώργο Γεραπετρίτη. Επιμένουν μάλιστα ότι το κλίμα...

  O προκλητικός τούρκος υφυπουργός εξωτερικών και η απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ

  Η προκλητική επίσκεψη στην Ελλάδα του τούρκου υφυπουργού  Εξωτερικών Γιαβούζ Σελίμ Κιράν, ο οποίος με εντολή του Ερντογάν πραγματοποιεί, από χθες, ιδιωτική επίσκεψη στη...

  Tουρκία: Σε πτωτική πορεία η δημοτικότητα του κόμματος του Ερντογάν

  Εντυπωσιακά τα αποτελέσματα μηνιαίας έρευνας της γνωστής τουρκικής εταιρείας δημοσκοπήσεων METROPOLL για τις πολιτικές και κοινωνικές τάσεις της τουρκικής κοινής γνώμης για τον μήνα...