8:31 Πέμπτη 18 Αυγούστου 2022
eReportaz

Live:

Τουλουπάκη: Τι υποστήριξε στο υπόμνημα της- Έδωσε το όνομα προστατευόμενου μάρτυρα

Τουλουπάκη: Τι υποστήριξε στο υπόμνημα της- Έδωσε το όνομα προστατευόμενου μάρτυρα

Στις γραπτές εξηγήσεις που δίνει προς τον Άρειο Πάγο και τους Εισαγγελείς Σοφουλάκη και Ζαχαρή, η κ. Τουλουπάκη κάνει λόγο για κινηματογραφικό σενάριο που μετατράπηκε σε σουρεαλιστική φαρσοκωμωδία και προσθέτει ότι δεν μπορεί να κατηγορείται για στήσιμο μιας υπόθεσης την οποία σχεδόν στο σύνολο της αρχειοθέτησε όχι γιατί πτοήθηκε από μηνύσεις αλλά γιατί είναι αντικειμενική και αμερόληπτη τόσο η ίδια όσο και οι άλλοι εισαγγελείς.

«Ο χειρισμός της υπόθεσης Novartis μας ενέπλεξε στη δίνη οικονομικών πολιτικών αλλά – και λυπάμαι που το λέω- ενδοδικαστικων ερίδων. Η περιπέτεια μας διδάσκει ότι οπότε τυχόν στο μέλλον μια ποινική έρευνα θα σκοντάφτει σε κάποιο πολιτικό πρόσωπο ο δικαστικός λειτουργός με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα καθίσταται ανάλογα με την εκάστοτε συγκυρία έρμαιο ατέρμονων ποινικών και πειθαρχικών διαδικασιών σε βάρος του έχοντας παράλληλα να αντιμετωπίσει τον τύπο και τα μέσα ενημέρωσης και πολιτικά οικονομικά συμφέροντα που έκαστο εξ’αυτών υπηρετεί», σημειώνει η Ελένη Τουλουπάκη.

Τουλουπάκη: Τι είπε για Πικραμμένο, Σαμαρά, Βενιζέλο και προστατευόμενους μάρτυρες

Αναφορικά με τα πολιτικά πρόσωπα για τα οποία και αρχειοθετήθηκε η υπόθεση τους, η κ. Τουλουπάκη σημειώνει:

Για τον Παναγιώτη Πικραμμένο: «υπήρξε μία και μοναδική κατάθεση που τον αφορούσε ήταν αυτή της μάρτυρος με την κωδική ονομασία “Αικατερίνη Κελέση”. Στην κατάθεση αυτή η μάρτυρας αναφέρει μόνο ότι ο κ. Φρουζής διέρρεε ότι έδωσε ένα μικρό δωράκι στον κ. Πικραμένο γύρω στα 100 χιλιάρικα. Η μάρτυρας ρητά και κατηγορηματικά ανέφερε ευθύς εξαρχής ότι δεν γνωρίζει κάτι άλλο σχετικά με την δωροδοκία. Στην περίπτωση αυτή η δικογραφία για τον Πικραμένο τέθηκε από μας στο αρχείο συνεπώς είναι αδιανόητο να γίνεται λόγος για κατασκευή ψευδών στοιχείων από εμάς».

Ως προς τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά: «για τον Αντώνη Σαμαρά κατατέθηκαν από τους προστατευόμενος μάρτυρες πραγματικά περιστατικά, η αξιοπιστία των οποίων ουδόλως αναιρέθηκε. Μάλιστα, αμφότεροι οι μάρτυρες προσκόμισαν αποδεικτικά στοιχεία η αξιοπιστία των οποίων όμως ενδυναμώθηκε από την ύπαρξη συναφών στοιχείων που βρέθηκαν στα αρχεία της Novartis . Το γεγονός δε ότι οι υποθέσεις αυτών τέθηκαν τελικά στο αρχείο οφείλεται στο ότι από την έρευνα δεν προέκυψαν οι απαιτούμενες από το νόμο ενδείξεις περί του ότι οι ανώτερων έλαβαν χρηματικά ανταλλάγματα προκειμένου να προβούν σε συγκεκριμένες χαριστικές για την εταιρεία πράξεις»

Για τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Γιώργο Κουτρουμάνη: «ότι η πρόταση άσκησης δίωξης δεν στηρίχθηκε μόνο στις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων αλλά σε στοιχεία που εντόπισε από το κατασχεμένο υλικό της εταιρείας Novartis. Παραταύτα τα στοιχεία της έρευνας οδήγησαν στην αρχειοθέτηση των φακέλων των δύο πολιτικών προσώπων. Από την όλη έρευνα για τα πρόσωπα αυτά δεν προέκυψαν οι απαιτούμενες από το νόμο ενδείξεις και οι δικογραφίες σε βάρος τους έπρεπε να τεθούν στο αρχείο όπως και έγινε»

Όσον αφορά τους προστατευόμενος μάρτυρες η κ. Τουλουπάκη αναφέρει ότι η επιλογή τους βασίστηκε σε έγγραφα αλλοδαπών αρχών. «Συγκεκριμένα ο ένας εκ των τριών μαρτύρων Μάξιμος Σαράφης επιλέχτηκε επειδή αφενός είχαμε βάσιμες ενδείξεις χωρίς όμως να είμαστε απολύτως βέβαιοι (διότι τούτο δεν θα μπορούσε να επιβεβαιωθεί επισήμως ή ανεπισήμως από τις αμερικανικές αρχές) με βάση την συνολική επισκόπηση στοιχείων της δικογραφίας ότι το εν λόγω πρόσωπο κατέθεσε και ενώπιον των αμερικανικών αρχών και αφετέρου ότι ήταν πρώην υπάλληλος της εταιρείας Novartis.


Σχετικά άρθρα:Η (μη) απάντηση της Ελένης Τουλουπάκη για τα έγγραφα-βόμβες του FBI

Την ίδια ώρα αποκαλύπτει την πραγματική ταυτότητα του προστατευόμενου μάρτυρα Μάξιμου Σαράφη καθώς υποστηρίζει ότι η μήνυση που υπέβαλε ο Εμ. Βουλκίδης κατά του κ. Δεσταμπασίδη δεν αρκούσε για να άρει το καθεστώς προστασίας από τον δεύτερο.

«Ειδικότερα σε ότι αφορά στην καταγγελία του Εμ. Βουλκίδη κατά του Φιλίστωρα Δεστεμπασίδη σχετικά με την εμπλοκή του στην υπόθεση Novartis αφενός η καταγγελία αυτή έλαβε χώρα πολύ μεταγενέστερα από τη χορήγηση καθεστώτος προστατευόμενου μάρτυρα αλλά και μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος, αφετέρου όπως αναφέρουμε εκτενώς και στο προαναφερόμενο έγγραφό μας προς τον επόπτη μας κ. Μπρακουμάτσο η τακτική της καταγγελίας δια των ανωμοτί εξηγήσεων ενός μάρτυρα δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να οδηγήσει σε άρση της προστασίας του καθόσον τα καταγγελλόμενα και αληθή υποτιθέμενα δεν σχετίζονται με την υπο διερεύνηση υπόθεση αφού αφορούν πράξεις σε βάρος της εταιρείας Novartis για τις οποίες απαιτείται έγκληση από την ίδια την εταιρεία».

Ως προς τον δεύτερο μάρτυρα με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση» ήταν κατά το κρίσιμο χρόνο υπάλληλος της εταιρείας Novartis. Οι μάρτυρες κλήθηκαν να καταθέσουν λόγω των εγγράφων των αλλοδαπών αρχών βάσει των οποίων υποδεικνυόταν ως πρόσωπα που θα μπορούσαν να συμβάλλουν ουσιωδώς στην διερεύνηση της υπόθεσης.

Η κ. Τουλουπάκη προσθέτει ακόμα ότι «κανείς από τους προστατευόμενος μάρτυρες, ούτε ο κ. Μανιαδάκης ισχυρίστηκε ότι εγώ τους επέβαλα παρά την θέλησή τους την συγκεκριμένη ιδιότητα. Απολύτως αντιπροσωπευτικές ενώπιόν σας είναι οι καταθέσεις των μαρτύρων με τους κώδικες ονομασία Αικατερίνη Κελέση και Μάξιμος Σαράφης οι οποίοι επιβεβαιώνουν ότι ιδία βουλήσει εντάχθηκαν στο πρόγραμμα προστασίας. Κανένας κεντρικό σχεδιασμός δεν υπήρχε ως προς την υπαγωγή τους στο ειδικό αυτό καθεστώς αλλά κάθε περίπτωση ήταν μοναδική και αυτοτελής»

Η ανάρτηση του Άδωνι Γεωργιάδη στο twitter για τις εξηγήσεις της Ε. Τουλουπάκη

Τις εξηγήσεις της Ε. Τουλουπάκη σχολίασε με καυστικό τρόπο με ανάρτηση του στο twitter ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος έγραψε: “Το καλύτερο από τις εγγραφές εξηγήσεις της κας Τουλουπάκη και των κ. Τζούρα και Μανώλη είναι ότι ισχυρίζονται πώς ο κατ´αυτούς αξιόπιστος μάρτυρας Δημοσίου Συμφέροντος «Μάξιμος Σαράφης» κατέθεσε ψευδώς στην Προκαταρκτική περί Μανιαδάκη. Δηλ ο «αξιόπιστος» είναι ψεύτης!…”

.Τουλουπάκη

 

Σχετικά άρθρα:

Ε. Τουλουπάκη: Για 4 αδικήματα, το ένα κακουργηματικού χαρακτήρα, κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

          

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας