10:40 Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Τουρκία: Αθώα μετά πέντε χρόνια η Γερμανίδα δημοσιογράφος Μεσαλέ Τολού

Τουρκία: Αθώα μετά πέντε χρόνια η Γερμανίδα δημοσιογράφος Μεσαλέ Τολού

Αθωωτική απόφαση για τη Γερμανίδα δημοσιογράφο Μεσαλέ Τολού εξέδωσε τη Δευτέρα τουρκικό δικαστήριο, απαλλάσσοντάς την από κατηγορίες για τρομοκρατία. Η υπόθεση διήρκεσε περίπου πέντε χρόνια και είχε συμβάλει στη επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Άγκυρας και Βερολίνου κατά την περίοδο κράτησης της κουρδικής καταγωγής δημοσιογράφου.

Η Τολού συνελήφθη και τέθηκε υπό κράτηση τον Απρίλιο του 2017 στο πλαίσιο της καταστολής της τουρκικής κυβέρνησης μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016 και φυλακίστηκε για οκτώ μήνες πριν αποφυλακιστεί. Είχε κατηγορηθεί για δημοσίευση τρομοκρατικής προπαγάνδας και συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση.

«Μετά από τέσσερα χρόνια, οκτώ μήνες και 20 ημέρες: Αθώωση για αμφότερες τις κατηγορίες!», έγραψε η Τολού στο twitter. «Σε ένα κράτος δικαίου, μια τέτοια δίκη δεν θα είχε πραγματοποιηθεί εξ αρχής. Η ετυμηγορία δεν μπορεί να αναπληρώσει την καταστολή και το χρονικό διάστημα που πέρασα στη φυλακή», πρόσθεσε.

Η Τολού έχει κουρδικές ρίζες, αλλά γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ουλμ της νότιας Γερμανίας από γονείς που ήταν μετανάστες δεύτερης γενιάς. Έχει γερμανική υπηκοότητα και με τον σύζυγό της Σουάτ Τζορλού είχαν μετακομίσει από το 2014 στην Κωνσταντινούπολη για επαγγελματικούς λόγους. Ο Τζορλού αντιμετώπιζε τις ίδιες κατηγορίες και είχε επίσης συλληφθεί πριν την σύζυγό του. Το ζευγάρι δεν παρέστη στη δίκη, καθώς είχε ήδη επιστρέψει στη Γερμανία, αφού αποφυλακίστηκαν και τους επετράπη να φύγουν από τη χώρα.

Οι κατηγορίες εναντίον τους αφορούσαν τη διασπορά προπαγάνδας εκ μέρους του παρανόμου Μαρξιστικού-Λενινιστικού Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας (MLKP).

Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Γερμανίας επιδεινώθηκαν αφότου το Βερολίνο καταδίκασε τις συλλήψεις περίπου 50.000 ανθρώπων από τις τουρκικές αρχές μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα και την αναστολή ή την απόλυση 150.000 άλλων, συμπεριλαμβανομένων δασκάλων, δικαστών και στρατιωτικών.

Περίπου δώδεκα άτομα με γερμανική υπηκοότητα φυλακίστηκαν επίσης στην Τουρκία στο πλαίσιο της καταστολής. Στην Γερμανία ζουν περίπου τρία εκατομμύρια άνθρωποι τουρκικής καταγωγής.

Οι σχέσεις των δύο χωρών αναθερμάνθηκαν και πάλι μετά την αποφυλάκιση του Γερμανού δημοσιογράφου τουρκικής καταγωγής Ντενίζ Γιουτζέλ το 2018 και την άρση της ταξιδιωτικής απαγόρευσης κατά της Τολού, οκτώ μήνες μετά την αποφυλάκισή της.

Διαβάστε ακόμη

Γερμανίδα δημοσιογράφος κρατείται στην Τουρκία

Επίθεση σε τούρκο αντιφρονούντα δημοσιογράφο στο Βερολίνο

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

    

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας