16:55 Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023
eReportaz

Live:

Τουρκία: Ο Κούρδος ηγέτης Ντεμιρτάς ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την ενεργό πολιτική

Τουρκία: Ο Κούρδος ηγέτης Ντεμιρτάς ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την ενεργό πολιτική

Την αποχώρησή του από την ενεργό πολιτική της Τουρκίας ανακοίνωσε σήμερα ο φυλακισμένος Κούρδος ηγέτης, Σελαχατίν Ντεμιρτάς.

Σε δήλωσή του, ο Ντεμιτράς κάλεσε τους αξιωματούχους του HDP να κάνουν «εμπεριστατωμένη αυτοκριτική» μετά τη χαμηλότερη των προσδοκιών επίδοση στις τουρκικές εκλογές τον περασμένο μήνα.

Το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών, που κατέβηκε στις εκλογές υπό το λάβαρο άλλου κόμματος λόγω κινδύνου απαγόρευσής του εξαιτίας φερόμενων δεσμών με μαχητές, εξασφάλισε το 8,79% των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές της 14ης Μαΐου. Στις εκλογές του 2018, το HDP είχε πάρει το 11,7% των ψήφων. Ωστόσο, παραμένει το τρίτο κόμμα στην τουρκική Εθνοσυνέλευση μετά τις εκλογές του Μαΐου.

«Ζητώ ειλικρινά συγγνώμη από τον λαό μας που δεν μπορέσαμε να φέρουμε σε πέρας μια πολιτική αντάξιά του», δήλωσε ο πρώην ηγέτης του HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Artigercek από τη φυλακή της Αδριανούπολης όπου κρατείται, στη βορειοδυτική Τουρκία. «Αν και θα συνεχίσω τον αγώνα μου με αντίσταση από τη φυλακή όπως και όλοι οι σύντροφοί μου, αποσύρομαι από την ενεργό πολιτική σε αυτό το στάδιο», πρόσθεσε.

Ο Ντεμιρτάς είπε πως θα παραμείνει μέλος του HDP και κάλεσε το κόμμα του να κάνει αυτοκριτική: «Αυτό που χρειαζόμαστε πιο πολύ είναι η εσωκομματική δημοκρατία. Όταν η εσωκομματική δημοκρατία μειώνεται, τα λάθη ακολουθούν το ένα το άλλο».

Υπενθυμίζεται ότι εισαγγελέας κατέθεσε αίτημα για απαγόρευση του HDP τον Μάρτιο του 2021, κατηγορώντας το ότι έχει δεσμούς με το εκτός νόμου Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και από την Τουρκία.

Το HDP αρνείται ότι έχει δεσμούς με το PKK, το οποίο πολεμά εναντίον του τουρκικού κράτους για δεκαετίες σε μια σύγκρουση για αυτονομία που έχει οδηγήσει στον θάνατο τουλάχιστον 40.000 ανθρώπους. Ο Ντεμιρτάς ήταν συμπρόεδρος του HDP από το 2014 μέχρι το 2018. Παρότι έγκλειστος στη φυλακή από το 2016, παρέμεινε μια σημαντική πολιτική φυσιογνωμία στην τουρκική πολιτική σκηνή, εκδίδοντας καθημερινά πολιτικά μηνύματα μέσω του λογαριασμού του στο Twitter στους περισσότερους από δύο εκατομμύρια ακολούθους του.

Το HDP και οι σύμμαχοί του δεν πρότειναν κάποιον υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές και υποστήριξαν τον κύριο υποψήφιο της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τουρκία: Ο Ερντογάν επιδιώκει προεκλογικό «χάος», όμως θα αποτύχει, λέει ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς

Τουρκία: Ποινή 2,5 ετών στη σύζυγο του φυλακισμένου Σελαχατίν Ντεμίρτας

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

        

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας