Τα ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα βρεθούν στο επίκεντρο της ατζέντας της αυριανής συνεδρίασης του Συμβούλιου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, την ίδια ώρα που Τούρκοι αναλυτές στοχοποιούν Λέσβο και Σάμο.

Ειδικότερα, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, ο Ντενίζ Τανσί, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Yeditepe, ανέφερε σε τηλεοπτική εκπομπή πως “η Τουρκία έχει το δικαίωμα της αυτοάμυνας, και ίσως να το χρησιμοποιήσει όχι με επέμβαση, αλλά με αποκλεισμό”, σημειώνοντας πως και αυτό είναι μέρος της διπλωματικής πίεσης.

“Η οποιαδήποτε επέμβαση της Τουρκίας προς τα νησιά θα είναι ζήτημα νόμιμης άμυνας. Δεν πρέπει να εκληφθεί διαφορετικά. Διότι δεν ξέρουμε το πού θα χτυπήσουν (σ.σ.: οι Έλληνες)”, τόνισε, για να προσθέσει ότι η τουρκική πλευρά δεν θα δεχθεί τη στρατιωτικοποίηση των νησιών σε βάρος της Τουρκίας και τη “μετατροπή τους σε οπλοστάσια” όπως υποστήριξε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο στρατιωτικός αναλυτής Αμπντουλάχ Αγάρ είπε στο CNN Türk για τη βόρεια Λέσβο: “Πόση είναι η απόσταση εδώ; 10 χιλιόμετρα. Δηλαδή ένα σύστημα πυροβολικού που μπορεί να τοποθετηθεί στις ακτές μπορεί να στοχεύσει την Τουρκία άνετα, δηλαδή τις δυνάμεις που θα κάνουν απόβαση μπορεί να τις πλήξει. ή να πλήξουν μια κίνησή μας στις θάλασσες”.

Στο ίδιο μήκος κύματος αναφέρθηκε και στη Σάμο, σημειώνοντας πως “η απόσταση είναι μόλις 2 χιλιόμετρα, αν εγκαταστήσει (σ.σ.: η Ελλάδα) μονάδες πυροβολικού, ή απέναντι από το Κουσάντασι, ενώ κανονικά σε πόλεμο δεν πρέπει να χτυπηθούν οι κατοικημένες περιοχές”.

Σημειώνεται ότι η Άγκυρα αναμένεται να στείλει και τρίτη επιστολή στον ΟΗΕ καταγγέλλοντας τη στρατιωτικοποίηση ελληνικών νησιών και αμφισβητώντας την ελληνική κυριαρχία σε αυτά.

Διαβάστε επίσης

Κιλιτσντάρογλου σε Ερντογάν: Αν έχεις την ψυχή, πήγαινε να πάρεις τα ελληνικά νησιά

Προκόπης Παυλόπουλος: Απόφαση της Χάγης ακυρώνει στο ακέραιο την ανιστόρητη τουρκική ρητορική για τα ελληνικά νησιά