20:47 Τρίτη 23 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Τούρκος καθηγητής αμφισβητεί την στατικότητα στην Αγία Σοφία - «Θα καταρρεύσει»

Τούρκος καθηγητής αμφισβητεί την στατικότητα στην Αγία Σοφία - «Θα καταρρεύσει»

Στον απόηχο του σοβαρού ζητήματος που έχει προκύψει στην Ελλάδα με την στατικότητα των στεγάστρων Καλατράβα στο ΟΑΚΑ, στην Τουρκία καθηγητής θέτει αντίστοιχο θέμα για την Αγία Σοφία.

Ο καθηγητής Ιλμπέρ Ορταϊλί, ο οποίος συμμετείχε ως καλεσμένος στο πρόγραμμα Teke Tek Bilim, έκανε αξιοσημείωτες δηλώσεις για την Αγία Σοφία, η οποία μετατράπηκε σε τζαμί πριν από τρία χρόνια και φιλοξενεί χιλιάδες επισκέπτες καθημερινά. Πρόσφατα είχε γραφτεί πως κλείνει για έργα συντήρησης αλλά μετά η Άγκυρα διέψευσε τις φήμες πως η Αγία Σοφία θα κλείσει για τις εργασίες συντήρησης και πως αυτές θα διαρκέσουν 50 χρόνια.

Σε σχετική ερώτηση αν «θα έπρεπε να επιτρέπεται τόσοι άνθρωποι να εισέρχονται σε ένα κτίριο 1.500 ετών» ο Τούρκος καθηγητής απάντησε: «Φυσικά δεν μπορεί να επιτραπεί. Γι’ αυτό θα το κλείσεις και θα το επαναφέρεις. Αέναη αποκατάσταση. Αν είναι έξυπνοι, θα το κλείσουν». Σε επόμενη ερώτηση «τι θα συμβεί αν δεν κλείσει» ο Ιλμπέρ Ορταϊλί ήταν αφοπλιστικός: «Θα καταρρεύσει».

Ο Ιλμπέρ Ορταϊλί, είναι καθηγητής ιστορίας με καταγωγή από την Κριμαία, και διδάσκει στο πανεπιστήμιο MEF, στο πανεπιστήμιο Γαλατάσαραϊ στην Κωνσταντινούπολη και στο πανεπιστήμιο Μπιλκέντ στην Άγκυρα. Ο καθηγητής είχε αντιταχθεί στο να γίνει η Αγία Σοφία τζαμί, το 2020 λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν είμαστε Ισπανοί, είμαστε ένα παγκόσμιο κράτος» αναφερόμενος στην Ισπανία που μετέτρεψε το τζαμί της Κόρδοβα σε εκκλησία.

Άρθρο του Τούρκου καθηγητή για την Αγία Σοφία
Προ δεκαπενθημέρου σε άρθρο του στην Χουριέτ σημείωσε μεταξύ άλλων: «Η Αγία Σοφία δεν είναι ένα σημείο που ο καθένας μπορεί να περπατήσει ελεύθερα. Επειδή οι διάδρομοι από κάτω, οι υδάτινες οδοί που μεταφέρουν τα απόβλητα και το νερό της υγρασίας και το σύστημα εξαερισμού δεν είναι αρκετά ισχυρά για να σηκώσουν τόσους πολλούς επισκέπτες. Ο αριθμός των επισκεπτών απαιτεί επείγουσα παρέμβαση».

Εξέφρασε δε τις αμφιβολίες του και για το κατά πόσο η Αγία Σοφία αντέχει ένα πλήθος «αποτελούμενο από επιστήμονες όπως ιστορικούς τέχνης, ιστορικούς, αρχαιολόγους, εκπροσώπους του κόσμου των μεγάλων θρησκειών, κληρικούς του μουσουλμανικού κόσμου, πολιτικούς και δημόσιους υπαλλήλους»

«Η Αγία Σοφία υφίσταται εδώ και 1500 χρόνια. Δεν είναι λογικό να χρησιμοποιούνται οι τουαλέτες της Αγίας Σοφίας για αφόδευση. Εάν κάθε επισκέπτης χρησιμοποιεί τα σιντριβάνια και τις τουαλέτες, πώς θα αντέξει το αποχετευτικό σύστημα κάτω από αυτό το κτίριο;» ανέφερε σε άλλο σημείο του άρθρου σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

     

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας