6:33 Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2021
eReportaz

Live:

Τράπεζα Πειραιώς: Γιατί το ΤΧΣ δεν επιδιώκει πρόχειρες λύσεις

Τράπεζα Πειραιώς: Γιατί το ΤΧΣ δεν επιδιώκει πρόχειρες λύσεις

Τα σενάρια για την τύχη των υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολογιών (CoCos) της Τράπεζας Πειραιώς ύψους 2,04 δισ. ευρώ που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και οι πληροφορίες για την ύπαρξη πρότασης για υπό όρους αύξηση κεφαλαίου από την πλευρά βασικών μετόχων του ιδρύματος (Paulson & Co, Αριστοτέλη Μιστακίδη και η Bienville Capital) οδήγησαν χθες στην κατάρρευση της μετοχής του ιδρύματος, κατά 24,26% στα 0,7180 ευρώ ανά μετοχή.

Μπορεί το πιστωτικό ίδρυμα να ξεκαθάρισε πως δεν θα υπάρξει στο αμέσως προσεχές διάστημα αύξηση κεφαλαίου, ωστόσο η ταραχή που επικράτησε στο ταμπλό εξηγείται πλήρως από τη φύση της πρότασης που δημοσιοποιήθηκε μεν, απορρίφθηκε δε από το ΤΧΣ.

Η πρόταση των τριών ιδιωτών μετόχων της Τράπεζα Πειραιώς προέβλεπε την κάλυψη αύξησης κεφαλαίου, ύψους 800 εκατ. ευρώ, αφού προηγουμένως το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μετέτρεπε τα CoCos σε μετοχές. Μετά την μετατροπή αυτή το ποσοστό του ΤΧΣ στην τράπεζα σχεδόν θα τριπλασιαζόταν, αλλά εν συνεχεία θα υποχωρούσε κάτω από τα σημερινά επίπεδα (ανάλογα με την τιμή που θα γίνει η αύξηση κεφαλαίου των 800 εκατ. ευρώ).

Το ΤΧΣ διαθέτει σήμερα ποσοστό 26,4% στην Πειραιώς, δηλαδή 165 εκατομμύρια μετοχές, από τις 437 εκατομμύρια μετοχές της τράπεζας. Εάν προχωρούσε η μετατροπή των CoCos σε μετοχές στη τιμή των 6 ευρώ ανά μετοχή, το ΤΧΣ θα βρισκόταν να διαθέτει το 61,3% του συνόλου των μετοχών, ήτοι 510 εκατομμύρια μετοχές της τράπεζας, από σύνολο 831 εκατομμυρίων μετοχών. Εάν όμως προχωρούσε και η αύξηση κεφαλαίου των 800 εκατ. ευρώ σε τιμή 0,50 ευρώ ανά μετοχή (ονομαστική τιμή) θα εκδίδονταν 1,6 δισεκατομμύρια νέες μετοχές, αυξάνοντάς στα 2,431 δισεκατομμύρια τις μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς.

Πηγή: CNN.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

Τράπεζα Πειραιώς: Κρατικοποίηση ή αύξηση μετοχικού κεφαλαίου οι δύο δρόμοι;

Εκτίναξη του Δημόσιου χρέους στην Eυρωζώνη. Πρωτιά για την Ελλάδα

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας