18:55 Πέμπτη 1 Ιουνίου 2023
eReportaz

Live:

Τραπεζικές πηγές: Δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος για αξιολόγηση - «κόκκινα» δάνεια

Τραπεζικές πηγές: Δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος για αξιολόγηση - «κόκκινα» δάνεια

Την ανάγκη να ολοκληρωθεί το γρηγορότερο η αξιολόγηση και να υλοποιηθούν οι εκκρεμότητες στο θεσμικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων υπογραμμίζουν τραπεζικές πηγές που παρακολουθούν στενά τις ελληνικές εξελίξεις.

Όπως σημειώνουν δεν υπάρχει άμεση ανησυχία για την μη επίτευξη των στόχων μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχουν δεσμευτεί οι ελληνικές τράπεζες καθώς έχουν μεσοπρόθεσμο ορίζοντα: το τέλος του 2019.

Ωστόσο τονίζουν ότι ήδη έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος κάτι που μπορεί στο μέλλον να οδηγήσει σε δυσκολότερες και πολυπλοκότερες αποφάσεις.

Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι αν δεν υπάρξει σημαντική πρόοδος στο ζήτημα των «κόκκινων» δανείων τα αποτελέσματα του stress test που θα διενεργήσει η ΕΚΤ το 2018 μπορεί να μην είναι τόσο καλά, όσο θα ήταν με κανονικές συνθήκες.

Η τελική επίδοση των ελληνικών τραπεζών στο stress test, σημειώνουν, θα εξαρτηθεί από τη πρόοδο στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και τις απαιτήσεις που θα θέσει η ΕΚΤ για το δυσμενές σενάριο της άσκησης.

Για το λόγο αυτό όσο γρηγορότερα έχουμε θετικά αποτελέσματα στα «κόκκινα» δάνεια τόσο το καλύτερο.

Αναγνωρίζουν ωστόσο ότι χωρίς την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου (εξωδικαστικός, αναβαλλόμενος φόρος, ηλεκτρονική πλειστηριασμοί, νομική κάλυψη τραπεζικών στελεχών, αλλά και την ομαλοποίηση του γενικότερου περιβάλλοντος με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, οι τράπεζες δεν μπορούν να προχωρήσουν με μεγάλη αποτελεσματικότητα στο ζήτημα των προβληματικών δανείων.

Πρέπει να ενεργοποιηθεί ένας ενάρετος κύκλος, τονίζουν, μια αλληλουχία θετικών ειδήσεων για την Ελλάδα η οποία θα αλλάξει την τρέχουσα κατάσταση και θα βοηθήσει τις τράπεζες να αντιμετωπίσουν τα «κόκκινα», ανακτώντας παράλληλα την ικανότητα χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας.

Πηγή: kathimerini.gr 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

               

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας