3:34 Τετάρτη 17 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Τρία θέματα στην άτυπη Σύνοδο των 27: Ουκρανία, ενέργεια, οικονομία - Αποφάσεις την επόμενη φορά

Τρία θέματα στην άτυπη Σύνοδο των 27: Ουκρανία, ενέργεια, οικονομία - Αποφάσεις την επόμενη φορά

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να βρει έναν κοινό τρόπο για να περιορίσει την άνοδο των τιμών της ενέργειας.

Ωστόσο, οι διαφορές παρέμειναν κατά τη διάρκεια της άτυπης συνόδου κορυφής που συγκέντρωσε τους 27 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων στην Πράγα.

Υπάρχουν κάποιες ιδέες στο τραπέζι γύρω από τις οποίες υπάρχει συναίνεση, όπως το κοινό σχέδιο προμηθειών για την αγορά ενέργειας. Αυτό είναι βέβαιο ότι θα συμβεί όπως είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν:

«Ένα πράγμα είναι απόλυτα ξεκάθαρο, υπάρχει ευρεία υποστήριξη ότι την επόμενη άνοιξη, στο τέλος του χειμώνα, όταν τα αποθέματα στις αποθήκες μας θα εξαντληθούν, ότι είναι υψίστης σημασίας να έχουμε μια κοινή αγορά φυσικού αερίου, ώστε να αποφύγουμε να καρφώνουμε ο ένας τον άλλο αλλά αντιθέτως να έχουμε συλλογική διαπραγματευτική δύναμη».

Ενωτική εμφάνιση Σολτς, Ρούτε και Μακρόν

Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη διαμάχη σχετικά με την εισαγωγή ανώτατου ορίου στην τιμή του φυσικού αερίου.

Για να δείξουν ενότητα, οι ηγέτες Γαλλίας, Γερμανίας και Ολλανδίας εμφανίστηκαν μαζί κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής.

Αν και το Βερολίνο θα προτιμούσε μια συμμαχία σε επίπεδο G7 για να μειωθούν οι τιμές και να αποφύγει τον κίνδυνο απώλειας των προμηθειών.

Από τις χώρες της Βαλτικής υπάρχει στήριξη στην επιβολή πλαφόν, όπως δήλωσε η Εσθονή πρωθυπουργός Κάγια Κάλας.

«Υποστηρίζουμε το ανώτατο όριο της τιμής του φυσικού αερίου εάν δεν επηρεάζει την ασφάλεια του εφοδιασμού, διότι εάν βρεθούμε στην παγκόσμια αγορά να ανταγωνιζόμαστε για το LNG, για παράδειγμα, εάν η περιοχή μας έχει πλαφόν και οι άλλες περιοχές δεν έχουν τότε απλώς θα μείνουμε χωρίς βενζίνη γιατί κανείς δεν θα μας πουλάει φυσικό αέριο».

Τι απάντησε ο Σολτς για το πακέτο ενίσχυσης επιχειρήσεων και νοικοκυριών ύψους 200 δισ.
Η σύνοδος ήταν επίσης μια ευκαιρία για τη Γερμανία να εξηγήσει την ανακοίνωση του πακέτου 200 δισ. ευρώ για να βοηθήσει εταιρείες και νοικοκυριά, καθώς πολλές κυβερνήσεις πιστεύουν ότι θα μπορούσε να δημιουργήσει στρεβλώσεις στην ενιαία αγορά. Ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς υποβάθμισε το θέμα.

«Αν δείτε τι γίνεται γύρω σας, απλά πρέπει θα αντιληφθείτε ότι αυτό που κάνουμε είναι κάπου στη μέση αρκετών αποφάσεων που πολλοί και σε άλλες χώρες έχουν λάβει το προηγούμενο διάστημα».

Οι αποφάσεις παραπέμπονται για την τακτική Σύνοδο Κορυφής στις 20-21/10
Οι 27 θα συναντηθούν σε δύο εβδομάδες στη Σύνοδο Κορυφής. Στις 20 και 21 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες θα πρέπει να είναι σε θέση να έλθουν σε συμφωνία σχετικά με τον καλύτερο τρόπο μετασχηματισμού της αγοράς ενέργειας για να μειωθούν οι τιμές. Θα έχει προηγηθεί Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας την επόμενη εβδομάδα, στις 11 και 12 Οκτωβρίου.

Διαβάστε επίσης

Η ανακοπή της μετανάστευσης από τη Λιβύη στο επίκεντρο της άτυπης συνόδου κορυφής στη Μάλτα

Ντράγκι από Πράγα: Πρέπει να εργαστούμε όλοι μαζί για να αντιμετωπίσουμε την ενεργειακή κρίση

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

   

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας