3:58 Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2022
eReportaz

Live:

Τρομοκρατική οργάνωση η Χεζμπολάχ στην Αυστραλία

Τρομοκρατική οργάνωση η Χεζμπολάχ στην Αυστραλία

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας ενέγραψε σήμερα ολόκληρη τη Χεζμπολάχ, τη σιιτική παράταξη του Λιβάνου –που διαθέτει στρατιωτικό βραχίονα και ελέγχει μεγάλο μέρος της αραβικής χώρας–, στον κατάλογο των “τρομοκρατικών οργανώσεων” τον οποίο καταρτίζει, ενώ μέχρι τώρα αυτό ίσχυε μόνο για ένοπλες μονάδες της από το 2003.

Το ισχυρό σιιτικό κίνημα του Λιβάνου, που υποστηρίζεται από το Ιράν, “συνεχίζει να απειλεί πως θα διαπράξει τρομοκρατικές επιθέσεις και να υποστηρίζει τρομοκρατικές οργανώσεις” και αποτελεί “αληθινή” και “αξιόπιστη” απειλή για την ασφάλεια της Αυστραλίας, δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης του συντηρητικού πρωθυπουργού Σκοτ Μόρισον, η Κάρεν Άντριους.

Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ έχουν εγγράψει εδώ και πολλά χρόνια τη Χεζμπολάχ στους καταλόγους των “τρομοκρατικών οργανώσεων” που καταρτίζουν, όμως άλλες χώρες αρνούνται να επιβάλουν κυρώσεις στον πολιτικό βραχίονα της παράταξης αυτής, με το σκεπτικό πως αυτό θα μετατρεπόταν σε πρόσκομμα για τις σχέσεις τους με τις αρχές του Λιβάνου.

Η Χεζμπολάχ θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από αρκετές δυτικές χώρες, όμως ορισμένες διστάζουν να χαρακτηρίσουν με αυτόν τον τρόπο τον πολιτικό της βραχίονα επιχειρηματολογώντας πως έτσι θα προκαλείτο πολιτική αποσταθεροποίηση στον Λίβανο και θα περιπλέκονταν οι διμερείς σχέσεις.Η Χεζμπολάχ, που εκπροσωπείται στο λιβανέζικο κοινοβούλιο, είναι η μόνη παράταξη που δεν εγκατέλειψε το στρατιωτικό της οπλοστάσιο μετά τον εμφύλιο πόλεμο στη χώρα (1975-1990).

Διατηρεί ισχυρή πολιτοφυλακή, που υποστηρίζεται και εξοπλίζεται από το Ιράν και έχει αναπτυχθεί σε πολέμους δι’ αντιπροσώπων στην περιοχή.

Το να ανήκει κανείς στη Χεζμπολάχ ή να τη χρηματοδοτεί θα είναι πλέον παράνομο στην Αυστραλία, όπου ζει μεγάλη κοινότητα Λιβανέζων.

Διαβάστε ακόμη

Το Βερολίνο θέτει εκτός Νόμου τρεις οργανώσεις που συνδέονται με την Χεζμπολάχ

Η Χεζμπολάχ αποκαλύπτει την δύναμή της

Διαβάστε ακόμη

Top News

       

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας