14:42 Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Τσακαλώτος: Λύση για το χρέος μέχρι το Μάρτιο του 2016 – Υπέρ της ελάφρυνσης ο Αμερικανός πρέσβης

Τσακαλώτος: Λύση για το χρέος μέχρι το Μάρτιο του 2016 – Υπέρ της ελάφρυνσης ο Αμερικανός πρέσβης

Ότι θα βρεθεί λύση για το χρέος έως το Μάρτιο του 2016, όταν και θα παρουσιαστεί το νέο αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης, και θα εκλείψει οριστικά ενδεχόμενο Grexit, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Παράλληλα, μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου «Η Ώρα της Ελληνικής Οικονομίας», ο ίδιος τόνισε ότι μόλις ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και η συζήτηση για το χρέος, θα απελευθερωθεί η συμπιεσμένη ζήτηση στην ελληνική οικονομία και υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει ένας καθαρός διάδρομος τουλάχιστον μίας δεκαετίας για τους υποψήφιους επενδυτές.

Ο κ. Τσακαλώτος επεσήμανε τέλος ότι δεν μπορεί να είναι διαρκώς σε αμφισβήτηση η ελληνική κυβέρνηση και πως η αξιοπιστία της πρέπει να κριθεί θετικά.

Από την πλευρά του, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Ντέιβιντ Πιρς, τάχθηκε υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, εξαίροντας τη σημασία της Ελλάδας ως ενεργειακός κόμβος για την Ευρώπη.

Από το βήμα συνεδρίου, ο Αμερικανός πρέσβης σημείωσε ότι οι ΗΠΑ «παραμένουν αισιόδοξες για την πορεία της χώρας» ενώ εξέφρασε τη στήριξη στην προσπάθεια του ελληνικού λαού. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει δείξει πολλές φορές ότι στέκει αρωγός στην προσπάθεια της χώρας, κατανοεί το ανθρωπιστικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από την κρίση και περιμένει ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες της χώρας με τους θεσμούς.

Ο κ. Πιρς συμπλήρωσε ότι η ΕΕ είναι βασικός εταίρος για την ΗΠΑ και πρόσθεσε ότι «για να προσελκυστούν επενδύσεις βασικό είναι να τιμά κάποιος τις δεσμεύσεις του. Εάν δημιουργεί κίνητρα για ιδιωτικές επενδύσεις, τότε είναι έτοιμη η χώρα για να γίνουν οι επενδύσεις, αλλά αυτό να υποστηριχθεί με πράξεις όχι με λόγια».

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στη γεωγραφική θέση της Ελλάδας, όχι μόνο για τον τουρισμό, αλλά για την στρατηγική της σημασία μεταξύ Ασίας Αφρικής και Ευρώπης, καθώς και την ενεργειακή σημασία αυτής της θέσης για όλη την Ευρώπη. Όπως εξήγησε, η Ελλάδα μπορεί να γίνει πυλώνας για να περάσει το κασπιακό αέριο στην Ευρώπη, αλλά και η ίδια η Ελλάδα «μπορεί να είναι λιγότερο εξαρτώμενη από το ρωσικό αέριο με προαγωγή εσωτερικών πόρων, όπως η εξόρυξη υδρογονανθράκων από θαλάσσιες εξέδρες, αλλά και από την ξηρά».

Ακόμη, αναφέρθηκε στα οφέλη για την Ελλάδα από την επικύρωση της διατλαντικής συμφωνίας εμπορίου, ενώ σημείωσε ότι είναι κεφαλαιώδους σημασίας για νέους και παλιούς επενδυτές η παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη. «Βγαίνει η Ελλάδα από τη δίνη της κρίση και εύχομαι η χώρα να ξαναβρεί τον ρυθμό της προς την ανάπτυξη και σταθερότητα», κατέληξε ο Αμερικανός πρέσβης.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

   

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας