14:01 Δευτέρα 8 Αυγούστου 2022
eReportaz

Live:

(Video) Τσίπρας για Κοτζιά: Δεν θα επιτρέψω άλλες διγλωσσίες και προσωπικές στρατηγικές

(Video) Τσίπρας για Κοτζιά: Δεν θα επιτρέψω άλλες διγλωσσίες και προσωπικές στρατηγικές

Ο Αλέξης Τσίπρας αναλαμβάνει το ΥΠΕΞ και αμέσως έστειλε το δικό του μήνυμα στο Νίκο Κοτζιά, χαρακτηρίζοντάς τον “δίγλωσσο” και πολιτικό πρόσωπο που σκόπευε σε ατομική στρατηγική!

Διαβάστε τι είπε προ ολίγου ο Έλληνας πρωθυπουργός με αποδέκτες τους συντρόφους του στην κυβέρνηση και το λαό των Σκοπίων. Ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε εκνευρισμένος με τον πρώην υπουργό του, αλλά και αποφασισμένος, αφού ανέλαβε ο ίδιος το υπουργείο!

“Λίγο πριν αναχωρήσω για τις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής, ο Νίκος Κοτζιάς μου έθεσε την παραίτησή του από τη θέση του υπουργού των Εξωτερικών. Με πόνο καρδιάς την έκανα δεκτή. Θέλω να τον ευχαριστήσω θερμά και ειλικρινώς για την πολύτιμη συμβολή του τα 3,5 αυτά χρόνια στην αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της χώρας, στην πολύτιμη συμβολή του στην κοινή μας προσπάθεια.

Αναλαμβάνω εγώ ο ίδιος το υπουργείο Εξωτερικών το επόμενο διάστημα και την ευθύνη του, δίνοντας ένα μήνυμα ότι πρόκειται για επιλογή που σηματοδοτεί την αποφασιστικότητα μου να κάνω ότι περνά από το χέρι μου και να διασφαλίσω την επιτυχή ολοκλήρωση της ιστορικής συμφωνίας των Πρεσπών που αναβαθμίζει τον διεθνή ρόλο της χώρας. Η απόφαση να αποδεχθώ την παραίτηση Κοτζιά, αλλά και η απόφασή μου να αναλάβω εγώ ο ίδιος το ΥΠΕΞ το επόμενο διάστημα είναι απόφαση με πολλαπλά μηνύματα, τόσο προς το εξωτερικό, όσο και προς το εσωτερικό και την κυβέρνησή μου θα έλεγα. Σηματοδοτεί την απόφασή μου να μην ανεχτώ από δω και στο εξής καμία διγλωσσία από οποιονδήποτε και καμία προσωπική στρατηγική στην εθνική γραμμή της χώρας και ταυτόχρονα να μην ανεχθώ από κανέναν, συνειδητά ή ασυνείδητα, εν προκειμένω ασυνείδητα, να διαταράξει την ομαλή πορεία της χώρας προς την οριστική έξοδο από την κρίση και από τα μνημόνια που ταλαιπώρησε τον ελληνικό λαό τα τελευταία χρόνια.

Θέλω ταυτόχρονα να στείλω ένα μήνυμα στους γείτονές μας που αυτές τις μέρες έχουν τις δικές τους διαδικασίες όπως προβλέπονται από το Σύνταγμα, προκειμένου να προχωρήσουν στην αλλαγή της συνταγματικής τους ονομασία, όπως προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών. Θέλω να τους ενθαρρύνω να προχωρήσουν με αποφασιστικότητα και με θάρρος, γιατί δεν θα έχουν άλλη ευκαιρία. Η Ελλάδα δεν θα αποδεχθεί ποτέ την ένταξη της γειτονικής μας χώρας, σε οποιοδήποτε διεθνή οργανισμό που η ίδια συμμετέχει, εν προκειμένω στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ, με τη συνταγματική ονομασία ‘Δημοκρατία της Μακεδονίας’. Θέλω λοιπόν να τους ενθαρρύνω να προοχωρήσουν. Θα είναι ένα αποφασιστικό βήμα στην ολοκλήρωση της συμφωνίας για την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια και θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα και η κυβέρνησή μου θα κάνει αυτό που πρέπει και ορίζουν οι διεθνείς της υποχρεώσεις”.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

          

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας