More

  Τσίπρας στη Βουλή: Η σιωπή σας για τα voucher είναι ύποπτη

  Bρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή, κατόπιν αιτήματος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής, για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, με τον Αλέξη Τσίπρα, τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο βήμα.

  Το αντικείμενο της συζήτησης είναι η κυβερνητική πολιτική σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στην Ελλάδα.

  Ο πολιτικός δημοσιογράφος του ereportaz Παντελής Περιβολάρης βρίσκεται στη Βουλή και μεταδίδει απευθείας τις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών.

  Δείτε εδώ τις δηλώσεις του Μητσοτάκη.

  Τσίπρας από την Βουλή

  Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι περάσαμε μία πολύ μεγάλη δυσκολία που έχει να κάνει με τη ζωή και την υγεία των πολιτικών και το σήμερα και το αύριο. Η διαχείριση απαιτεί σοβαρότητα και υπευθυνότητα και ιεράρχηση προτεραιοτήτων απ’ όλους μας.

  Άλλοι έδωσαν τη μάχη και άλλη περιόρισαν την ατομική τους ελευθερία ζώντας σε 40 και 50 τετραγωνικά με μειωμένο εισόδημα και αυξημένη ανασφάλεια. Άλλοι με ηρωισμό διακινδύνευσαν τη ζωή τους. Δεν ήταν γκόλντεν μπόιζ, αυτοί που μέχρι χθες τους θεωρούσατε περιττούς δημοσίους υπαλλήλους. Και άλλες φορές υπαγορεύατε τη μείωση μισθών και την απόλυσή τους.

  Ο κόσμος έβαλε πλάτη, έδωσε χώρο στην αλληλεγγύη και εμπιστεύτηκε την επιστημονική κοινότητα και όχι επειδή εσείς με ύφος αλαζονικό μας είπατε ότι τους εμπιστευτήκατε. Όλος αυτός ο κόσμος ταλαιπωρημένος από την λιτότητα και τα μνημόνια δεν μας έδωσε και δεν σας έδωσε λευκή επιταγή για πολιτικά παιχνίδια, μας έδωσε χρόνο. Χρόνο για να απαλλαγούμε από ιδεοληψίες και αγκυλώσεις που αντιμετωπίζουν τη δημόσια υγεία ως ωάρος.

  Ανεπαρκή τα μέτρα για τη Δημόσια Υγεία

  Το ερώτημα είναι τον αξιοποιήσατε το χρόνο; Όχι και θα λογοδοτήσετε. Μόνιμες προσλήψεις κάνατε; Βγήκατε με διάθεση αλαζονική και είπατε. Μόλις 300 γιατρούς προσλάβατε συμβασιούχους. Δεν ανοίξατε μονάδες ΜΕΘ. Μόνο κρεβάτια κάνατε. Οι ΜΕΘ δεν είναι τα κρεβάτια. Προσλάβατε ενταντικολόγους και νοσηλευτές. Όχι, κανέναν. Εμείς είχαμε προγραμματίσει για 4.000 μόνιμους γιατρούς και νοσηλευτές και εσείς παγώσατε τη διαδικασία.

  Τους επικουρικούς γιατρούς τους αφήνετε να φύγουν. Και δεν πληρώνετε και τις υπερωρίες τους. Δεν αξιοποιήσατε το χρόνο. Στο ζήτημα των τεστ τι κάνατε για να προετοιμάστε την έξοδο από την καραντίνα με ασφάλεια. Τι κάνατε; Αγνοήσατε τις επιστολές των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων που πρόσφεραν δωρεάν τις υπηρεσίες.

  Μεροληψία στα τεστ

  Η χώρα μας βρίσκεται σήμερα τελευταία στα τεστ, μόνο τη Βουλγαρία περνάμε. Το αποτέλεσμα είναι να πορευόμαστε στα τυφλά στη δεύτερη φάση. Να βγαίνουμε από τα σπίτια μας.

  Δεν κάνατε τεστ στον απλό κόσμο. Τα δώσατε στους ιδιώτες και μάθαμε μόνο ποιοι σελέμπριτις είχαν κορωνοϊό και ο απλός κόσμος νόμισε ότι είχε γρίπη. Περάσατε ρυθμίσεις για να βοηθήσετε φίλους όπως τον κ. Φέσσα. Οι ταχυμεταφορές ήταν ο πρώτος κλάδος που χτυπήθηκε. Έχετε δίπλα σας τον πρώην διευθυντή του κ. Φέσσα που σας κατευθύνει.

  «Ελέγχετε τα ΜΜΕ»

  Παρακάμψετε τη Δαύγεια συνεργαστήκαμε με εταιρία που συνεργαστήκατε προεκλογικά. Χρειάζεται ενίσχυση ο Τύπος ναι. Αλλά όχι ανεξέλεγκτα. Που πήγαν τα λεφτά. Γιατί αποκλείσατε τα μέσα που δεν σας είναι αρεστά. Δώσατε χρήματα σε σάιτ που έχουν έδρα τις ΗΠΑ;
  Όλα αυτά είναι επιβράβευση φρονίμων, τιμωρία των ατάκτων. Εκμεταλλεύεστε την πανδημία για να στήσετε σχέσεις εξάρτησης και έλεγχο της πληροφόρησης. Ερωτροπείτε με τον ολοκληρωτισμό.

  Ανοίγετε τα σχολεία γιατί βιάζεστε να στεφθείτε νικητές

  Είπατε ότι από εδώ και πέρα η ευθύνη είναι ατομική, ενώ έπρεπε να δώσετε το αντίθετο μήνυμα. Τώρα είναι η σειρά της Κυβέρνησης να πράξη το καθήκον σας. Να γίνω πιο συγκεκριμένος. Εξηγείστε τη λογική της απόφασής να ανοίξουν τα σχολεία στις 18 Μαΐου και ποια λογική για τα δημοτικά και νηπιαγωγεία που τελευταία στιγμή αποφασίσατε να μην ανοίξετε και ευτυχώς. Σπεύσατε να πάρετε μία απόφαση με ρίσκο και κινδύνους.

  Στο άνοιγμα των σχολείων θα οφείλεται το ένα τρίτο των νέων κρουσμάτων σύμφωνα με έκθεση που διαβάσαμε στη Ρεπουμπλικά. Τα πρώτα αποτελέσματα στη Γερμανία της αύξησης των κρουσμάτων δεν σας προβλημάτισε. Γιατί παίρνετε το ρίσκο.

  Αλλάζουμε τη στρατηγική για να αποκτήσουμε τη ανοσία αγέλης. Το πιθανότερο είναι η επιθυμία σας να δρέψετε δάφνες του νικητή και ότι τάχα επιστρέψαμε στην κανονικότητα, ενώ κανονικότητα δεν θα υπάρξει για πολύ καιρό ακόμα.

  Δεν μας είπατε γιατί το Μάρτιο τα σχολεία είναι υγειονομικές βόμβες και δεν είναι τώρα. Γιατί η χρήση μασκών δεν ήταν επιβεβλημένη ή και επικίνδυνο τη Μάρτιο και τώρα είναι επιβεβλημένη και με πρόστιμο; Η στάση σας δεν είναι υπεύθυνη είναι αλλοπρόσαλλη.

  Το χειρότερο σχέδιο οικονομικής προστασίας των πολιτών στην Ευρώπη

  Προχωρείτε σε πλήρη απορύθμιση εργασιακών σχέσεων. Με βάση το σχέδιό σας μετατρέψατε εργαζόμενους σε επιδοτούμενους ανέργους. Νομοθετήσατε την εκ περιτροπής εργασίας, μισή δουλειά, μισό μισθοί. Δεν ήταν αναγκαίο κακό όλα αυτά, αλλά επιλογή σας με σαφές ιδεολογικό, κοινωνικό πρόσημο. Πουθενά στην Ευρώπη δεν υπήρχε αυτό το μοντέλο. Είναι δική σας έμπνευση.
  Καταθέσαμε ολοκληρωμένη πρόταση για στήριξη εργασίας, της μικρής και μεσαίας επιχειρήσεις, όλους όσους έχετε αφήσει στην τύχη τους. Επιμείναμε και επιμένουμε σε εμπροστοβαρή και γενναία παρέμβαση για να κρατηθεί ζωντανή η προσφορά και η ζήτηση και εσείς μιλάτε για λεφτόδεντρα. Όταν όλοι οι ηγέτες του νόμου απαιτούν να δοθεί χρήμα στην αγορά, εσείς μιλάτε για λεφτόδενδτρα.
  Η Γερμανία έκανε παρεμβάσεις 50% του ΑΕΠ, η Ιταλία του 25% του ΑΕΠ και εσείς μόνο 3,5% γιατί τόσο είναι. Αυτό είναι ολέθρια τακτική. Είναι η αντίληψη της μεταφοράς ανοσίας αγέλης στην οικονομία. ΝΑ επιβιώσει όποιος έχει αντοχή και αργότερα όποιος επιβιώσει να τον ενισχύσουμε.

  «Η σιωπή σας για τα voucher είναι ύποπτη»

  Το μεγάλο σκάνδαλο των ημερών είναι τα voucher. Δεν είναι σκάνδαλο επειδή θέλατε να εξυπηρετήσετε πέντε έξι επιχειρηματίες. Ταπεινώσατε χιλιάδες επιστήμονες της μεσαίας τάξης σε μία εξευτελιστηκή διαδικασία., ενώ μπορούσατε να δώστε τα χρήματα αυτά απ’ ευθεία, διότι υπάρχιε η δυναότητα αναπροσανατολισμού τνω προγραμμάτων ΕΣΠΑ.
  Η σιωπή σας είναι ύποπτη. Είχατε γνώση ή δεν είχατε. Τα έκανε μόνος του ο κ. Βρούσης; Γιατί τον κρατάτε; Γιατί μετά από τις αποκαλύψεις που έχουν οσμή σκανδάλου και είναι στη θέση τους. Ποιο είναι το μήνυμα στους Υπουργούς σας, ότι δεν τρέχει τίποτα να κάνετε καμιά δουλίτσα.
  Υπάρχει κακοδιαχείριση. Υπάρχουν επιχειρήσεις που ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια με αναθέσεις. Η Κοινωνία δεν σας δίνει λευκή επιταγή. Αντί να αξιολογήσετε ως θετική τη στάση της κοινωνίας έρχεστε εδώ ως αυτός που δεν έχει να δώσει καμία απάντηση. Είναι ευκαιρία όχι για να δημιουργήσουμε κέρδη και ζημίες σε πολιτική αντιπαράθεση, όχι όπως κάνετε όπως ζείτε το μύθο του στρατηλάτη, ούτε ευκαιρία είναι για δουλειές και συρρίκνωση της δημοκρατίας. Είναι ευκαιρία να σταθούμε δίπλα στον πολίτη που δοκιμάζεται. Να μην αφήσουμε κανέναν μόνο. Να έρθει η κοινωνική πλειοψηφία στο προσκήνιο. Ακόμα και σε ευαίσθητους τομείς. Είναι ευκαιρία να υλοποιήσουμε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο στην Ευρώπη και στην Ελλάδα.

  Δείτε live από τη Βουλή πατώντας εδώ.

   

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

  Πρόσφατα Άρθρα

  Αλέξης Τσίπρας στην ΚΟ: Δεν θα κυλιστούμε στο βούρκο μαζί τους – Κάλυψε τον Νίκο Παππά

  Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατά την σημερινή ομιλία του στην Κοινοβουλευτική του ομάδα επέλεξε ως σανίδα σωτηρίας όχι το να βρεθεί η...

  Αποκάλυψη: Ομολογία ότι ο Στέργιος Πιτσιόρλας ως επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ συνομιλούσε εκ μέρους των επενδυτών που κατηγορούνται για σκάνδαλο στη Ζάκυνθο

  Πλήρης επιβεβαίωση της εφημερίδος ΜΠΑΜ. Ο Προέδρος της κοινότητας Αναφωνήτριας Ζάκυνθου ΟΜΟΛΟΓΗΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ότι κατά το χρονικό διάστημα Φεβ 2015- Φεβ 2016 συνομιλούσε με...

  ΑΕΠΠ: Ο υπερήφανος σύζυγος της κυρίας αντιπροέδρου που συντάσσει τροπολογίες

  Εξώδικο προς την εφημερίδα «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» με αφορμή το δημοσίευμά μας με ημερομηνία 14 Ιουνίου 2020, με τίτλο «Βαριές σκιές στην Αρχή για...

  «Σκάι» βόµβα µε την «ωραία Ιωάννα» της Κρήτης

  Το μεγάλο τηλεοπτικό της άλμα ετοιμάζεται να κάνει φέτος το καλοκαίρι η Ιωάννα Μαλέσκου, καθώς από δασκάλα που ξεκίνησε βρέθηκε στα τηλεοπτικά πλατό της...

  «Ώρα να το ξεκαθαρίσουμε», η νέα ενημερωτική εκστρατεία για την ψωρίαση 

  «Ώρα να το ξεκαθαρίσουμε» είναι το κεντρικό μήνυμα της πανελλαδικής εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με στόχο την παρότρυνση των ασθενών με ψωρίαση να επισκεφθούν...