More

  Τσουνάμι #metoo… θάμπωσε τα φώτα της ράμπας  

   

  Του ΣΤΑΥΡΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ   

  Αν μπορούσε να περιγράψει κάποιος όσα αποκαλύπτονται τις τελευταίες ημέρες για τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις και τις κακοποιήσεις στον χώρο του θεάματος, θα κατέληγε σε μία φράση: γίνεται της… εκδιδόμενης το κάγκελο. Οι αρνητικοί πρωταγωνιστές εναλλάσσονται με ταχύτητα που θα ζήλευε και η πλέον επιτυχημένη σειρά. Έτσι, όπως σκάνε η μία βόμβα μετά την άλλη, σύντομα θα μιλάμε για ολόκληρο… cast από καταγγελλόμενους. ∆ιότι οι καταγγέλλοντες και οι καταγγέλλουσες καλύπτουν άνετα τις ανάγκες για όλες τις σκηνές του… Εθνικού Θεάτρου. Μετά από τον Γιώργο Κιμούλη και τον Κώστα Σπυρόπουλο της πρώτης εβδομάδας, στο προσκήνιο βρέθηκαν ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου, ∆ημήτρης Λιγνάδης, ο συνθέτης ∆ήμος Μούτσης και ο Πέτρος Φιλιππίδης.

  Με τις καταγγελίες, κυρίως εις βάρος των δύο τελευταίων να ‘ναι επώνυμες και, μάλιστα, στην περίπτωση του Φιλιππίδη να παίρνουν μορφή χιονοστιβάδας.

  Παρενοχλήσεις

  Για τον πρώτο οι φήμες τον κατέτασσαν στη χειρότερη μορφή παρενοχλήσεων και εκμετάλλευσης. Εις βάρος του Μούτση έγινε συγκεκριμένη καταγγελία. Αλλά από μία γυναίκα. Αντίθετα, κατά του Φιλιππίδη εμφανίστηκαν τρεις γυναίκες ηθοποιοί, που βρήκαν πολλούς υποστηρικτές, οι οποίοι εξέφρασαν την επιθυμία να τις στηρίξουν και να επιβεβαιώσουν τις καταγγελίες τους.

  Την ίδια ώρα, οι φήμες οργιάζουν. Στα δημοσιογραφικά γραφεία και στα social media κυκλοφορούν και άλλα ονόματα. Στο στιλ «άκουσα» ή «μου είπαν ότι κάποτε». Όπως είπε σε πρόσφατη τηλεοπτική εμφάνισή του ο Παύλος Χαϊκάλης «αυτά, πάντα συνέβαιναν». Προς τιμήν του, βέβαια, απέφυγε να αναφερθεί σε ονόματα διότι, όπως εξήγησε «δεν μπορούμε να μιλάμε για ανθρώπους, που έχουν φύγει από τη ζωή. ∆εν γίνεται να τους απομυθοποιήσουμε, χωρίς να ‘χουν, έστω τη δυνατότητα, να απαντήσουν».

  παρενόχληση

  Στο προσκήνιο

  Κι ενώ όλα αυτά συνέβαιναν και οι περισσότεροι τα γνώριζαν, ήρθε η καραντίνα για να τα βγάλει στο προσκήνιο. Σε συνδυασμό με την κατάθεση ψυχής από τη Σοφία Μπεκατώρου, η οποία δημιούργησε το ελληνικό #metoo και άνοιξε τον ασκό του Αιόλου που με την ένταση των ανέμων μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για το restart του ελληνικού θεάματος, όπως δήλωσε σε πρόσφατη τηλεοπτική εμφάνισή του ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης, ο οποίος μεταξύ άλλων έχει ενσαρκώσει τηλεοπτικά τον ρόλο του ∆ημήτρη Παπαμιχαήλ. Άραγε, πόσα θα μπορούσε να έλεγε, αν ζούσε, ο άλλοτε γόης του ελληνικού κινηματογράφου, που έπαιξε σε ταινία τον νεαρό και ανερχόμενο ηθοποιό, ο οποίος δεχόταν το… bullying της μεγαλύτερης ηλικιακά πρωταγωνίστριας, με την οποία είχε συνάψει και ερωτική σχέση;

  Οι αποκαλύψεις μόλις άρχισαν. Και τώρα που μπορεί να μπούμε σε ακόμα πιο σκληρό lockdown, θα κρεμαστούν στα… μανταλάκια όλα τα άπλυτα του θεάματος στην Ελλάδα. 

  Χιονοστιβάδα καταγγελιών κατά του Πέτρου Φιλιππίδη

  Σε απόλυτο πρωταγωνιστή των τελευταίων καταγγελιών,  εξελίχθηκε ο Πέτρος Φιλιππίδης. 

  Εις βάρος του προκλήθηκε τσουνάμι, που όμοιό του δεν είχαμε δει στη χώρα μας. Ξεπέρασε η ορμητικότητα ακόμα και όσα ακούμε 10 μέρες τώρα, για τον Γιώργο Κιμούλη και την κακοποίηση δεκάδων θεατρικών παρτενέρ του. Ο τηλεοπτικός Νικηφόρος άφησε πίσω του και τον Κώστα Σπυρόπουλο, για τον οποίο αυξήθηκαν οι καταγγελίες μετά από τις τρεις αρχικές της Τζένης Μπότση, της Λουκίας Μιχαλά και της Αγγελικής Λάμπρη. Ούτε καν… 50-50 δεν μοιράστηκαν οι κατηγορίες κατά του Φιλιππίδη και των άλλων καταγγελλόμενων.

  Πέτρος Φλιππίδης

  Ο δημοφιλής ηθοποιός, βέβαια, είχε αφουγκραστεί την …καταιγίδα. Την είχε οσμιστεί. Έτσι, πριν σκάσουν οι πρώτες καταγγελίες, ο δικηγόρος του, έστειλε εξώδικο στα ΜΜΕ για να μην αναπαραχθούν καταγγελίες εις βάρος του πελάτη του.

  Αλλά η Άννα – Μαρία Παπαχαραλάμπους, η Πηνελόπη Αναστασιάδου και η Ελένη Δροσάκη όχι μόνο κατηγόρησαν τον Φιλιππίδη, αλλά έστειλαν και αίτημα στον Σύλλογο Ελλήνων Ηθοποιών και ζήτησαν τη διαγραφή του για «σοβαρές πράξεις αντισυναδελφικής και αντιεπαγγελματικής συμπεριφοράς που προσέβαλαν τη γενετήσια αξιοπρέπειά τους».

  Αίτημα

  Αίτημα που αν γίνει αποδεκτό, τότε το επαγγελματικό μέλλον του ηθοποιού θα γίνει μαύρο και άραχνο.

  Μέχρι και παρέμβασή του στην Επιτροπή του υπουργείου που εξετάζει τους πτυχιούχους φοιτητές των δραματικών σχολών κατήγγειλε η Δροσάκη, η οποία το 2018 αποκάλυψε στην Κάτια Δανδουλάκη κάποια απ’ αυτά που αποδίδει στον Φιλιππίδη και η δημοφιλής ηθοποιός και θιασάρχης ενημέρωσε τον «Νικηφόρο» ότι δεν θα τον χρειαζόταν άλλο στην παράσταση.

   Κατά σύμπτωση, οι τρεις από τις καταγγέλλουσες ήταν 24 ετών όταν δέχθηκαν την παρενόχληση του καταγγελλόμενου, εις βάρος του οποίου, σύμφωνα με καταγγελίες της «Μ» αναμένεται να ακολουθήσουν άλλες 14 γυναίκες. 

  Οι τελευταίες φέρονται ότι συναντήθηκαν σε γνωστό δικηγορικό γραφείο της περιοχής του Παγκρατίου σε μία μάζωξη, κατά τη διάρκεια της οποίας ακούστηκαν απίστευτα πράγματα για τον γνωστό πρωταγωνιστή.

  «Έχουν γίνει περισσότερες από 1.000 καταγγελίες», αποκάλυψε την Πέμπτη ο πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου του ΣΕΗ, Πασχάλης Τσαρούχας και την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση για να μελετηθούν οι φάκελοι. 

  Φυσικά και δεν αφορούν όλες οι υποθέσεις τον Φιλιππίδη, αλλά υπάρχουν και άλλοι καταγγελλόμενοι για παρενοχλήσεις και κακοποιήσεις.

  καταγγελία

  Αναρτήσεις

  Τη στάση της Λένας Δροσάκη επικρότησε και ο σύζυγός της, Αλέξανδρος Μπουρδούμης. Με πολλές αναρτήσεις στα social media έδειξε ότι βρίσκεται ενεργά στο πλευρό της.

  «Υπερασπίστηκες τις αξίες σου! Όρθωσες ανάστημα στους φόβους σου! Δεν φοβήθηκες τους δαίμονές σου! Είμαι τόσο περήφανος για σένα, αγάπη μου! Τυχερός πολύ που είσαι η γυναίκα μου! Σ’ ευχαριστώ @lenakidrs. Θα σου κρατώ το χέρι σου, αηδόνα μου», έγραψε μεταξύ άλλων ο γνωστός ηθοποιός.

  Την ίδια στάση κράτησε και ο Λευτέρης Ζαμπετάκης, ο οποίος στήριξε ευθέως τη Δροσάκη και επιβεβαίωσε τις καταγγελίες της. Τελικά, ο Ηλίας του 16ου αποδεικνύεται… ακάλυπτος και πιο αφελής από τον Πέτρο που είχε τα κορίτσια του στην πρώτη τηλεοπτική επιτυχία του Φιλιππίδη. 

  Έπειτα από περίπου 30 χρόνια, ο 57χρονος ηθοποιός και σκηνοθέτης βρίσκεται πλέον, με την πλάτη στον τοίχο. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, άλλωστε, μόνο… γλυκούλης δεν είναι στην καθημερινότητά του και στις συνεργασίες του. 

  Βράχος η σύζυγός του – Τι θα γίνει µε τον ΣΕΗ

  Από την περασμένη Τρίτη, ο Πέτρος Φιλιππίδης νοσηλεύεται στο Υγεία. Εισήχθη εσπευσμένα με λιποθυμικό επεισόδιο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΜΠΑΜ», το πρόβλημα του ηθοποιού προέρχεται από τις αρρυθμίες και την εμφάνιση σακχάρου, το οποίο μπορεί να προκάλεσε ακόμα και εγκεφαλικό. Το σάκχαρο χρειάζεται ρύθμιση και γι’ αυτό ο Φιλιππίδης παραμένει για νοσηλεία και διαρκείς εξετάσεις.

  «Ο Πέτρος Φιλιππίδης εισήχθη σήμερα το απόγευμα εκτάκτως στο νοσοκομείο με συμπτώματα εγκεφαλικού επεισοδίου. Έχουμε εμπιστοσύνη στους ιατρούς και θα αναμένουμε τη γνωμάτευσή τους. Ευχαριστούμε όλους για τα μηνύματα αγάπης και τις ευχές που δεχόμαστε», ανέφερε η ανακοίνωση της οικογένειας όταν ο ηθοποιός μπήκε στο νοσοκομείο.

  Από την πρώτη στιγμή βρίσκεται στο πλευρό του Πέτρου Φιλιππίδη, η σύζυγός του Ελπίδα Νίνου. Η καταξιωμένη χορογράφος μοιάζει με βράχο που αποκρούει το τσουνάμι και δείχνει ότι δεν πιστεύει όσα καταγγέλλονται. Ίσως επειδή δεν έφτασαν μέχρι τη Δικαιοσύνη, καθώς σύμφωνα με τις πληροφορίες της «ΜΠΑΜ», έως το βράδυ της Πέμπτης δεν υπήρχε μηνυτήρια αναφορά ή έγκληση για τον Φιλιππίδη- όπως και για οποιονδηποτε άλλον ηθοποιό έχει κατονομαστεί στα social media.  

  Το ερώτημα είναι τι θα συμβεί από ‘δω και πέρα. Σε ό,τι αφορά στην καταγγελία προς τον ΣΕΗ και το αίτημα για διαγραφή του 57χρονου ηθοποιού, το Πειθαρχικό Συμβούλιο πρέπει να μελετήσει τον φάκελο, να καλέσει τις τρεις καταγγέλλουσες και όσες προστεθούν σε αυτές, για λεπτομερή καταγραφή των λεγομένων τους. Έπειτα, θα καλέσει τον Φιλιππίδη, για να τον ενημερώσει και φυσικά να του δώσει τις ενυπόγραφες καταγγελίες, για να μπορέσει να τις αντικρούσει. Πώς μπορεί να συμβεί αυτό; Στην περίπτωση της Άννας – Μαρίας Παπαχαραλάμπους μπορεί να ισχυριστεί ο ηθοποιός και σκηνοθέτης πώς την επίμαχη περίοδο είχαν συνάψει σχέση, την οποία γνώριζε και η σύζυγός του, αλλά απέφυγε να αντιδράσει επειδή ο γιος του ζευγαριού τότε ήταν μόλις τριών ετών.

  Το τοπίο θα ξεκαθαρίσει όταν ακουστούν όλες οι φωνές. Ο Φιλιππίδης, πάντως, δύσκολα θα μιλήσει πριν από το καλοκαίρι όταν και θα ‘χει ολοκληρωθεί η εξέταση όλων των καταγγελιών, ώστε να μπορεί να απαντήσει συνολικά. Από την Πέμπτη που άνοιξε το κινητό του τηλέφωνο, πάντως, δέχεται δεκάδες κλήσεις και μηνύματα συμπαράστασης από συναδέλφους του που δηλώνουν ότι στέκονται στο πλευρό του.

  Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

  Φιλιππίδης: Η ανακοίνωση της ΕΡΤ για την απομάκρυνσή από τη σειρά «Χαιρέτα μου τον Πλάτανο» , η διακοπή της διαφήμισης της Digea και η λήξη συνεργασίας με το Μουσούρη

  Πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο ο Πέτρος Φιλιππίδης Η ανακοίνωση της οικογενείας του

  Ο βασιλιάς(του Εθνικού Θεάτρου) είναι γυμνός

  Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις.

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

  Πρόσφατα Άρθρα

  Νέες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη νότια Συρία

  Αεροπορικά πλήγματα, τα οποία αποδίδονται στο Ισραήλ, εξαπολύθηκαν τη νύκτα της Τετάρτης προς Πέμπτη στην επαρχία Κουνέιτρα στη νότια Συρία, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν...

  Γεωργαντάς: Σταματούν τα SMS στις 15 Μαΐου- Έως τέλος Μαΐου θα έχουν γίνει πάνω από 5,5 εκατ. εμβολιασμοί

  Για το τέλος των SMS στο 13033, την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα μας αλλά και το «τείχος» ανοσίας κατά του κορωνοϊού μίλησε σε...

  Θα… κάψει πολλούς αν «κελαηδήσει» το τηλέφωνο του Μένιου

  Οι κακές γλώσσες λένε ότι τις τελευταίες εβδομάδες δεν είναι καθόλου ευχάριστο το κλίμα στο Μαξίμου για τον Γιώργο Γεραπετρίτη. Επιμένουν μάλιστα ότι το κλίμα...

  O προκλητικός τούρκος υφυπουργός εξωτερικών και η απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ

  Η προκλητική επίσκεψη στην Ελλάδα του τούρκου υφυπουργού  Εξωτερικών Γιαβούζ Σελίμ Κιράν, ο οποίος με εντολή του Ερντογάν πραγματοποιεί, από χθες, ιδιωτική επίσκεψη στη...

  Tουρκία: Σε πτωτική πορεία η δημοτικότητα του κόμματος του Ερντογάν

  Εντυπωσιακά τα αποτελέσματα μηνιαίας έρευνας της γνωστής τουρκικής εταιρείας δημοσκοπήσεων METROPOLL για τις πολιτικές και κοινωνικές τάσεις της τουρκικής κοινής γνώμης για τον μήνα...