6:26 Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021
eReportaz

Live:

Τζ. Πάιατ: Το μνημόνιο Τουρκίας–Λιβύης δεν μπορεί να αφαιρέσει τίποτα από την Ελλάδα»- Είναι «μη βοηθητικό» και «προκλητικό»

Τζ. Πάιατ: Το μνημόνιο Τουρκίας–Λιβύης δεν μπορεί να αφαιρέσει τίποτα από την Ελλάδα»- Είναι «μη βοηθητικό» και «προκλητικό»

Σαφής ήταν για άλλη μία φορά ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ στην Ελλάς ως προς τα δικαιώματα των νησιών.  Χαρακτήρισε τη συμφωνία για την ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδος και Ιταλίας ως «παράδειγμα που δείχνει πώς πρέπει να γίνονται αυτά τα πράγματα». Παράλληλα δνε παρέλειψε να αναφερθεί και στο μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης

Όλα τα νησιά έχουν τα ίδια δικαιώματα με την ηπειρωτική χώρα, όπως ορίζει το διεθνές δίκαιο θαλασσών, τόνισε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα  Τζέφρι Πάιατ, ερωτηθείς για τις ΑΟΖ  στο πλαίσιο συζήτησης στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, που διεξάγεται για πρώτη φορά διαδικτυακά από τις 9 έως τις 12 Ιουνίου.

Ο Αμερικανός πρέσβης κλήθηκε, επίσης, να σχολιάσει το μνημόνιο που υπέγραψε η Άγκυρα με την Τρίπολη, το οποίο ενδέχεται να δημοσιευτεί από τον ΟΗΕ τις επόμενες μέρες και απάντησε ότι «το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης δεν μπορεί να αφαιρέσει τίποτα από την Ελλάδα», ενώ το χαρακτήρισε «μη βοηθητικό» και «προκλητικό».

Ερωτηθείς για την ιστορική συμφωνία που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση με την ιταλική για την ΑΟΖ στο Ιόνιο, ο κ. Πάιατ είπε ότι η συμφωνία αυτή είναι ένα «παράδειγμα που δείχνει πώς πρέπει να γίνονται αυτά τα πράγματα».

Ο Τζ’έφρι Πάιατ ερωτήθηκε επίσης για τις διαδηλώσεις που γίνονται τις τελευταίες ημέρες σε ολόκληρη την Αμερική μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ και τόνισε ότι στις ΗΠΑ υπάρχει ελευθερία του λόγου και της έκφρασης και ο κόσμος είναι ελεύθερος να διαμαρτύρεται. Υπογράμμισε την πρόοδο που έχει γίνει τις τελευταίες δεκαετίες, ειδικά από τη δεκαετία του 1960 και τις τότε διαμαρτυρίες της αφροαμερικανικής κοινότητας για τα πολιτικά δικαιώματα.

«Εκλέξαμε πριν από 12 χρόνια τον πρώτο Αφροαμερικανό πρόεδρο, αυτό θα ήταν αδιανόητο το 1964», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «η αμερικανική δημοκρατία είναι ζωντανή και σε καλή κατάσταση και θα βγει δυνατότερη από αυτή την εμπειρία».

Όταν ρωτήθηκε για την αγορά ενέργειας, απάντησε ότι «η Ρωσία χρησιμοποιεί, σε όλη την Ευρώπη, την ενέργεια ως όπλο».

Σχετικά άρθρα:
Τζέφρι Πάϊατ: Όλα τα ελληνικά νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα
Πάιατ: Τα νησιά έχουν πλήρη δικαιώματα στη χάραξη θαλασσίων ζωνών

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας