21:35 Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022
eReportaz

Live:

Τζέφρι Σακς: Οι ΗΠΑ πίσω από την καταστροφή των αγωγών Nord Stream

Τζέφρι Σακς: Οι ΗΠΑ πίσω από την καταστροφή των αγωγών Nord Stream

Ήταν μια πραγματικά αμήχανη στιγμή για τους δημοσιογράφους του πρακτορείου Bloomberg όταν ο κορυφαίος Αμερικανός οικονομολόγος Τζέφρι Σακς δήλωνε πως η καταστροφή των αγωγών Nord Stream ήταν πιθανότατα αποτέλεσμα σαμποτάζ των ΗΠΑ σε συνεργασία με την Πολωνία.

Οι δύο δημοσιογράφοι προσπάθησαν να αλλάξουν θέμα συζήτησης, αλλά ο οικονομολόγος του Χάρβαρντ επέμεινε, λέγοντας ότι υπάρχουν στοιχεία. Προειδοποίησε, επίσης, για το επικίνδυνο μονοπάτι κλιμάκωσης στο οποίο έχει μπει ο πλανήτης, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πυρηνική κρίση.

Στις δηλώσεις του, που φυσικά δεν προβλήθηκαν από τα συστημικά ΜΜΕ στη Δύση, ο Σακς αναφέρθηκε και σε αυτά, λέγοντας ότι ο τρόπος που παρουσιάζουν τα γεγονότα δεν ανταποκρίνεται στο πώς το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου αντιλαμβάνεται την τρέχουσα κατάσταση. Σύμφωνα με τον Σακς, η Ευρώπη βρίσκεται ήδη σε «πολύ ισχυρή οικονομική ύφεση» που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην έλλειψη ενέργειας.

Η ενεργειακή κρίση θα επιδεινωθεί τώρα από την καταστροφή του αγωγού Nord Stream. «Στοιχηματίζω ότι ήταν μια ενέργεια των ΗΠΑ, ίσως των ΗΠΑ και της Πολωνίας» είπε με μεγάλη σιγουριά. Ζήτησε από τους δημοσιογράφους που του αντέτειναν ότι δεν έχει στοιχεία να του εξηγήσουν τις «εικόνες ραντάρ», που «δείχνουν αμερικανικά στρατιωτικά ελικόπτερα, που κανονικά σταθμεύουν στο Γκντανσκ, να κάνουν κύκλους πάνω από την επίμαχη περιοχή».

Μια κρίση με «άρωμα» Κούβας

Υπενθύμισε ότι οι ΗΠΑ απείλησαν νωρίτερα φέτος και μάλιστα διά στόματος Τζο Μπάιντεν ότι «θα κλείσουμε τον Nord Stream με τον έναν ή τον άλλο τρόπο». Αποκάλεσε «αξιοσημείωτη δήλωση» αυτή του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή είπε: «Είναι επίσης μια τεράστια ευκαιρία». Ο Μπλίνκεν διευκρίνισε, πάντως, ότι εννοούσε την τρέχουσα κατάσταση στην Ευρώπη και την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ως εναλλακτική μετά τον «θάνατο» των αγωγών. Ο διάσημος οικονομολόγος αποκάλεσε την τρέχουσα κατάσταση ως «την πιο επικίνδυνη στιγμή από την κρίση των πυραύλων της Κούβας» τον Οκτώβριο του 1962. «Φοβάμαι ότι βρισκόμαστε σε μια πορεία κλιμάκωσης προς τον πυρηνικό πόλεμο».

Τον περασμένο Ιούλιο ο Σακς είχε χαρακτηρίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία την κορύφωση ενός 30ετούς σχεδίου του αμερικανικού νεοσυντηρητικού κινήματος στις ΗΠΑ. Η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι, κατά τη γνώμη του, γεμάτη με τα ίδια νεοσυντηρητικά στοιχεία που υποστήριξαν τους πολέμους των ΗΠΑ στη Σερβία (1999), στο Αφγανιστάν (2001), στο Ιράκ (2003), στη Συρία (2011), στη Λιβύη (2011) και που έκαναν τόσο πολλά για να προκαλέσουν τη Ρωσία σε εισβολή στην Ουκρανία, όπως υποστήριξε ο «κορυφαίος Αμερικανός στοχαστής του Χάρβαρντ», όπως τον αποκαλούν σε άλλες περιπτώσεις.

Καθυστερούν οι έρευνες

Στη Μόσχα ο εκπρόσωπος της Προεδρίας δήλωσε ότι η Ρωσία θέλει να λάβει μέρος στις έρευνες για τα αίτια της καταστροφής των αγωγών. Οι κυβερνήσεις της Δανίας και της Σουηδίας, στα χωρικά ύδατα των οποίων συνέβησαν οι εκρήξεις και οι διαρροές, δεν έχουν δείξει πάντως τέτοια πρόθεση, ενώ οι έρευνες καθυστερούν, με επίσημη αιτιολογία ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί η σχετική «αστυνομική έρευνα».

Η Nord Stream AG, διαχειρίστρια του παλαιότερου αγωγού Nord Stream 1, ανακοίνωσε πως ενημερώθηκε από τις Αρχές της Δανίας ότι η παραλαβή των απαραίτητων αδειών προκειμένου να διενεργηθεί μια επιθεώρηση μπορεί να πάρει πάνω από 20 εργάσιμες ημέρες. Έως τότε οι θεωρίες συνωμοσίας θα συνεχίζονται, ενώ το θέμα σταδιακά κατρακυλάει από τις πρώτες θέσεις της ειδησεογραφίας.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ


Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

                

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας